Thorime Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 Namawiają mnie w firmie na uwarzenie piwa na imprezę 22.02.2019. Nie za bardzo mam czas na to aby w tym czasie doglądać i podgrzewać fermentator, a w piwnicy mam 12 st. Proszę o poradę dotyczącą wyboru drożdży, które przefermentują i posprzątają w trzy max cztery tygodnie w tej temperaturze, dobrze by było aby mocno osiadały na dnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 (edited) Jakbym miał teraz warzyć piwo na koniec lutego z fermentacja w takiej temperaturze, poszedłbym w Danstar Nottinghamy. 12°C otoczenia to nieco więcej w wiadrze (15?), czyli dobra temperatura, mocno osiadają, dają czyste piwo więc trafiają w "przeciętny" smak no i nadają się do w miarę szerokiej gamy piw - jasne i ciemne, brytyjskie i amerykańskie ejle. Gazujesz sztucznie w kegu czy butelkujesz? Bo jak butelki to możesz nie zdążyć. edit: ortograficzny błąd, że boli ząb (a nie ma, bo wyrwali chwilę po pisaniu posta). Edited January 11, 2019 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 5 godzin temu, Thorime napisał: dobrze by było aby mocno osiadały na dnie. Zawsze możesz wyklarować np. żelatyną i będziesz miał czyste jak koncerniak . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 Lekki Bitter na danstarach. Angielski chmiel. Piwo przed rozlewem możesz na 2 dni dać na jakiś balkon. Ja daje 4kg pilznenskiego, 0.4 płatków żytnich, 0.3 słodu karmelowego zytniego. Chmiel ekg. Mech irlandzki. Celuje w 10blg, szybko się układa, fajnie wchodzi, nie zamula. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorime Posted January 11, 2019 Author Share Posted January 11, 2019 zasada: Będę gazował sztucznie. Myślałem o nich, dzięki wielkie teraz już mam potwierdzenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorime Posted January 11, 2019 Author Share Posted January 11, 2019 6 minut temu, Jankasper napisał: Lekki Bitter na danstarach. Angielski chmiel. Piwo przed rozlewem możesz na 2 dni dać na jakiś balkon. Ja daje 4kg pilznenskiego, 0.4 płatków żytnich, 0.3 słodu karmelowego zytniego. Chmiel ekg. Mech irlandzki. Celuje w 10blg, szybko się układa, fajnie wchodzi, nie zamula. Dziękuję bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 Tylko brzeczkę schłodzić najlepiej tak do 14-15c, fermentor zakocykowac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregroc Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Potwierdzam - nottinghamy to dobry wybór. Robiłem na nich ostatnio piwo i się świetnie sprawowały. Po dwóch tygodniach przy temperaturze 12,5-13 stopni C piwo klarowne, na dnie bardzo zbita gęstwa. Receptura to 4 kg pilzneńskiego i 0,2 karmelowy 300 Strzegom (ew. inny karmel, byle nie za ciemny), zacieranie 20' 63st i 40' 72 st. Jeżeli to ma być piwo dla ludzi pijących na co dzień koncerniaki, to nie przesadzaj w goryczką - 30g magnum na standardową warkę powinno w zupełności wystarczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now