Jump to content

Piwo na bal firmowy


Thorime

Recommended Posts

Namawiają mnie w firmie na uwarzenie piwa na imprezę 22.02.2019. Nie za bardzo mam czas na to aby w tym czasie doglądać i podgrzewać fermentator, a w piwnicy mam 12 st.

 

Proszę o poradę dotyczącą wyboru drożdży, które przefermentują i posprzątają w trzy max cztery tygodnie w tej temperaturze, dobrze by było aby mocno osiadały na dnie.

Link to comment
Share on other sites

Jakbym miał teraz warzyć piwo na koniec lutego z fermentacja w takiej temperaturze, poszedłbym w Danstar Nottinghamy. 12°C otoczenia to nieco więcej w wiadrze (15?), czyli dobra temperatura, mocno osiadają, dają czyste piwo więc trafiają w "przeciętny" smak no i nadają się do w miarę szerokiej gamy piw - jasne i ciemne, brytyjskie i amerykańskie ejle.

 

Gazujesz sztucznie w kegu czy butelkujesz? Bo jak butelki to możesz nie zdążyć.

edit: ortograficzny błąd, że boli ząb (a nie ma, bo wyrwali chwilę po pisaniu posta).

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Lekki Bitter na danstarach.  Angielski chmiel.  Piwo przed rozlewem możesz na 2 dni dać na jakiś balkon.  

Ja daje 4kg pilznenskiego,  0.4 płatków żytnich, 0.3 słodu karmelowego zytniego.

Chmiel ekg. Mech irlandzki.  Celuje w 10blg,  szybko się układa,  fajnie wchodzi,  nie zamula. 

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Jankasper napisał:

Lekki Bitter na danstarach.  Angielski chmiel.  Piwo przed rozlewem możesz na 2 dni dać na jakiś balkon.  

Ja daje 4kg pilznenskiego,  0.4 płatków żytnich, 0.3 słodu karmelowego zytniego.

Chmiel ekg. Mech irlandzki.  Celuje w 10blg,  szybko się układa,  fajnie wchodzi,  nie zamula. 

 

Dziękuję bardzo

Link to comment
Share on other sites

Potwierdzam - nottinghamy to dobry wybór. Robiłem na nich ostatnio piwo i się świetnie sprawowały. Po dwóch tygodniach przy temperaturze 12,5-13 stopni C piwo klarowne, na dnie bardzo zbita gęstwa.

Receptura to 4 kg pilzneńskiego i 0,2 karmelowy 300 Strzegom (ew. inny karmel, byle nie za ciemny), zacieranie 20' 63st i 40' 72 st.  Jeżeli to ma być piwo dla ludzi pijących na co dzień koncerniaki, to nie przesadzaj w goryczką - 30g magnum na standardową warkę powinno w zupełności wystarczyć.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.