Phob Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Dzień Dobry Myślę, nad uwarzeniem, czegos powyżej 20blg i moje pytanie, czy takie warki można zaszczepiać np odpowiednią ilością suchych drozdzy? Nie mam urzadzenia zeby zrobic starter, a chcialbym pokombinowac cos mocniejszego jakies podpowiedzi? z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 W tym tygodniu już kilkukrotnie było pisane na forum, że najlepsze rozwiązanie to małe piwo na rozruszanie drożdży a na gęstwie piwo mocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Można. Z tym, że według zaleceń należałoby się liczyć z zapotrzebowaniem na jakieś 5-6 paczek suchych drożdży. Płynnych więcej. Taniej zrobić starter. Kalkulator ilości drożdży: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Edytowane 18 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 nie mam urzadzenia do zrobienia startera, chyba ze da sie to zrobic bez kreciola ? zrobie jak kolega wyzej napisal, mniejsza warke, a potem uzyje gestwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Gęstwa jest lepsza od starterów do mocnych piw i jedyne co trzeba mieć, żeby ją użyć, to słoik i łyżkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 nawet mam jedna gestwe, ale chyba ja odpuszcze bo mam jej chyba za mało mysle o warce w stylu strong scotch ale, więc zrobie 100% peated ale, najpierw bo mam troche torfowego słodu i potem uzyje gestwy myślę, że bedzie miód dzięki za pomoc zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Bez mieszadła też da radę. Można robić metodą wytrząsania. Tylko wtedy dużo większy starter jest potrzebny. Zgadzam się, że najlepsza jest świeża gęstwa po słabszym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi