Rafal Toruń Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Proszę o pomoc, zrobiłem #5 Warkę i mam niespotykany wcześniej problem. Uzyskałem 17 Litrów piwa . Na te 17 litrów dodałem 100gr cukru trzcinowego rozcieńczone z 200ml wody - zgodnie z zaleceniami. Po 6 dniach gdy przyszło do testu piwo ma ledwie wyczuwalne nagazowanie. Dodam że smak jest bardzo dobry. Co mogło się wydarzyć ? może stoi w zbyt zimnym pomieszczeniu (garaż) ? Macie jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Przenieś do temperatury pokojowej na 3-4 dni. Powinno się nagazować.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojmalpur Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Jesteś w gorącej wodzie kąpany. Moje najszybsze piwo gotowe do picia to około 2-3 tygodnie, a Lager to 1-1,5 miesiąca. Wiem ,ze na początku zabawy piwowarskiej to całe wieki. Wyluzuj więc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Toruń Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 tu nie chodziło o picie tego piwa tylko test zawsze tak robię po 2-3 dniach czy wszystko jest ok. Normalnie po 2-3 dniach gazu było dostatek a tu nie ma wcale. Zohan wspomniał o temperaturze pokojowej i tak też zrobię. bo w garażu jest ok 5C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojmalpur Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Wszystko zależy jakie to jest piwo. Refermentację powinno się przeprowadzać w takiej samej temperaturze jak fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Toruń Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 czeski pils . wstawiłem do pokoju zobaczymy za kilka dni. Do tej pory zawsze refermentacja była w garażu ale może teraz istotnie zimniej się zrobiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 W lagerach to mi się zazwyczaj stabilizuje wysycenie po ok 3-4 tygodniach, a nie po 6 dniach Czekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Toruń Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 wystawiłem do goscinnego temperatura ok 18 /19C . Efekt natychmiastowy. Gazik na odpowiednim poziomie . teraz spokojnie można czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się