zegancio Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Czy ktoś zechciał by zerknąć na wyniki badań wody sieciowej w mojej miejscowości? Woda jest twarda stąd też zastanawiam się czy warto ją modyfikować czy używać tej zmiękczonej (posiadam zainstalowany w domu zmiękczacz wody). Większość piw jakie warzę to "ale" mniej lub bardziej chmielone więc modyfikacja parametrów wody może być wskazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 A które są Twoje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 19 godzin temu, fotohobby napisał: A które są Twoje ? "Mojej" miałem na myśli tej z sieci wodociągowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 A zauważyłeś, że tam są wyniki badań z kilku, jak nie kilkunastu punktów i są zgoła od siebie odmienne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Tak. Właśnie to doczytałem. Przepraszam moje nie dopatrzenie. Moje jest ujęcie w Śliwicach, badanie 5095/10/2018/F/10 Edytowane 23 Stycznia 2019 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Jest zawartość siarczanów, nie ma chlorków - więc trudno określić, jaki jest stosunek tych jonów i jak wpływa na odczuwanie goryczki Jest PH=8 ja mam 7,2 na przykład. No i dość twarda Nie ma nic o wapniu, chlorkach... Może daj do badania (także tych brakujących jonów) Twoją wodę po zmiękczaczu - powinna być lepszą bazą do modyfikacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Jaki jest koszt badań wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zadzwoń do tych, którzy je wykonują. U mnie ok 200zł, niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) A kto robi badania wody? To SANEPID? Edytowane 23 Stycznia 2019 przez 8Pi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Ja jednostka, która zajmuje się badaniami wody - na moim terenie Przedsiębiorstwo Wodociągowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 kurcze 15 lat warzę piwo a nie znam składu swojej wody. ? ps ja nawet nie znam twardości swojej wody ? JAK ŻYĆ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) 12 godzin temu, anteks napisał: kurcze 15 lat warzę piwo a nie znam składu swojej wody. ? ps ja nawet nie znam twardości swojej wody ? JAK ŻYĆ Oczywiście można i tak, nie wątpię że piwa wychodzą z pod twojej ręki także dobre. Ja niestety warząc szczególnie vermonty (jedno z moich ulubionych piw) nie jestem zbyt zadowolony z goryczki. Pomimo przesunięcia chmielenia na sam koniec i cichą, goryczka jest nieprzyjemna, ściągająca i zbyt długa. Stąd próba znalezienia złotego środka. Czy skupiamy się tylko na wodzie - nie. Ale jeśli mógłbym w minimalnym stopniu coś poprawić to czemu nie. Niestety sieciówka jest twarda więc do piw jasnych średnio się nadaje a po zmiękczeniu w stacji domowej jest zapewne wyjałowiona. Nie mając dokładnych wyników badań prawdopodobnie w następnej IPA zmieszam wodę 50/50 i zobaczę co to da. W między czasie oddam wodę do badań żeby mieć pewność co do stosunku siarczanów do chlorków. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Udało się mi zbadać wodę. Siarczany 141mg/l, chlorki 123-151mg/l. Rozumiem żeby podbić siarczany do wymaganego stosunku należy dodać gipsu piwowarskiego. Czy warząc NEIPA gdzie wymagany jest stosunek 3:1 1.5g gipsu będzie wystarczajaco? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 W dniu 5.02.2019 o 08:29, zegancio napisał: Udało się mi zbadać wodę. Siarczany 141mg/l, chlorki 123-151mg/l. Rozumiem żeby podbić siarczany do wymaganego stosunku należy dodać gipsu piwowarskiego. Czy warząc NEIPA gdzie wymagany jest stosunek 3:1 1.5g gipsu będzie wystarczajaco? @zegancio to nie do końca tak działa. Masz już wysoki poziom siarczanów i chlorków, dodawanie czegokolwiek może pogorszyć Ci sprawę. Zerknij w dział artykuły i opracowania, na pierwszej stronie znajdziesz artykuł o wodzie w browarze domowym, powinen Ci pomoc. W dniu 24.01.2019 o 11:33, zegancio napisał: Ja niestety warząc szczególnie vermonty (jedno z moich ulubionych piw) nie jestem zbyt zadowolony z goryczki. Pomimo przesunięcia chmielenia na sam koniec i cichą, goryczka jest nieprzyjemna, ściągająca i zbyt długa. Ten styl jest trudny technologicznie w domowych warunkach. Powodem ściągania nie musi być sama woda. Najczęściej są drobinki chmielu, które zalegają i dają efekt ściągania. Duża ilość osadów, pochodząca od płatków, nie ułatwia mu opadania. Nie znalazłem lepszego sposobu na ten styl, gdzie chmiel idzie wagonami, jak szybkie schłodzenie. Potrzymać tak kilka dni i bardzo ostrożnie rozlać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się