Lewan95 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Witam. Właśnie nastawiłem swoje pierwsze piwo (21.01.2019r godzina 22:00) do fermentacji jest to Coopers European Lager z puchy. Mam pytanie odnośnie przebiegu fermentacji, gdyż jest to fermentacja dolna. Jak powinna ona przebiegać? Trochę się niepokoję gdyż po upływie 24 godzin widzę, że drożdże są na dnie ale tak jakby w większj ilości. Boję się o to czy moje drożdże nie obumarły. Ciężko mam zaobserwować czy w rurce fermentacyjnej są pęcherzyki gazu, gdyż fermentator stoi w piwnicy. Wiem, że to lagier i potrzebuje niskiej temperaatury, chciałem na początek aby drożdzę popracowały w temperaturze ok 17 stopni ( w takiej teraz się znajdują) a po ruszeniu fermentacji 24h przenieść je do około 12 stopni. Na powierzchni wczoraj około 5 godzin po nastawieniu była baardzo mała pianka i to nie na całym obszarze brzeczki. Temperatura brzeczki i wody do rehydratacji drożdży była odpowiednia ok 24-25 stopni. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Przenieś je jak najszybciej do tych 12 stopni. Nawet ta temperatura jest za wysoka na dolną fermentację. Temperatura fermentacji jest zawsze ok. 2 stopnie wyższa od temperatury otoczenia. Drożdże dolnej fermentacji mają to do siebie, że najpierw długo się mnożą, zanim zabiorą się do roboty. W fermentacji dolniakami wszystko trwa długo i powoli w porównaniu do drożdży górnej fermentacji. Przenieś w najzimniejsze miejsce i nie ruszaj ich przez najbliższe 2-3 tygodnie Edytowane 22 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 19 minut temu, Lewan95 napisał: Witam. Właśnie nastawiłem swoje pierwsze piwo (21.01.2019r godzina 22:00) do fermentacji jest to Coopers European Lager z puchy. Mam pytanie odnośnie przebiegu fermentacji, gdyż jest to fermentacja dolna. Jak powinna ona przebiegać? Trochę się niepokoję gdyż po upływie 24 godzin widzę, że drożdże są na dnie ale tak jakby w większj ilości. Boję się o to czy moje drożdże nie obumarły. Ciężko mam zaobserwować czy w rurce fermentacyjnej są pęcherzyki gazu, gdyż fermentator stoi w piwnicy. Wiem, że to lagier i potrzebuje niskiej temperaatury, chciałem na początek aby drożdzę popracowały w temperaturze ok 17 stopni ( w takiej teraz się znajdują) a po ruszeniu fermentacji 24h przenieść je do około 12 stopni. Na powierzchni wczoraj około 5 godzin po nastawieniu była baardzo mała pianka i to nie na całym obszarze brzeczki. Temperatura brzeczki i wody do rehydratacji drożdży była odpowiednia ok 24-25 stopni. Pozdrawiam Jesteś pewien, że w komplecie masz drożdże lagerowe? Jeśli nie dokupowałeś żadnych innych, to w komplecie masz drożdże górnej fermentacji (na szybko patrząc po opisie w sklepach). Jeśli tak jest, to 17 stopni to dobra temperatura (pamiętaj, że podczas fermentacji drożdże podniosą temperaturę brzeczki, a to właśnie ta temperatura się liczy). Możesz ją nieco podnieść na koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewan95 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Z tego co mi wiadomo to w coopersach european lager dorzucają drożdże dolnej fermentacji (nawet gdzieś na forum znalazłem post o tym, że pewien użytkownik robił test i właśnie te piwo z tymi drożdżami fermentował w 10 stopniach i wyszło, a drożdzę górnej już dawno by spały) Pobyły w tych 17 stopniach 24 h to teraz przeniosę je do tych 10-12. Dorzucam zdjęcie z instrukcji jaką otrzymałem z puchą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Skoro taką masz instrukcję, to przenoś jak najszybciej do tych 10-12 stopni, zanim się schłodzi, drożdże pewnie niestety i tak część pracy już wykonają. Na przyszłość - brzeczkę najlepiej schłodzić 1-2°C poniżej zakładanej temperatury fermentacji, schładzanie w trakcie nie wpływa dobrze na pracę drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewan95 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Mam nadzieje, że takie schłodzenie zbytnio im nie zaszkodzi. A brzeczkę przeniosłem już dziś w nocy , wiec stały troszkę ponad 24 godziny w 17 stopniach. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem i piwo się uda postaram się napisać taką mała recenzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewan95 Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Mam jeszcze jedno pytanie. Ile powinna trwać przerwa diacetylowa? Minęło właśnie 24 godziny odkąd zostawiłem na przerwę ale na weekend wyjeżdżam i nie wiem czy to dobry pomysł, aby w tej temperaturze zostawiać na tak długo. Czy nic mu nie będzie do niedzieli wieczór? Temperatura młodego piwa wynosi około 14 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Moim zdaniem starczy tej diacetylowej. Jak blg odpowiednio spadlo to na lagerowanie moze isc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się