Grzegorz Żukowski Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Przymierzałem się do fermentacji lagera. Planowałem fermentator wystawić na tarasie w styropianowej obudowie. Niestety w końcu nadeszły mrozy. Któż by się mrozu mógł pod koniec stycznia spodziewać. Ostatnimi czasy pojawiały się dopiero w marcu W związku z tym pytanie. Czy sądzicie, że fermentacja w 10cm komorze styropianowej ma szansę się powieść? Przy temperaturze powietrza 2-4 stopni byłem o to spokojny. Teraz nie wiem, czy nie będę zmuszony przełożyć planów lagerowych na okres wiosenny. Zastanawiam się jeszcze nad wkopaniem styropianu w ziemi na głębokość fermentatora. Niestety przez sezon grzewczy temperatury w piwnicy ledwo nadają się do górnej fermentacji Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Możesz w komorę włożyć sondę termostatu a do termostatu podłączyć żarówkę wolframową wbudowaną w puszkę po kawie i w stojak z drewna żeby był odpowiednio daleko od ścian styropianowych, żeby ich nie przytopilo. I tak regulować temperaturę wewnątrz. Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) A właśnie. Dobry pomysł tylko w obudowie mam za mało miejsca. Zastanawiałem się nad wsadzeniem grzałki akwariowej. Tylko obawiam się, że przy grzałce przez punktowe grzanie drożdże dadzą niechciane posmaki Myślałem, żeby między styropian a fermentator wcisnąć koc grzewczy. Z tym, że też mam obawy, czy w trakcie dogrzewania nie podgrzeje on zbyt mocno nastawu. Niby na podobnej zasadzie działają pasy grzewcze do fermentatorów. Ktoś stosował je do lagerów? Inne wyjście, to zmodyfikowanie obudowy tak, żeby zmieścić w niej tą żarówkę w puszce Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 10 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: A właśnie. Dobry pomysł tylko w obudowie mam za mało miejsca. Zastanawiałem się nad wsadzeniem grzałki akwariowej. Tylko obawiam się, że przy grzałce przez punktowe grzanie drożdże dadzą niechciane posmaki Myślałem, żeby między styropian a fermentator wcisnąć koc grzewczy. Z tym, że też mam obawy, czy w trakcie dogrzewania nie podgrzeje on zbyt mocno nastawu. Niby na podobnej zasadzie działają pasy grzewcze do fermentatorów. Ktoś stosował je do lagerów? Inne wyjście, to zmodyfikowanie obudowy tak, żeby zmieścić w niej tą żarówkę w puszce Używam takiego rozwiązania do fermentowania piw na kveikach. Kupiłem silikonowy kabel grzewczy który ma 35W i około 2 metrow, przez to ma małą gęstość odprowadzanej energii. Okręcam fermentor kilkukrotnie i podłączam pod sterownik. Używam STC 1000, albo Rex 100C, w zależności co jest wolne. Taka moc wystarcza na podniesienie i utrzymanie temperatury o około 15 stopni względem otoczenia w komorze ze styropianu 5cm. Tutaj wiadomo zależy od współczynnika wymiany z otoczeniem. Zawsze można użyć kabla o większej mocy. Nic się nie topi, temperatura rozprowadzana jest równo. Grzegorz Żukowski i Kaniutek 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Można dobrać odpowiedni kabel grzewczy samoregulujący https://allegro.pl/oferta/kabel-grzejny-samoregulujacy-do-rur-20w-m-1m-7124669083?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=OWNkMDQ1MjYtZjdkMy00ZjhjLTkzMWQtOTIzNTFlZDhjNjdhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5907bf92-1664-4e5a-a032-e2fbc963d15b https://allegro.pl/oferta/kabel-grzewczy-samoregulujacy-fine-srf-24w-m-7015184661 Przy styropianie 10cm współczynnik przenikania ścianki to około 0.35 W/(m2K). Teraz trzeba policzyć powierzchnię, stratę ciepła przy danej róznicy temperatur i dobrać kabel samoregulacyjny, który będzie miał zbliżony rozkłąd mocy. Np dla pudła mającego na powierzchnię 4m2 dla temperatury 0C na balkonie będziesz potrzebował kabla oddającego 11,2W, żeby utrzymać 8C wewnątrz Wymaga to poszperania w ofercie, ale za to niepotrzebny sterownik, a dobrze dobrany przewód otrzymuje temperaturę bez wachnięć. Taki kabel sprawdza się, w mrozy kiedy na zawnątrz nie ma dużych wahań temperatury dobowej podchodzącej pod +6C Edytowane 24 Stycznia 2019 przez fotohobby Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Dzięki za rady. Bezpieczniej będzie zainwestować w regulator temperatury. Nie spodziewałem się, że są one w tak niskich cenach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Ja obecnie używam kabla grzewczego do terrarium 50W, termoregulator RT-2C i box styropianowy 8cm . trzymam to w garażu gdzie temp kiedyś była minus 6 st i ładnie utrzymywało temperaturę fermentacji 9 st . Jest to tanie rozwiązanie , nie widzę w tej chwili nic lepszego . Miejscowe podgrzanie fermentatora napewno nie spowoduje niechcianych posmaków . Kupuj , będziesz zadowolony. Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się