Seikcoo Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Dzień dobry Znalazłem w internecie recepture jak w załączniku. Czy mógłby ktoś znający się na temacie ocenić przepis? Dodatkowo chciałbym zamiast 20L zrobić 10L. Czy zwykłe pomnożenie wszystkiego x0,5 załatwi sprawę czy trzeba to inaczej przeliczać? Chciałbym jeszcze prosić o wskazówki dt. zacierania. Myślałem o godzinnym albo półtoragodzinnym, jednotemperaturowym w okolicach 68-70 stopni z słodami palonymi wrzuconymi na ostatnie 20 minut ale nie wiem czy ma to sens. ris.pdf Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Seikcoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Zasypu sprawdzić nie sprawdzę. RIS nie jest moim gatunkiem. Jeżeli utrzymasz proporcję, to warka 10l powinna wyjść dokładnie taka sama jak warka 20l czy 100l Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Osobiście trochę zmniejszyłbym ilość karmelu. Zastanowiłbym się też, czy w ogóle chmielić na 30 i 15 minut - chcesz użyć amerykańskich chmieli - to ma być imperial stout czy jakiś american imperial stout? Jeśli pierwsze, możesz pozostać przy chmieleniu tylko na goryczkę, jeśli drugie - możnaby przesunąć chmiel na koniec gotowania. Stout ma być palony, także słody palone spokojnie można zacierać od początku. Nie wiem, w jakiej postaci chcesz użyć drożdży, ale do tak mocnego piwa lepiej zadać gęstwę niż suchary prosto z torebki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seikcoo Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Ok to słody palone wrzucę na początek. O ile uważasz żeby przyciąć karmel? 10-20%? Rozumiem, że nie ma określonego czasu tylko trzeba trzymać tak długo aż próba jodowa wyjdzie negatywna? Jeżeli chodzi o chmiele to jestem ciekawy jak taki American-Russian Imperial stout by smakował stąd specjalnie szukałem przepisu tylko z udziałem amerykańskich chmieli. Nawet myślałem o tym żeby dorzucić troche Citry w ramach sprawdzenia jak to wyjdzie. Zamierzam użyć gęstwy US-05 tak jak w recepturze. Przymierzam się do zrobienia DIPA przed Risem więc myśle że będzie akurat. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Seikcoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Jak wrzucisz słody palone na początek to nie zrobisz próby jodowej, a dokładnie nie dasz rady zobaczyć czy się nastąpiło odbarwienie próby. Według mnie po 60-80 minut wystarczy. DIPA jest mocnym piwem więc nie wiem czy to jest dobry pomysł z niej brać gęstwę, drożdże będą już podmęczone. Lepiej byłoby zrobić jakiegoś American Stouta i z niego wziąć gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się