Jankasper Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Wymyśliłem sobie piwo z kaszą gryczaną. Jakoś nie znalazłem szczególnie obszernych artykułów w temacie. Projekt wygląda następująco: 2kg pilznenski 1kg wiedeński 2kg kasza gryczana prazona Zacieranie na słodko, jakoś 68C Chmielenie Magnum FWH 25g Drożdże. I tu mam zagwozdke. Będę miał gęstwe Wb06 i gozdawa pure ale. Z sucharów danstar Nottingham, gozdawa Old German ale. Celuje w 13blg 25l do wiadra. Ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia i się podzieli? Ilość gryki wieksza/mniejsza? Chmielić na aromat? Szukać jakiś innych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Ja robiłem coś w stylu angielskiego Brown Ale z gryką (miałem 1,6kg kaszy na 4,5g całości zasypu, czyli podobnie jak u Ciebie), ogólnie to filtracja gorzej niż z żytem, a wpływ na profil sensoryczny bardzo delikatny. Jak lubię grykę, to wg mnie było ją minimalnie czuć i tak średnio mi piwo podeszło, że w ciągu 5 lat od uwarzenia nie powtórzyłem nic z gryką, chociaż kojarzę, że były też pozytywne głosy o tym piwie. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez kantor Jankasper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 11 hours ago, kantor said: Ja robiłem coś w stylu angielskiego Brown Ale z gryką (miałem 1,6kg kaszy na 4,5g całości zasypu, czyli podobnie jak u Ciebie), ogólnie to filtracja gorzej niż z żytem, a wpływ na profil sensoryczny bardzo delikatny. Jak lubię grykę, to wg mnie było ją minimalnie czuć i tak średnio mi piwo podeszło, że w ciągu 5 lat od uwarzenia nie powtórzyłem nic z gryką, chociaż kojarzę, że były też pozytywne głosy o tym piwie. Dzięki za info. To zrobię raz, najwyżej ostatni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Zrobić zawsze warto Do tematu gryki to chyba jeszcze kiedyś wrócę ale mam wrażenie, że miód gryczany może lepszy efekt dać. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Dla potomnosci. Gryka wysładza się tragicznie. żyto to przy tym bajka. Mam nadzieję, że efekt będzie wart zachodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 2 godziny temu, Jankasper napisał: Dla potomnosci. Gryka wysładza się tragicznie. żyto to przy tym bajka. Mam nadzieję, że efekt będzie wart zachodu... w najlepszym razie będziesz miał posmak kaszy gryczanej. bon apetit! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 9 hours ago, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO said: w najlepszym razie będziesz miał posmak kaszy gryczanej. bon apetit! Lubie kasze pachnie przyjemnie słodowo. Zobaczymy co z tego za biznes... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 16 godzin temu, Jankasper napisał: Gryka wysładza się tragicznie. A nie mówiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 1 hour ago, kantor said: A nie mówiłem Myślałem, że coś jak żyto. Dobry mashout i trochę cierpliwości... A tutaj nic nie pomagało:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się