mich321 Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 hej, Dawno dawno temu, kupiłem zestaw do warzenia własnego piwa, sam brewkit i ekstrakt tata sam wybrał https://www.aabratek.pl/produkty/980/Czech_Pilsener_na_23L.html?fbclid=IwAR3bX2KC6Nvs_EhyL0uolnQcX04ynZ6K3oTaFzKl6WqEZVbJn35P27a1t1k https://aabratek.pl/produkty/871/ekstrakt_slodowy_1_5kg.html?fbclid=IwAR16Yj2AAfalRPPBfXMfEHGbQduUWP5oEAzK8Xg6b93QQewpZ_f3C-xZ6IM Fermentory itd kupiłem, z tego sklepu jak coś We wtorek zaczęliśmy wszystko przygotowywać i nastawiać. Wieczko( z rurką fermentacyjną) było nieszczelne więc obkleiliśmy taśmą klejącą, i tak czekamy, temperatura koło 17-18 stopni, niby coś bulgocze i pojawia się lekka piana od wczoraj ale tata zauważył, że niby znika I tutaj moje pytanie, o co chodzi? Dobrze jest? Jak nie to co zrobić? Aaaa, Blg początkowe nie zmierzone... taa wiem, gapy jesteśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Piana znika to normalneWysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Masz przeźroczysty fermentor ? Od wtorku do dziś powinna pokazać się piana i to spora, rurka powinna bulgotać na prawdę MOCNO. Jeśli się to nie dzieje tj. nie ma piany i nie bulgocze to drożdże mogły nie podjąć pracy i wtedy masz już kiepską sytuacje i jak najszybciej dodawałbym nowe. Ale nie umiem Ci powiedzieć tak na odległość po tym opisie czy fermentuje to piwo czy nie bo z tego co napisałeś nie jest to oczywiste że fermentacja ruszyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich321 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Teraz, drakon napisał: Masz przeźroczysty fermentor ? Od wtorku do dziś powinna pokazać się piana i to spora, rurka powinna bulgotać na prawdę MOCNO. Jeśli się to nie dzieje tj. nie ma piany i nie bulgocze to drożdże mogły nie podjąć pracy i wtedy masz już kiepską sytuacje i jak najszybciej dodawałbym nowe. Ale nie umiem Ci powiedzieć tak na odległość po tym opisie czy fermentuje to piwo czy nie bo z tego co napisałeś nie jest to oczywiste że fermentacja ruszyła. Dzieki za odpowiedź, nie mam fermentora na codzień w domu wiec nie wiem, pisze tylko co mi powiedzieli Wieczko jest nie szczelne wiec dlatego rurka nie działa, podobno piana była na początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Jak była piana to w porządku. Poczekaj jeszcze nawet 2tyg bo użyłeś drożdży z zestawu zamiast normalnych i możesz butelkować. Następnym razem fermentuj piwo na dobrych drożdżach, jeśli suche to np Fermentis (s-04, us-05). Temp 14-17C i nie będziesz miał takich zmartwień. Poczytaj też trochę o stylach piwnych technologii produkcji poszczególnych, surowcach wykorzystywanych do ich produkcji, ogólnych informacjach i podstawach. Najlepiej na wiki na tym portalu. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich321 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Teraz, drakon napisał: Jak była piana to w porządku. Poczekaj jeszcze nawet 2tyg bo użyłeś drożdży z zestawu zamiast normalnych i możesz butelkować. Następnym razem fermentuj piwo na dobrych drożdżach, jeśli suche to np Fermentis (s-04, us-05). Temp 14-17C i nie będziesz miał takich zmartwień. Poczytaj też trochę o stylach piwnych technologii produkcji poszczególnych, surowcach wykorzystywanych do ich produkcji, ogólnych informacjach i podstawach. Najlepiej na wiki na tym portalu. dzięki, a potem zlewać na cichą? przelewać do innego fermentora? Dodawać cukier do fermentora czy do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Po 2 tygodniach przelej do fermentora do rozlewu dodając cukier do refermentacji rozpuszczony w wodzie (tak najdokładniej go zdozujesz- sypanie do butelek niesie za sobą możliowość błędu.) Tylko pamiętaj by dobrze się to wymieszało, bo też możesz nierównomiernym wymieszaniem nierównomiernie zdozować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich321 Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 W dniu 1.02.2019 o 21:32, drakon napisał: Po 2 tygodniach przelej do fermentora do rozlewu dodając cukier do refermentacji rozpuszczony w wodzie (tak najdokładniej go zdozujesz- sypanie do butelek niesie za sobą możliowość błędu.) Tylko pamiętaj by dobrze się to wymieszało, bo też możesz nierównomiernym wymieszaniem nierównomiernie zdozować. Zmierzone multimierzem Multiwin Blg 4-5 18 g/l ok 1% alkoholu tak ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) 31 minutes ago, mich321 said: Zmierzone multimierzem Multiwin Blg 4-5 18 g/l ok 1% alkoholu tak ma być? Mam nadzieję, że 18g/l to nie ilość cukru jaką zamierzasz to piwo refermentować :D Edytowane 5 Lutego 2019 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) On 2/1/2019 at 5:02 PM, mich321 said: Wieczko( z rurką fermentacyjną) było nieszczelne więc obkleiliśmy taśmą klejącą Po co oklejaliście? Ludzie fermentują z uchyloną pokrywą i piwo wychodzi. Jest nieszczelność to nie bulgota, bulgotanie (lub nie) to nie oznaka fermentacji (lub jej braku). Jak macie wątpliwości to najlepiej zmierzyć BLG (tylko pamiętajcie, żeby zmierzyć BLG początkowe :D) On 2/1/2019 at 9:13 PM, drakon said: rurka powinna bulgotać na prawdę MOCNO jw. bulgotanie to nie oznaka fermentacji On 2/1/2019 at 9:23 PM, drakon said: Poczekaj jeszcze nawet 2tyg bo użyłeś drożdży z zestawu zamiast normalnych i możesz butelkować Ostatnio mi drożdże zatrzymały fermentację, ponownie ruszyły w butelkach jak podniosłem temperaturę o 3 stopnie, czego rezultatem był jeden granat, a reszta piwa poszła do kega. Polecam pod koniec fermentacji podnieść lekko podnieść temperaturę, zmierzyć BLG, za 3 dni powtórzyć pomiar i butelkować dopiero wtedy jak nie będzie zmiany. On 2/1/2019 at 9:23 PM, drakon said: Poczytaj też trochę o stylach piwnych technologii produkcji poszczególnych, surowcach wykorzystywanych do ich produkcji, ogólnych informacjach i podstawach. Najlepiej na wiki na tym portalu. Święte słowa On 2/1/2019 at 9:32 PM, drakon said: Po 2 tygodniach przelej do fermentora do rozlewu dodając cukier do refermentacji rozpuszczony w wodzie (tak najdokładniej go zdozujesz- sypanie do butelek niesie za sobą możliowość błędu.) Tylko pamiętaj by dobrze się to wymieszało, bo też możesz nierównomiernym wymieszaniem nierównomiernie zdozować. Dodam tylko, że warto najpierw wlać roztwór cukru, a potem na to przelać piwo - podczas przelewania piwo ładnie się wymiesza z cukrem. Edytowane 5 Lutego 2019 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich321 Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 19 minut temu, ronson napisał: Mam nadzieję, że 18g/l to nie ilość cukru jaką zamierzasz to piwo refermentować :D Nieeee, taki odczyt z multimierza, i podałem wszystkie odczyty dla jasności :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 16 minutes ago, mich321 said: Nieeee, taki odczyt z multimierza, i podałem wszystkie odczyty dla jasności :) Aaa ok, ja tam tylko patrzę na BLG, nawet za bardzo nie wiem co jest na pozostałych skalach :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich321 Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 4 minuty temu, ronson napisał: Aaa ok, ja tam tylko patrzę na BLG, nawet za bardzo nie wiem co jest na pozostałych skalach :D Podałem wszystkie wskazania bo jest to moje pierwsze piwo a moze te wartosci sa warte podania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 W przypadku piwa patrzysz tylko na wartość blg. Reszta mogłaby nie istnieć. Sprawdź w jakiej temperaturze jest wyskalowany bo sprawdzając w innej będzie lekko inny wynik. Można to przeliczyć w niektórych programach. Warto też sprawdzić co pokazuje na czystej wodzie, bywa że mocno przełamują niektóre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się