eree Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 (edytowane) Jak po temacie można się domyślić jestem początkujący i chcę zacząć od brew-kita. Cały sprzęt już mam, dość dużo poczytałem na forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, czy jak już wszystko zrobię tj. do fermentatora dodam brew-kita, ekstrakt słodowy a później drożdże to fermentator mam szczelnie przykryć czy zostawić otwarty czy jak na wiki piszę lekko przykryć. Bo coś tu mi nie pasuje gdzieś przeczytałem szczelnie przykryć ale to chyba wybuchnie Proszę o radę bo jutro warzę pierwsze błąd poprawiony ważę - warzę już nie zapomnę Edytowane 18 Maja 2010 przez eree Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Przykryj lekko, a jeżeli chcesz przykryć szczelnie, to z rurką fermentacyjną, taką jak do wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 jak zamkniesz to chałupę rozdupczy a tak na poważnie to ja nie używam żadnej rurki zabezpiecz żeby nic nie wpadło lub wlazło do środka Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosiak Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Jak masz rurke fermentacyjna w pokrywie to raczej nie ma znaczenia czy zakryjesz szczelnie czy lekko Tylko przy Szczelnym zamknieciu rurka bedzie bulgotala bardzo czesto Tutaj masz nawet bez przykrycia ale to ryzykowne: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Jak po temacie można się domyślić jestem początkujący i chcę zacząć od brew-kita. Cały sprzęt już mam, dość dużo poczytałem na forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, czy jak już wszystko zrobię tj. do fermentatora dodam brew-kita, ekstrakt słodowy a później drożdże to fermentator mam szczelnie przykryć czy zostawić otwarty czy jak na wiki piszę lekko przykryć. Bo coś tu mi nie pasuje gdzieś przeczytałem szczelnie przykryć ale to chyba wybuchnie Proszę o radę bo jutro ważę pierwsze Zalecenie nr 1 - trochę poczytaj to dowiesz się wielu ciekawych rzeczy o WARZENIU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eree Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Nurtuje mnie jeszcze jedno czy jak minie fermentacja burzliwa, to po 7 dniach mogę część piwa przelać do 5l beczułki z pompką co2 i sztucznie je nagazować czy będzie dobre czy jednak poczekać z leżakowaniem i pomęczyć się a nie stracić 5l piwa ? Będzie jakaś różnica w smaku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 piwo musi dojrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 mimo wszystko piwo musi leżakować , takie zielone nie nadaje się do picia , wiem że to cieżka sprawa czekać ale inaczej sie nie da .Co na początek wybrałeś ? pszeniczne szybko dochodzą twoje zdrowie napisz co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 (edytowane) drugie piwo to zacieraj bez obaw nic trudnego polecam gotowy zestaw potrzebny gar i czas Edytowane 18 Maja 2010 przez zbyszek73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się