Jump to content

Powtórny start fermentacji


ATP

Recommended Posts

Cześć!

Uwarzyłem w połowie listopada English BW 24,7 Blg na następującym zasypie i gotowane 4 godziny:

Słody:

6 kg - Maris Otter Fawcett
1 kg - Monachijski I Weyermann
0,75 kg - Crystal Fawcett
0,25 kg - Dark Crystal Fawcett

Zacieranie:
67°C - 90 minut
78°C - 10 minut

Zaszczepiłem je gęstwą Wyeastów 1469 West Yorkshire Ale. Po miesiącu fermentacji, odfermentowało do 10,5 Blg i stanęło. Do dofermentowania dołożyłem gęstwę FM 53 Kveik na początku grudnia. Ostatni raz mierzyłem to piwo pod koniec roku i jak miało 10,5 Blg tak ma nadal. Po przyjechaniu do domu wczoraj widać na powierzchni pianę, samo piwo dofermentowało jeszcze do 7,5 Blg. Pytania mam dwa:
Czy możliwe jest tak długie startowanie fermentacji przez kveiki, czy raczej jest to infekcja? (Piwo jest tak mocno estrowe, że pachnie dość podobnie do fermentacji 100% Brett, jednak bez końskiej derki - równolegle w gąsiorze mam celowo zbreconą część tej warki)
Czy przy tak długim starcie, jak długo jeszcze trzymać to piwo? Było, nie było, siedzi w wiadrze już trzy miesiące niemal.

Załączam zdjęcie jak to wygląda - jest nawet druga deka na ściankach wiadra.

 

51157317_2338447493065659_5189526468845109248_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja infekcję bym obstawiał, chociaż sama mocna estrowość może spokojnie być bez infekcji.

 

Butelkujesz jak skończy fermentować. Ja bym zmierzył blg za 2-3 tygodnie i jak się nie zmienia to butelkował, jak spadnie to kolejne 2-3 tygodnie itd. (Można też bez sprawdzania blg jak ma się szczelny fermentor, to po rurce widać czy fermentacja jeszcze idzie ale to musisz mieć pewność co do fermentora )

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.