ATP Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Cześć! Uwarzyłem w połowie listopada English BW 24,7 Blg na następującym zasypie i gotowane 4 godziny: Słody: 6 kg - Maris Otter Fawcett 1 kg - Monachijski I Weyermann 0,75 kg - Crystal Fawcett 0,25 kg - Dark Crystal FawcettZacieranie: 67°C - 90 minut 78°C - 10 minut Zaszczepiłem je gęstwą Wyeastów 1469 West Yorkshire Ale. Po miesiącu fermentacji, odfermentowało do 10,5 Blg i stanęło. Do dofermentowania dołożyłem gęstwę FM 53 Kveik na początku grudnia. Ostatni raz mierzyłem to piwo pod koniec roku i jak miało 10,5 Blg tak ma nadal. Po przyjechaniu do domu wczoraj widać na powierzchni pianę, samo piwo dofermentowało jeszcze do 7,5 Blg. Pytania mam dwa: Czy możliwe jest tak długie startowanie fermentacji przez kveiki, czy raczej jest to infekcja? (Piwo jest tak mocno estrowe, że pachnie dość podobnie do fermentacji 100% Brett, jednak bez końskiej derki - równolegle w gąsiorze mam celowo zbreconą część tej warki) Czy przy tak długim starcie, jak długo jeszcze trzymać to piwo? Było, nie było, siedzi w wiadrze już trzy miesiące niemal. Załączam zdjęcie jak to wygląda - jest nawet druga deka na ściankach wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Ja infekcję bym obstawiał, chociaż sama mocna estrowość może spokojnie być bez infekcji. Butelkujesz jak skończy fermentować. Ja bym zmierzył blg za 2-3 tygodnie i jak się nie zmienia to butelkował, jak spadnie to kolejne 2-3 tygodnie itd. (Można też bez sprawdzania blg jak ma się szczelny fermentor, to po rurce widać czy fermentacja jeszcze idzie ale to musisz mieć pewność co do fermentora ) Edytowane 4 Lutego 2019 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się