alkos Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Witam! Z braku sprzętu nie mam na razie możliwości przejscia na 100% ziarno, a zatem kombinuję z jasnym ekstraktem i herbatkami ze słodów specjalistycznych. Wyszukałem taką tabelkę: http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-4-1.html Wynika z niej, że ekstraktywność np. Special B wynosi 1.027 przy pełnym zacierze, natomiast tylko 1.016 przy "namaczaniu", bez udziału enzymów. Pytania brzmią: 1. Czy dotyczy to jedynie ilosci fermentowalnych cukrów w roztworze, czy tez ilości smaku/zapachu/koloru? 2. Czy muszę zatem +/- podwajać ilość Special B przy zamienianiu receptury "all-grain" na "extract", aby utrzymać smakowo/zapachowy charakter? 3. Co z niefermentowalnymi cukrami, wnoszącymi słodycz do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 2. Czy muszę zatem +/- podwajać ilość Special B przy zamienianiu receptury "all-grain" na "extract", aby utrzymać smakowo/zapachowy charakter? Raczej nie, z tego co przeglądam receptury w wersji extract i all grain ilość ziarna specjalnego jest zawsze ta sama, zmienia się tylko baza. Na początek najlepiej weź jakąś sprawdzoną recepturę extract, jaki styl chcesz zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Słodziutkie, skomplikowane smakowo Northern English Brown Ale. Tak mi sie uwidziało (na 21L): Original Gravity: 1.051 (1,040 - 1,052) Terminal Gravity: 1.013 (1,008 - 1,013) Color: 21.98 (12,0 - 22,0) Alcohol: 5.02% (4,2% - 5,4%) Bitterness: 26.7 (20,0 - 30,0) 3750 g Pilsen Malt 750 g Crystal Malt 60°L 250 g Special B - Caramel malt 125 g Melanoidin Malt 125 g English Chocolate Malt 40 g Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 60 min 10 g Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 15 min 1 ea Fermentis S-04 Safale S-04 Następnie chcę zastąpić Pilsen Malt suchym jasnym ekstraktem w ilości 2250g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Dużo jest tych słodów specjalnych, na pewno nie zwiększaj ich zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 750 g Crystal Malt 60°L250 g Special B - Caramel malt 125 g Melanoidin Malt 125 g English Chocolate Malt Łącznie 1,25kg słodów specjalnych? Sporo. W czym to chcesz namaczać? Ja kiedyś próbowałem w ten sposób zrobić piwo używając niecałe 0,4kg słodów specjalnych w woreczku muślinowym i to już mi się wydało dużo, a tu będziesz miał 3x więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Mam ośmiolitrowy gar i duży wór muślinowy. Może w dwu podejściach zrobię? Wiem że duzo specjalnych, ale mam ochote na takiego "deserowego treściwca" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Bardziej deserowe jest Southern English Brown Ale, ale z tego zasypu to właśnie coś takiego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Wydaje mi się że południowe jest bardziej goryczkowe, a Pani tego nie lubi, mi sie też troche przejadło po eksperymentach z American IPA ;-) No ale wyjdzie co wyjdzie, dam znać, przepisu nie zmienię raczej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Mam ośmiolitrowy gar i duży wór muślinowy. Ja robiłem w 15l garnku, ale w siateczce do gotowania chmielu, może w dużym worku będzie lepiej. Tu kilka uwag z tej operacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 (edytowane) Dziekuje, mysle zeby filtrowac przez "ponczoche" przy przelewaniu - domyslam sie ze moj duzy worek tez nie bedzie dosc szczelny. Albo zszyje bawelniana koszulke... :-) Aha, dlaczego nie wolno wyciskac? Edytowane 19 Maja 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Cześć Alkos, wyciskanie wyciska taniny, garbniki i inne niedobre rzeczy;-) Jak masz więcej wiader, to poświęć jedno, i zrób filtrator, z wężyka WC - to Ci sie przyda jak już zaczniesz pełne zacieranie. A na razie to do filtracji mógłbyś nawet mniejsze niż filtrator wiadro poświęcić. Kilogram zasypu to bedzie ze 2 l objetościowo, z wodą z 5 l. Faktycznie może pończocha? Przy okazji - tu moge sie mylić, ale mnie tak na oko wychodzi, że skoro 3,7kg pilsen - to suchego prawie 3 powinno być, lub trochę więcej LME - płynnego. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 wyciskanie wyciska taniny, garbniki i inne niedobre rzeczy;-) Ok, paniał :-) Jak masz więcej wiader, to poświęć jedno, i zrób filtrator, z wężyka WC - to Ci sie przyda jak już zaczniesz pełne zacieranie. A na razie to do filtracji mógłbyś nawet mniejsze niż filtrator wiadro poświęcić. Kilogram zasypu to bedzie ze 2 l objetościowo, z wodą z 5 l. Faktycznie może pończocha? No właśnie nie mam jeszcze. Chyba się szarpnę na małą lodówkę turystyczną... Problem tylko w tym, że nie mam w czym tego potem gotować. Kombinuję w głowie z wiadrem fermentacyjnym z dołączonymi grzałkami (sprzedają toto koło mnie), systemem BIAB (brew in a bag - popularne na zachodzie:w skrócie wieeelka pończocha ;-) ) i fermentacją w tym samym pojemniku. Ale to kiedyś :-) Przy okazji - tu moge sie mylić, ale mnie tak na oko wychodzi, że skoro 3,7kg pilsen - to suchego prawie 3 powinno być, lub trochę więcej LME - płynnego. Mi BeerTools wyliczył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 A ja naprędce te wyniki promashem podliczalem - słabo go znam, a akurat beersmitha nie mam przy sobie. Ale z 3 kg LME wychodziło ok. 20l - byłaby aż taka różnica do DME? Bo z podanych prze ciebie ilości słodów - to faktycznie wyszłoby około 20-22l - 12°Blg Liczę znów promashem Wychodzi mi 2,7kg DME Muntonsa, dla 20,9l, i 1,050 SG - ale to samego suchego, bez dodatków pozostałych. To chyba faktycznie mniej musisz wziąć. Albo dowieziesz sobie gar z Olkusza, 40l - albo kombinuj z kegiem, choć to cholerstwo ciężkie na kuchenki jest. Ja zaczynałem od Olkusza 30l - ale mi szybko umarł. Ten na normalnej kuchence dawał radę - i ustać, i się zagotować. Niestety jakoś z czasem chce się coraz większy i wiecej sprzętu posiadać;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 to poświęć jedno, i zrób filtrator, z wężyka WCd nie trzeba poświęcać, wystarczy mieć jeden z kranikiem i używać go do filtracji i rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Słuszna racja - mam to rozdzielone i nie pomyślałem. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Wrzuciłem tą recepturę na ProMash i wyszło mi że receptura się sprawdza, i że możesz zastąpić 3.75 słodu pilsner z 2.25 kg DME. Mógłbyś też, dla zaoszczędzenia pieniędzy, użyć 2 puszki LME, np. Coopers LME: http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-coopers-bursztynowy-15kg-p-122.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 (edytowane) dzieki scooby, ale mam juz w szafie parenascie kilo DME light i wheat :-) wsaczuk, flood - mysle o czyms takim: http://www.leylandhomebrew.com/item591.htm czyli kadz zacierna (wewnetrzne wiaderko z dziurkami w dnie jak rozumiem, do tego termostat) i bojler w jednym. keg odpada, bo mam elektryczna kuchenke, poza tym 50kg urwie mi plyte ;-) Edytowane 19 Maja 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 poczytaj sobie o mojej warzelni: http://www.piwo.org/forum/t3014-Otwocka-warzelnia.html wczoraj dokonałem modernizacji i poprawiłem uszczelnienie wlotu pompy i teraz po warzeniu stół mi się nie lepi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Oj, straśnie skomplikowane na poczatek ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi