Jankasper Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) 5 hours ago, dpgcandy said: Siemka wczoraj wsZystko poszło prawie wszystko z planem... blg po wysladzaniu było pomiędzy 5-6 po gotowaniu 12. Wyszło Ok 21 l. Przy zakładaniu rurki trochę wody wciągnęło do fermentatora przez rurkę czy to duZy problem ? Wyjdzie w praniu. Zależy, jaka woda, co było w rurce Nic się już z tym nie zrobi. Teraz wszystko w rękach drożdży... Wodę wlewam jak już rurka w pokrywie tkwi. Tak samo przy przenoszeniu, trzeba bulkatorka wyciągnąć. Edytowane 18 Lutego 2019 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 On 2/18/2019 at 2:37 PM, Jankasper said: Wyjdzie w praniu. Zależy, jaka woda, co było w rurce Nic się już z tym nie zrobi. Teraz wszystko w rękach drożdży... Wodę wlewam jak już rurka w pokrywie tkwi. Tak samo przy przenoszeniu, trzeba bulkatorka wyciągnąć. Siemka po zabutelkowaniu trzymamy w 20 stopniach przez tydzień w później do chłodnego poniżej 10 na ile dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 43 minuty temu, dpgcandy napisał: Siemka po zabutelkowaniu trzymamy w 20 stopniach przez tydzień w później do chłodnego poniżej 10 na ile dni ? Po nagazowaniu w temperaturze pokojowej (zwykle 1-2 tygodnie starcza) trzymasz w możliwie chłodnym otoczeniu aż do wypicia ostatniej butelki Niektórzy nie mają lodówek / piwnic / chłodnych balkonów i trzymają cały czas w temperaturze pokojowej - wówczas piwo po prostu szybciej się starzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 1 hour ago, dpgcandy said: Siemka po zabutelkowaniu trzymamy w 20 stopniach przez tydzień w później do chłodnego poniżej 10 na ile dni ? Minimum tydzień warto poczekac Potem aż do wypicia, ważne, żeby nie było gwałtownych zmian temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 On 2/12/2019 at 2:37 PM, dpgcandy said: Czyli sterlinga i halertaueta mniej więcej w jednum czasie 20-30 min przed końcem gotowania ?zacieranie 66 * 60min? A mam takie drożdże nadadzą się Saflager s23?czy jednak t notingham ? I ostatnia kwestia ile wody i do ilu wysladzac podoba mi się pomysł bo wszystko mam On 2/16/2019 at 2:57 PM, Jankasper said: 2 tyg + 2 dni. te 2 dni w 20C sprawiają, że drożdże kończa po sobie sprzątać. Oczywiście, jeśli pomiar po 12 i 14 dniach był taki sam. Czy potrzebuje dodawać cukru przez butelkowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Tak, jeśli chcesz, żeby piwo się nagazowało Najlepiej użyć kalkulatora do wykluczenia ilości cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Ile cukru do tej drugiej Warki jest 20 l blg utrzymuje się na poziomie 4.5 I tam drożdży nie trzeba rozumiem ?0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 To piwo jedno temp zacieranie wyszło dramat ://// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 To nie jest wina zacierania jednotemperaturowego. Koledzy dodatkowo poprowadzili Cie przez proces warzenia i fermentacji podajac konkrety. Z tego co widze od twojego warzenia nie minal nawet miesiac, wiec lepiej napisz szczegoly kiedy butelkowane i jak fermentowane. Bledu dopatruj sie raczej nie w zacieraniu jednotemperaturowym, lecz w kolejnych etapach procesu warzenia. Dodatkowo po wpisach widze ze od warzenia do twojego dzisiejszego postu nie minal nawet miesiac wiec sie nie dziwie ze piwo dramat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 No i w jakim sensie dramat, bo to troszkę zbyt ogolnikowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 W dniu 18.02.2019 o 10:34, dpgcandy napisał: Przy zakładaniu rurki trochę wody wciągnęło do fermentatora przez rurkę czy to duZy problem ? Mi przy pewnej warce wciągnęło trochę wody z rurki do fermentora - wciągnęło świeżą kranówkę i nic się nie stało Innym razem było lepiej, bo wlała mi się woda z kranu do brzeczki przy chłodzeniu - wężyk na chłodnicy się obsunął i myślę lekko ze 100 ml wody wlało mi się cieniutkim strumyczkiem do gara - piwo pyszne Od tej pory mam zaciski na wężach przy chłodnicy i do rurek leję desprej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Piwo fermentowało 12dni po następnych 3 dniach blg bylo na tym samym poziomie wiec zabutelkwoalismy nie u mnie tylko u kolegi chyba kolega nie przestrzegał temperatur może dlatego ? Pianka fajna kolor tez ale smak dziwny niebpotrafie ocenić ale ogólnie nie ładnie pachnie i nie smakuje Edytowane 15 Marca 2019 przez dpgcandy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 CIezko stwierdzic przyczyn moze byc wiele, ale stawialbym na fermentacje. Przy drozdzach gornych trzeba bardzo zwracac uwage na temperature bo sie to mocno zemsci. Przez kolegow miales podane temperatury fermentacji ktore powinny dac w miare czysty profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Chyba tak kumpel wrzucił do garaży i ch wie jaka była temp. No ale nic nauczka jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Zostaw to piwo w spokoju na miesiąc, czas i refermentacja mogą w jakimś stopniu naprawić to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 7 minutes ago, majlosz said: Zostaw to piwo w spokoju na miesiąc, czas i refermentacja mogą w jakimś stopniu naprawić to piwo. W pokojowej temp czy raczej chłodnym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Czyli do ciepłego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Prawidlowa fermentacja to najwazniejsze. Co z tego ze kupa radochy z warzenia, jak przez zla fermentacje efekt nieciekawy. Po butelkowaniu z tydzien w cieplym, potem daj w chlodniejsze miejsce w miare mozliwosci. Daj temu piwu troche czasu, co tydzien probuj butelke i smakuj czy idzie w dobrym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Ja jak skopałem fermentację jednego ze swoich pierwszych piw to trzymałem w zasadzie w zmiennych warunkach, dopiero po roku zeszły fuzle alkoholowe i piwo było pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Ja Ci powiem nigdy nie mialem tyle cierpliwosci jak cos skopalem. Pozatym na biezaco potrzebowalem butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Dzięki chłopaki za wsparcie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się