Skocz do zawartości

Refermentacja. Czy ruszy?


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

Mam pytanie dot. refermentacji.

AIPA, dużo chmieli ( 150 g, na 24 L ) na cichą.

4 lutego przeszło na cichą, 7 poszło do piwnicy ( ok. 12C ), 9 dodałem chmiele, 11 poszło do lodówki na ok. 4-5C, 12 rozlew ( po godzinie od wyciągnięcia z lodówki, glukoza na poziom 2,7 CO2/22,5L ).

Teraz butelki stoją w 20C.

I teraz pytanie, czy może tak być, że z powodu tej lodówki, drożdże nie ruszą?

Dziś 14, a na dnie butelek tylko drobiny chmielu - przy wcześniejszych warkach ( bez lodówki i bez piwnicy ), po 2 dniach już był jakiś osad drożdżowy.

Drożdże: Wyeast - American Ale II, BLG początkowe 18, końcowe 5,5.

 

Z góry dzięki!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, msto napisał:

Cierpliwości, powinny ruszyć. Daj im co najmniej 2 tygodnie, zwłaszcza przy takim mocnym piwie. 

 

23 minuty temu, rob7320 napisał:

Spokojnie , nagazuje się . Ja ostatnio robiłem kożlaka , lagowałem go w niskich temperaturach i butelkowałem , jest nagazowany prawidłowo ( chociaż troszkę wolniej ) , a osadu na dnie jest tak jak w piwach koncernowych czyli nie ma wcale .

 

To mnie uspokoiliście.

Obawiałem się, że tyle pracy i wszystko koncernom w d...

 

Jeszcze jedno. Ile trzeba dać chmielu na zimną, żeby poczuć tę Amerykę? 

Pierwsza AIPA, 50 g na cichą i nic, teraz 150 na cichą i też słabo - po wrzuceniu do wiadra, pięknie pachniało z rurki, przez dwa dni i tyle.

Przy próbie organo - przy rozlewie - coś czuć, ale szału nie ma :/

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

to zależy co sypnąłeś

 

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 30 g 60 min 8.8 %
Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 60 min 15.5 %
Gotowanie Centennial 20 g 15 min 10.5 %
Gotowanie Simcoe 20 g 5 min 13.2 %
Gotowanie Citra 30 g 1 min 12 %
Na zimno Centennial 50 g 10 dni 10.5 %
Na zimno Simcoe 50 g 10 dni 13.2 %
Na zimno Mosaic 50 g 10 dni 10 %

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

150g intensywnych amerykańców na 10 dni i nic nie czuć? to może być jeszcze kwestia rocznika albo sklepu w którym zamawiałeś. chyba że wrzucałeś w jakichś workach czy inne kombinacje alpejskie?

Edytowane przez LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

150g intensywnych amerykańców na 10 dni i nic nie czuć? to może być jeszcze kwestia rocznika albo sklepu w którym zamawiałeś. chyba że wrzucałeś w jakichś workach czy inne kombinacje alpejskie?

 

Chmiele 2017, sklepy... twojbrowar. Rzucone na goło - bez siatki i innych takich.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, rob7320 napisał:

Teraz zima może masz katar i nie czujesz  ?.

 

A to fakt!! :)

Ale jakoś inne czuję ;)

 

A czy po wsypaniu chmielu, trza w wiadrze zamieszać palcem?

Pod koniec cichej, 99% chmielu opadło na dno - temperatura piwnicy 12C.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, nogmot napisał:

A czy po wsypaniu chmielu, trza w wiadrze zamieszać palcem?

Nie trzeba mieszać niczym, a już na pewno nie palcem :D

 

Na chmiele z TB ostatnio sporo narzekania. Może tu jest powód. Ale coś tam czuć powinno być mimo wszystko. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Oskaliber napisał:

Nie trzeba mieszać niczym, a już na pewno nie palcem :D

 

Na chmiele z TB ostatnio sporo narzekania. Może tu jest powód. Ale coś tam czuć powinno być mimo wszystko. 

 

Chmiel trzymam zamrożony i szczelny.

Po otwarciu paczki zapach... miód malina!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Oskaliber napisał:

Przecież nie mówię nic o tym jak Ty przechowujesz chmiel, tylko jakiej jakości chmiel sprzedaje sklep. 

Proszę  mi tu nie  antycypować!  ?

Spokojnie. Tę informację podałem dla lepszego oglądu sytuacji.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.