Jump to content

Koźlak wędzony / Rauchbock

beniamin76

Recommended Posts

zastanawiałem się nad wpisem w zakładce "Co mogę zrobić z tych składników" ale kupuje składniki więc poruszę temat w recepturach 

Koźlak wędzony / Rauchbock 

16 BLG     30 IBU      44 EBC    (22L)-po gotowaniu 

3kg  Słód WĘDZONY Bukiem

2kg Monachijski ciemny

0,15 kg  karmelowy 300

0,7 kg  Red Ale

0,1 kg Barwiący obłuszczony 

słody z wiking malt (wynika to z darmowego transportu) 

Proszę o sugestie czy taki zasyp jest prawidłowy , mam za sobą jedynie 11 warek , z czego większość to IPA APA AIPA PIPA ( nie używałem jeszcze słodów specjalnych)

co do chmieli polskie Ilunga /Marynka (poza nimi mam same amerykańce ) 

Recepturę dziś zmieniłem podbijając red ale (melanoidynowy) redukując karmelowy i dodając 0,1 Barwiący  ( wynikało to z tego że tworząc American Amber Ale  miałem zbliżone zasypy i kolory ) 

Poproszę doświadczonych kolegów o uwagi  

33 minuty temu, beniamin76 napisał:

Poproszę doświadczonych kolegów o uwagi  

Korzystaj z tego co na forum już jest. Tzn. są tematy o wędzonych koźlakach (np. taki staroć) a ten dział jest przeznaczony na sprawdzone receptury - nie na sprawdzanie receptur.

A merytorycznie i własnego doświadczenia powiem tak: wyrzuć melanoidynowy i barwiący w cholerę, pomyśl nad zwiększeniem udziału karmelowego (200 - 250 g), gotuj 1,5-2 h.

Jak zacierasz? Dekokcja jest tu dobrym rozwiązaniem - nie niezbędna, ale pomaga w zrobieniu dobrego piwa. Jakie drożdże? No i samo wędzenie - Viking nie jest znany z intensywności. Ja jestem z partii Steinbach or muerte w tym temacie. Rzuć okiem na mój duży i mały zasyp w tym stylu.

znalazłem , akurat twój wpis mówi o koźlaku , czytałem wcześniej ale odpuściłem bo o innych stylach  tudzież śliwce było pisane na początku .

Po krótkiej analizie  rzeczywiście to miejsce nie jest dobre na dywagacje na temat stylu tylko powinien być tu umieszczony sprawdzony przepis . 

nie wiem jak usunąć temat ale  jak jesteś moderatorem to można go skasować . 

co do mojego pomysłu sugerowałem się http://kompendiumpiwa.pl/wedzony-kozlak-rauchbock/

Dekokcja odpada , przeniosłem mikrobrowar do piwnicy kumpla brak na razie warunków , co do zacierania 62st 20` 69st 40-60`