beniamin76 Posted February 15, 2019 Share Posted February 15, 2019 zastanawiałem się nad wpisem w zakładce "Co mogę zrobić z tych składników" ale kupuje składniki więc poruszę temat w recepturach Koźlak wędzony / Rauchbock 16 BLG 30 IBU 44 EBC (22L)-po gotowaniu 3kg Słód WĘDZONY Bukiem 2kg Monachijski ciemny 0,15 kg karmelowy 300 0,7 kg Red Ale 0,1 kg Barwiący obłuszczony słody z wiking malt (wynika to z darmowego transportu) Proszę o sugestie czy taki zasyp jest prawidłowy , mam za sobą jedynie 11 warek , z czego większość to IPA APA AIPA PIPA ( nie używałem jeszcze słodów specjalnych) co do chmieli polskie Ilunga /Marynka (poza nimi mam same amerykańce ) Recepturę dziś zmieniłem podbijając red ale (melanoidynowy) redukując karmelowy i dodając 0,1 Barwiący ( wynikało to z tego że tworząc American Amber Ale miałem zbliżone zasypy i kolory ) Poproszę doświadczonych kolegów o uwagi Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 15, 2019 Share Posted February 15, 2019 33 minuty temu, beniamin76 napisał: Poproszę doświadczonych kolegów o uwagi Korzystaj z tego co na forum już jest. Tzn. są tematy o wędzonych koźlakach (np. taki staroć) a ten dział jest przeznaczony na sprawdzone receptury - nie na sprawdzanie receptur. A merytorycznie i własnego doświadczenia powiem tak: wyrzuć melanoidynowy i barwiący w cholerę, pomyśl nad zwiększeniem udziału karmelowego (200 - 250 g), gotuj 1,5-2 h. Jak zacierasz? Dekokcja jest tu dobrym rozwiązaniem - nie niezbędna, ale pomaga w zrobieniu dobrego piwa. Jakie drożdże? No i samo wędzenie - Viking nie jest znany z intensywności. Ja jestem z partii Steinbach or muerte w tym temacie. Rzuć okiem na mój duży i mały zasyp w tym stylu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beniamin76 Posted February 15, 2019 Author Share Posted February 15, 2019 znalazłem , akurat twój wpis mówi o koźlaku , czytałem wcześniej ale odpuściłem bo o innych stylach tudzież śliwce było pisane na początku . Po krótkiej analizie rzeczywiście to miejsce nie jest dobre na dywagacje na temat stylu tylko powinien być tu umieszczony sprawdzony przepis . nie wiem jak usunąć temat ale jak jesteś moderatorem to można go skasować . co do mojego pomysłu sugerowałem się http://kompendiumpiwa.pl/wedzony-kozlak-rauchbock/ Dekokcja odpada , przeniosłem mikrobrowar do piwnicy kumpla brak na razie warunków , co do zacierania 62st 20` 69st 40-60` Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 15, 2019 Share Posted February 15, 2019 2 minuty temu, beniamin76 napisał: nie wiem jak usunąć temat ale jak jesteś moderatorem to można go skasować . Nie jestem. Jakie drożdże? Dobrego piwa! Link to comment Share on other sites More sharing options...
beniamin76 Posted February 15, 2019 Author Share Posted February 15, 2019 na razie robię na sucharach (SAFLAGER S-189) , jutro pierwszy dolniak Pils 12BLG na Sazz i Pilzeńskim , dopiero z tego będę gęstwę brał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now