garot Posted February 18, 2019 Share Posted February 18, 2019 (edited) Witam, Czy podzieliłby się ktoś przepisem na jasne piwko miodowe ale nie za słodkie aby pijalne było też w większych ilościach czy żeby nie muliło? Znalazłem jeden przepis ale nie wiem czy dobry i czy ta ilość miodu faktycznie aż tyle tego idzie? Nigdy nie robiłem takiego piwa. Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 5.6 kg Ziarno Viking Pale Ale malt 2.5 kg 44.6% 80 % 5 Ziarno Caramunich® typ I 0.2 kg 3.6% 73 % 80 Ziarno Abbey Malt Weyermann 0.4 kg 7.1% 75 % 45 Ziarno Płatki owsiane 0.2 kg 3.6% 85 % 3 Płynny ekstrakt Miód Gryczany (Buckwheat Honey) 1.8 kg 32.1% 70 % 40 Ziarno słód gryczany 0.5 kg 8.9% 62 % 7 Powinno być według przepisu około 15 BLG. I jeszcze pytanie jaki rodzaj miodu do piwa ? ten gryczany może być? W ogóle czy rodzaj miodu ma w piwie mocne znaczenie dla smaku? Ja to tylko z piw to ciechana miodowego kilka razy piłem i mi smakował i teraz chciałbym w domu zrobić jakieś miodowe Edited February 18, 2019 by garot Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted February 18, 2019 Share Posted February 18, 2019 Miód gryczany ma specyficzny smak. Nie koniecznie może on tobie przypasować. Ogólnie rodzaj miodu ma główny wpływ, jakie posmaki on nada. Poza gryczanym i spadziowym inne miody są mniej intensywne w smaku. Jednak miód w 95% składa się z cukrów - przefermentuje prawie wszystko. Jak piłeś czwórniaka, to wiesz jak smakuje całkowicie przefermentowany miód. Mi osobiście ten smak nie podchodzi. W piwie nie jest łatwo ten smak zbalansować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 Zrób Burton'a. Jak będziesz pamiętać, żeby miód dać jak najpóźniej i rozpuszczać w odpowiednio schłodzonej brzeczce, a dopiero potem zadać drożdże, to po fermentacji zostanie w smaku i aromacie, a nawet go specjalnie nie nadgryzą i zachowa swoje lecznicze właściwości. Byle był dobrej jakości, to każdy się nada, wszystko sprowadza się do dwóch czynników: temperatury i technologii. Przeważnie na 20-25 litrową warkę wystarczy od 900 do 1200g miodu (w takiej pojemnościach najczęściej jest też konfekcjonowany). Słodycz miodu w smaku skontrujesz dodatkiem chmielu. Odnośnie gryczanego i spadziowego jeszcze, na takich ciężkich miodach rób jednak krupniki albo dwójniaki, a do piwa daj miody wielokwiatowy albo akacjowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted February 19, 2019 Author Share Posted February 19, 2019 Dziękuję za informację, myślę ze na razie zrezygnuje z Burtona, chciałbym coś lżejszego i jasnego na razie mam dość mocnych ciemnych piw Myślę że poszukam coś na miodzie kwiatowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 To weź lżejszego Burton'a na tapetę. Ten, co uwarzyliśmy, ostatni Mild Dinner co prawda ma 18 blg i 8,7vol, ale jest nadal dość jasny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 Podziel się potem wrażeniami, też mam w planach jakieś ALE z miodem Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted February 20, 2019 Author Share Posted February 20, 2019 20 godzin temu, kaingorn napisał: Podziel się potem wrażeniami, też mam w planach jakieś ALE z miodem Oczywiście dam znać, właśnie ruszam na miasto po miód Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted February 20, 2019 Author Share Posted February 20, 2019 Jakie drożdże polecacie US-04 czy 05? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now