kedyz Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Czołem piwowarska brać. Robię flandersa mocno posiłkując się notatkami udostępnionymi przez chłopaków Piotra Terkę i Piotra Marczyka (grand champion 2015) oraz wiedzą Jamila Zainasheffa. Na pierwszy raz wybrałem wersję wstępnego przefermentowania brzeczki neutralnymi drożdżami i późniejszego zadania mieszanki na flandersa. To tytułem wstępu. Chłopaki w swoim przepisie użyli francuskich kostek dębowych (1x1x1 cm), ja robiąc zakupy kompletnie nie zwróciłem na to uwagi i kupiłem płatki (nawet nie wiedziałem, że są i kostki i płatki). Pytanie moje jest, czym w zasadzie się różnią te dwie rzeczy? Kostki mogę dokupić, czas mam, ale jestem ciekawy czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Jeśli bym zamieniał kostki na płatki to na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o ilość, czas kontaktu z piwem.... i jakieś inne rzeczy, które nie przychodzą mi do głowy. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Różnią się przede wszystkim powierzchnią kontaktu z piwem. Płatki mają ją o wiele większą, przez co wnoszą smak szybciej. Są też w miarę równo opalone, przez co jest on przeważnie bardziej jednowymiarowy i łatwiej o nieprzyjemne mało szlachetne posmaki drewnianej klepki, zamiast bardziej złożonej dębiny czy wanilii. Kostka oddaje aromat wolniej, ale dzięki temu, że piwo penetruje jej kolejne warstwy, smak jest bardziej złożony i ciekawszy. Ogólnie kostki są moim zdaniem zdecydowanie lepsze od płatków, choć piłem rewelacyjne piwa na płatkach i spartaczone na kostkach, także jakość, stopień opalenia, dawka, czas kontaktu, wszystko ma tu ogromne znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Może nie do końca odpowiem na zadane pytanie, ale polecam zapoznać się z poniższym artykułem, mi bardzo pomógł przy tworzeniu receptury Flandersa, jest też trochę o kostkach. http://sourbeerblog.com/designing-and-brewing-a-flanders-red-ale/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się