huhur Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Wrzucam przepis do weryfikacji oraz efekt warzenia, który nie poszedł tak jak miał pójść. PRZEPIS ------------- 5,8 kg Pale Ale ( tutaj 2,2 Kg Pale Ale, reszta Pale Ale Clear Choice) 1 kg Pszenicznego Weyerman 0,2 kg Cara (karmelowy od Fawcetta) 0,1 kg CaraPils 0,11 kg płatków owsianych 25g Magnum na 60min 50g Mosaic na 30min 30g Cascade na 5min drożdże suche US-05 Burzliwa przez 14 dni w 18*. Do tego na cichą (14dni): 30g Amarillo na 5 dni 50g Galaxy na 2 dni Zacieranie w 65 stopniach przez 60 minut, próba jodowa i wygrzew do 78* przez 15 minut. Wysładzanie 9 litrami. Zamiast 18°Blg, otrzymałem 14°Blg. Przepis był planowany na 20 litrów i ledwo zmieściłem taką ilość słodów w garze (Klarstein 25litrów z kadzią na młóto). Musiałem zrezygnować z prawie 0,5kg bo już by się młóto przelewało do głównej kadzi. Przepis robiłem w beersmithie, który wyliczył mi 18,2 BLG stąd pytanie co poszło nie tak, że straciłem te kilka blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Pewnie kluchy się porobiły bo zacier był za gęsty. Ogólnie im więcej zacierasz w danym garnku tym gorsza wydajność, aczkolwiek stracić aż 4Blg to faktycznie boli. Miała wyjść DIPA a nawet AIPA nie wyszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 3 godziny temu, dirk gently napisał: Pewnie kluchy się porobiły bo zacier był za gęsty Zapewne bo jak sobie teraz przypominam to mieszałem ale na samym początku, a później włączałem od czasu do czasu pompę. Nie wiem czy nie lepiej byłoby też wydłużyć gotowanie kosztem ilości...bo teraz to to będzie mocno chmielona IPA albo bardzo cienka AIPA. Coś przekombinowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Ja bym poszedł innym tropem, choć nie mam doświadczenia z automatycznymi kotłami więc mogę się mylić. W tego typu kotłach ciężko o dobre wysładzanie, o ile w ogóle, a w mocniejszych piwach jest to dość istotne. Łatwo stracić sporo na wydajności zacierając w małe ilości wody i mała wysładzając czy robiąc to w mało efektywny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Godzinę temu, Fradio napisał: W tego typu kotłach ciężko o dobre wysładzanie Właśnie nie wiem jak to jest ale wcześniej warzyłem milk stouta oraz zwykłe pale ale i jakoś wysładzanie wyszło idealnie, tutaj kurcze nie wiem co się podziało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Tylko domyślam się wcześniejsze piwa to jakieś 12-14blg , przy czym przy milk stout był dodatkowo podbity latkozą, czyli gęstość która jest dość pobłażliwa jeśli chodzi o wysładzanie. Niedociągnięcia wychodzą przy większej gęstości. Oczywiście wina może leżeć gdzie indziej. Pytanie jeszcze bo piszesz że musiałeś zrezygnować z 0.5kg słodu bo by się nie zmieściło. Rozumiem że było to na etapie układania przepisu i masz to uwzględnione w zakładanej gęstości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) Tak, pozostałe warki to 12-14°Blg. Z przepisu na początku mi wyszło, że by otrzymać 19°Blg przy 72% efektywności powinienem dodać te pół kg słodu więcej, ale nie dałem bo z kadzi z młótem by się już słód przelewał... przy tym pół kg mniej wyszłoby zakładając idealny proces (72% wydajności) 18,3°Blg... na pewno do poprawki wielkość warki bo przy 20litrach nie jestem w stanie wsypać ok. 7kg. Pytanie teraz czy nie powinienem non stop mieszać lub po prostu mieszać więcej. Edytowane 25 Lutego 2019 przez huhur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Jak caly kosz napchany mlotem to nie masz sie co dziwic ze bardzo slabo Ci sie to zatarlo. Ja granic swojego sprzetu jeszcze nie testowalem ale mowi sie ze przy kociolkach automatycznych raczej nie przekracza sie 15 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 RIS 24° 15litrow, 7.6kg slodow, i bez problemu, zamieszane ze 3 razy, i pompa dziala non stop utrzymujac staly poziom okolo 1cm ponad gornym sitkiem, ja mam sitka wymienione i sa szczeliny podlozne wiec nie mam.zadnych problemw czy obaw przed mieszaniem, nawet po sitku, ze cos mi sie tam wbije.W kotle automatycznym wysladza sie super, jedynie trzeba recznie zamieszacWysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Jak robisz powyżej 6kg, zrób prtial mash w osobnym naczyniu. Gruby garnek 7l wystarczy na zacieranie 1.5kg. Nie zatrze się do końca, ale dodajesz to na wysładzanie, mieszasz i spokojnie się dotrze. Pamiętaj, żeby w międzyczasie nie przegrzać enzymów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 7 godzin temu, Marchelli napisał: RIS 24° 15litrow, 7.6kg slodow, i bez problemu, zamieszane ze 3 razy, i pompa dziala non stop utrzymujac staly poziom okolo 1cm ponad gornym sitkiem, ja mam sitka wymienione i sa szczeliny podlozne wiec nie mam.zadnych problemw czy obaw przed mieszaniem, nawet po sitku, ze cos mi sie tam wbije. W kotle automatycznym wysladza sie super, jedynie trzeba recznie zamieszac Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka A jaki kociol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Royal cathering 40l, czyki to samo co klarstein 30lWysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się