zibi Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Dzisiaj przy Dniu Piwowara postanowiłem wypić buteleczkę weizenbocka receptura http://www.piwo.org/forum/p31629-28-11-2009-23-30-48.html#p31629 wzorowana na recepturze anteksa na wiki ,trochę zmieniona ale myślę że utrzymana w stylu. Nigdzie jednak nie znalazłem informacji w jakiej temperaturze fermentować to piwo. Według opisów gatunków według BJCP ,napisane jest "Zbyt ciepła albo zbyt chłodna fermentacja spowoduje, że balans estrów i fenoli będzie zaburzony i może spowodować nieprzyjemne posmaki (off-flavors). Zastanawia mnie tylko fakt że w recepturze anteksa na wiki pisze fermentacja dolna, a drożdże jakich użył Wyeast_3068_Weihenstephan_Weizen są górne w przedziale 18-22°C. Pytanie w jakiej temperaturze fermentować to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Zastanawia mnie tylko fakt że w recepturze anteksa na wiki pisze fermentacja dolna, 3068 to zdecydowanie górna fermentacja. Poprawiłem na wiki. A jeśli pytasz o to czy fermentować bliżej 18 czy bliżej 22 to pewnie ciężko będzie uzyskać jednoznaczną odpowiedź. Ja preferuję raczej dolny przedział, aczkolwiek w domu nie zawsze mi się udaje to osiągnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Zdecydowanie dolny przedział - im mocniejsze piwo tym zimniej należy je fermentować, aby uniknąć posmaków alkoholowych (w granicach rozsądku oczywiście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się