Jump to content

Hefeweizen na saszetce 3068 - robić starter czy nie?


roberto_g

Recommended Posts

Cześć,

Czytam w internecie i głupieję, nie wiem czy robić ostatecznie starter dla 3068 czy nie.

 

Plan: Warka 21 l., 12 blg., raczej nie chciałem underpitching'u.

Wg instrukcji drożdże są dedykowane na 19l.

 

Czyli wychodzi underpitching, ale niewielki: 21l. vs. 19l.

Lać bezpośrednio, czy jednak szykować starter?

 

Niestety zaginęło mi mieszadełko magnetyczne, więc starter musiałby być ręczny.

 

 

Pozdrawiam serdecznie,
Robert 

Link to comment
Share on other sites

Ok, dzięki.
A aktywowanie pożywki wcześniej to ile? Kilka godzin, czy też nawet dzień wcześniej?

Jak rozumiem po aktywowaniu pożywki drożdże już poza lodówką, tak?

 

Link to comment
Share on other sites

Do kiedy masz datę drożdży?

Jak drożdże są świeże i dobrze przechowywane to ZAZWYCZAJ kilka godzin, jak już trochę mają to dobę, półtorej. Mi najszybciej po 2 godzinach napuchły na maxa. Słowo zazwyczaj jest bardzo istotne :)

 

oczywiście poza lodówką, jakieś ciepłe miejsce, wskazane ponad 22°C. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Podłącze sie pod temat. Robie jutro hefe. Mam saszetke wb-06 na 20 l. Sypać całość czy odważyć mniej ?

Sent from my SM-G901F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Helcik napisał:

Podłącze sie pod temat. Robie jutro hefe. Mam saszetke wb-06 na 20 l. Sypać całość czy odważyć mniej ?

Sent from my SM-G901F using Tapatalk
 

 

Ja najlepsze efekty miałem dodając pół paczki uwodnionych wb-06 do brzeczki o temp. 12-14C. Po czym temp. stopniowo podnosiłem.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Jancewicz napisał:

 

Ja najlepsze efekty miałem dodając pół paczki uwodnionych wb-06 do brzeczki o temp. 12-14C. Po czym temp. stopniowo podnosiłem.

A jak wyglądały te stopnie? 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Kaniutek napisał:

A jak wyglądały te stopnie? 

 

Teoretycznie zaraz po zadaniu drożdży podnosiłem temp. do 16C i w tej temperaturze trzymałem jakiś tydzień. Potem kolejny tydzień płynnie zwiększałem do 21-22C.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.