roberto_g Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Cześć, Czytam w internecie i głupieję, nie wiem czy robić ostatecznie starter dla 3068 czy nie. Plan: Warka 21 l., 12 blg., raczej nie chciałem underpitching'u. Wg instrukcji drożdże są dedykowane na 19l. Czyli wychodzi underpitching, ale niewielki: 21l. vs. 19l. Lać bezpośrednio, czy jednak szykować starter? Niestety zaginęło mi mieszadełko magnetyczne, więc starter musiałby być ręczny. Pozdrawiam serdecznie, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Nie ma potrzeby, tylko aktywuj pożywkę odpowiednio wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Jak chcesz mieć banany w pszenicy to stosuj underpitching , chociaż w Twoim przypadku trudno nazwać że dajesz za mało drożdży. Lej śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Ok, dzięki. A aktywowanie pożywki wcześniej to ile? Kilka godzin, czy też nawet dzień wcześniej? Jak rozumiem po aktywowaniu pożywki drożdże już poza lodówką, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Jeśli świeże drożdże ,takie miesięczne to aktywuj 2dni przed zadaniem, i temperatura pokojowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Do kiedy masz datę drożdży? Jak drożdże są świeże i dobrze przechowywane to ZAZWYCZAJ kilka godzin, jak już trochę mają to dobę, półtorej. Mi najszybciej po 2 godzinach napuchły na maxa. Słowo zazwyczaj jest bardzo istotne oczywiście poza lodówką, jakieś ciepłe miejsce, wskazane ponad 22°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Data produkcji 16 stycznia, dla pewności wyjmę z lodówki i aktywuję rano, a zaszczepienie warki będzie późnym wieczorem. Czas aktywacji będzie 15 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Teraz zobaczyłem też odpowiedź kolegi Rado, który rekomenduje aktywację 2 dni wcześniej. To może uśrednię i aktywuję 1 dzień wcześniej i będzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Będzie dobrze.Dawaj a będzie Ci dane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Podłącze sie pod temat. Robie jutro hefe. Mam saszetke wb-06 na 20 l. Sypać całość czy odważyć mniej ?Sent from my SM-G901F using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 13 minut temu, Helcik napisał: Podłącze sie pod temat. Robie jutro hefe. Mam saszetke wb-06 na 20 l. Sypać całość czy odważyć mniej ? Sent from my SM-G901F using Tapatalk Ja najlepsze efekty miałem dodając pół paczki uwodnionych wb-06 do brzeczki o temp. 12-14C. Po czym temp. stopniowo podnosiłem. Kaniutek i Helcik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 4 godziny temu, Jancewicz napisał: Ja najlepsze efekty miałem dodając pół paczki uwodnionych wb-06 do brzeczki o temp. 12-14C. Po czym temp. stopniowo podnosiłem. A jak wyglądały te stopnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 5 minut temu, Kaniutek napisał: A jak wyglądały te stopnie? Teoretycznie zaraz po zadaniu drożdży podnosiłem temp. do 16C i w tej temperaturze trzymałem jakiś tydzień. Potem kolejny tydzień płynnie zwiększałem do 21-22C. Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się