Jump to content

Starter drożdżowy


Recommended Posts

Cześć, wykonuje starter drożdżowy po raz pierwszy i mam małe wątpliwości co do tego czy wszystko idzie ok. Mianowicie zakupiłem drożdże płynne Wyeast XL 3944 Belgian Witbier.

Po napęcznieniu tego opakowania wlałem tą zawartość do 1l brzeczki. Brzeczka zrobiona z 100g suchego ekstraktu, gotowana 5 minut i wystudzona do ok 24 stopni. Drożdże zostały zadane w Poniedziałek wieczorem i do dziś nie wygląda aby cokolwiek się ruszyło, nie zauważyłem żadnej piany, pęcherzyków czegokolwiek. (Chyba ze piana opadła w ciągu dnia bo nie ma mnie w domu miedzy 6 a 17 :/ ). Przez dzisiejszą noc substancja się wyklarowała i wyglądała tak:
Pytanie brzmi: Czy to normalne, czy ma tak wyglądać, czy najlepiej podejść z tym słoikiem to kibla i do kanalizacji. 

 

Pozdrawiam.

52946153_778559105850018_5229923797359919104_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.