Kamil Idzikowski Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Cześć, wykonuje starter drożdżowy po raz pierwszy i mam małe wątpliwości co do tego czy wszystko idzie ok. Mianowicie zakupiłem drożdże płynne Wyeast XL 3944 Belgian Witbier. Po napęcznieniu tego opakowania wlałem tą zawartość do 1l brzeczki. Brzeczka zrobiona z 100g suchego ekstraktu, gotowana 5 minut i wystudzona do ok 24 stopni. Drożdże zostały zadane w Poniedziałek wieczorem i do dziś nie wygląda aby cokolwiek się ruszyło, nie zauważyłem żadnej piany, pęcherzyków czegokolwiek. (Chyba ze piana opadła w ciągu dnia bo nie ma mnie w domu miedzy 6 a 17 ). Przez dzisiejszą noc substancja się wyklarowała i wyglądała tak: Pytanie brzmi: Czy to normalne, czy ma tak wyglądać, czy najlepiej podejść z tym słoikiem to kibla i do kanalizacji. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) Ale osadu masz tam sporo (czyli wygląda jakby coś tam się zadziało), trząsłeś tym słoikiem w trakcie ? Edytowane 28 Lutego 2019 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Idzikowski Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Tak, stosunkowo często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 No to raczej wszystko ok, jak terepałeś to systematycznie odgazowywałeś i dlatego piany brak, zresztą jak saszetka napuchła, drożdży przybyło to powinno być wszystko dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Idzikowski Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Ostatnie pytanie czy w takim stanie może to sobie stać do soboty czy lepiej włożyć to do lodówki np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Moim zdanie może stać w tem. pokojowej, nigdy nie wkładam starterów do lodówki, robię zazwyczaj przynajmniej 4-5 dni i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Idzikowski Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Ok wszystko jasne. Dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi