Jump to content

piwo ryżowe


Recommended Posts

W jednym ze sklepów piwowarskich znalazłem taką oto recepturę dotyczącą piwa ryżowego na 10l piwa:
- polski słód pilzneński - 2,3 kg
- płatki ryżowe błyskawiczne 0,4kg
płatki owsiane błyskawiczne - 200 g
- chmiel aromatyczny Lomik, granulat - 30g


Zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa (2x zestaw surowców):

- słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 66oC,

- przez pierwsze 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 63oC,

- następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 73oC,

- podgrzanie do 78-80oC,

- wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC.

Chmielenie przez 70min:

- w pierwszej minucie gotowania - 20g chmielu Lomik,

- w 50-tej minucie - 20g chmielu Lomik,

- w 65-tej minucie - 20g chmielu Lomik.

 

1. Jaka jest wasza opinia o takiej recepturze?

2. Czy ryżowe piwo naprawdę dobrze smakuje?

 

Link to comment
Share on other sites

Ja kiedyś zrobiłem session IPA z ryżem. Na warke 12Blg 30l dałem Pale Ale 5kg, 1kg ryżu który skleikowalem, 0,5kg płatków owsianych i 0.5kg słódu pszenicznego. Piwo było bardzo pijalne lekkie i wytrawne. Fermentowane US05 w 16°C

Link to comment
Share on other sites

Ja robilem Lekkie ryzowe z 40% zasypem platkow ryzowych i 10% zasypem platkow owsianych. Piwo wyszlo bardzo wytrawne, jasne i orzezwiajace z piekna trwala piana.

Polecam do amerykanskich chmieli i chmielenia na zimno.

Naprawde pieknie wyczuwalne sa w nim chmiele.

Ale goryczka pozostaje nieco zalegajaca wiec nie polecam chmielic na wiecej niz 20 IBU ale za to wrzucic wiecej na zimno.

Link to comment
Share on other sites

Myślisz że płatki ryżowe powodują zalegającą goryczkę?
Nie sądzę. Myślę że to może być kwestia braku kontry. Płatki ryżowe sprawiają że piwo jest lżejsze, uwytrawniają. A im bardziej wytrawne piwo, tym mniejsza kontra dla chmielu i bardziej odczuwalna goryczka

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Mialem 10 %, niestety nie pomoglo. W nastepnym ryzowym zrezygnuje z tak wysokiego zasypu ryzowego. Mysle ze 30 % to taki max.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dokladnie. Dlatego napisalem ze nie polecam chmielic na goryczke wiecej niz na 20 IBU.

Sypnac wiecej ameryki na aromat i na zimno i bedzie smacznie ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.