DziadekZuo Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Cześć Wczoraj przyszła do mnie paczka z browamatora i dostałem w gratisie takie oto dwa chmiele. Zwykły granulat nie jest mi obcy ale pierwszy raz widzę coś takiego jak cryo hops. Doczytałem ze jest to coś w rodzaju proszku, ale jak dotykałem to przez paczkę to miałem wrażenie jakby to była jakaś maź. Widzę też ze ma o wiele więcej alfa kwasów niż zwykły pellet. Pomyślałem, żeby zrobić sobie Mosaic Pale Ale, bo mam też 90g zwykłego Mosaica, tylko że on ma 10,4 % alfa kwasów. Tutaj pojawia się kilka pytań. 1. Czy Cryo Hops używa się inaczej niż zwykły pellet ? 2. Który użyć lepiej na aromat, a który na gorycz ? 3. Czy jak otworzę ten chmiel Cryo to najlepiej wykorzystać całość czy można go bez problemu przechowywać otwartym przez jakiś czas ? Dziękuje wam za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Cytując marketingowy bełkot: "Cryo Hops to proszek chmielowy o podwójnej sile działania uzyskany w procesie obróbki kriogenicznej szyszek, dzięki czemu zapewnia piwu maksymalnie intensywny aromat jednocześnie redukując cierpkie, nieprzyjemne roślinne nuty. Dzięki znacznie wyższej zawartości olejków i żywic (wyższy poziom alfa-kwasów) lupulina oferuje pełny, chmielowy smak gotowemu piwu zmniejszając trawiaste posmaki." Sam nie używałem, ale słyszałem od znajomych bardzo dobre opinie. 1. Używa się dokładnie tak samo jak granulat, ale ze względu na % alfa kwasów trzeba go dodać odpowiednio mniej (wychodzi chyba 1/2 w stosunku o granulatu) 2. Mosaic można użyć zarówno na goryczkę, jak i na aromat, ale ja bym do Pale Ale dał go zdecydowanie na aromat. Loral - nie używałem. Podobno jest uniwersalny. 4. Jeżeli zamkniesz w miarę szczelnie opakowanie i wsadzisz do zamrażalnika to jakiś czas wytrzyma. Pozdrawiam DziadekZuo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekZuo Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 @burymichu Dziękuje bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Cryo hops opierają się na tym, że jest to w głównej mierze lupulina, czyli pyłek chmielowy który de facto ma najwięcej a-k. Z tego co się orientuję, to szkoda używać go na goryczkę, ale mogę się mylić. Cryo hops było raz po raz stosowane przez browary (np Powder Man, nie pamiętam z jakiego browaru). Najrozsadniej chyba jest użyć go na zimno/na aromatWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 A nie było przypadkiem efektu pieczenia ? z takiego proszku chyba nawieszenie prawdopodobieństwo, że coś takiego wystąpi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 qrde, nie widziałem tego w żadnym sklepie piwowarskim, a ciekawy wynalazek. Dwa razy gęstsze alfa, to dwa razy więcej miejsca w zamrażalniku DziadekZuo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 A nie było przypadkiem efektu pieczenia ? z takiego proszku chyba nawieszenie prawdopodobieństwo, że coś takiego wystąpi.Ten proszek mimo wszystko opada chyba. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 21 minut temu, Adam Pawlicki napisał: Ten proszek mimo wszystko opada chyba. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Nie twierdze, że tak jest, ale w opisie jakiegoś piwa chmielonego w ten sposób chyba coś takiego było ,dawno temu to czytałem i może sobie coś uroiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekZuo Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Zastanawiam się czy cała torebka na jakieś 20-22litry piwa to nie będzie za dużo. Na aromat plus 15g cascade 7.6 a-k. Co myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 To tak jakby sypnąć ok. 60 g Mosaic'a w granulacie - to nie za dużo Sypałem ostatnio 50 g Cascade na aromat (przy cichej fermentacji) i nie było to za dużo. Także te 60 g też powinno być git. Za to nie wiem, czy ten Cascade z tym się nie zgubi. Moim zdaniem szkoda go sypać, chyba że chcesz podbić aromat ogólny, bo na sam cascedowy to bym raczej nie liczył przy tych proporcjach Trzeba by jeszcze sprawdzić, ile to ma olejków eterycznych w sobie, bo alfa o połowę więcej w granulacie Mosaic do Cascade. Ale alfa się nie rozpuszczą w zimnym piwie A jeśli masz zamiar dać tę torebkę na gotowanie na aromat, to osobiście bym odradzał. Nie wiem jak u innych, ale u mnie już dwa razy miałem sytuację ostatnio, że "piwo" świetnie pachniało świeżym chmielem przy fermentacji burzliwej (opary z rurki fermentacyjnej), ale niestety ten aromat nie pozostał w piwie gotowym. Cały zapach uleciał z CO2 przy fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekZuo Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Bo chce zrobić piwo na 4kg pale ale samego, może dodam 0,5kg pszenicznego Chmielenie na ciepło: Mosaic 10,4% 15g 20min Cascade 7,6% 15g 20min Mosaic 15g 10min Cascade 15g 10min Cascade 15g 0min Chmielenie na zimno: Cry hops Mosaic całą tą paczke Cascade 15g Myslałem zeby zrobic sam mosaic ale czytałem ze single hop z mosaikiem moze być zbyt płytki dlatego chce dodac cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 ja się może jeszcze nie za bardzo znam, ale przy tym gotowaniu chmielu to to raczej będzie aromatyczne piwo, ale nie za bardzo goryczkowe. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Właśnie odpaliłem kega z APką, która normalnie przy tych parametrach jak robię zawsze była odpowiednio goryczkowa. A tu nic, kompletnie brak goryczki. Dodam że chmieliłem 60g Mosaic Cryo tylko na cichą. Wychodzi na to, że sporą część goryczki wprowadza chmielenie na zimno tradycyjnym peletem, albo mi się coś ze smakiem porobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 8 godzin temu, RapTom napisał: Właśnie odpaliłem kega z APką, która normalnie przy tych parametrach jak robię zawsze była odpowiednio goryczkowa. A tu nic, kompletnie brak goryczki. Dodam że chmieliłem 60g Mosaic Cryo tylko na cichą. Wychodzi na to, że sporą część goryczki wprowadza chmielenie na zimno tradycyjnym peletem, albo mi się coś ze smakiem porobiło Nie gotowałeś chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 13 godzin temu, Jancewicz napisał: Nie gotowałeś chmielu? Nie, no gotowałem ale nie CRYO tylko zwykły granulat. W tym przypadki Chinook. Chodziło mi o to, że jak chmieliłem na zimno zwykłym granulatem, przy tym samym IBU odczucie goryczki w gotowym piwie było dużo większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinez200 Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Przywiozłem z targów Brau Beviale próbki tych cryo hops mozaica equanota i jeszcze mam dużą pakę azzacca więc coś z tym będę warzył na ulotce piszą że na koniec gotowania lub na zimno. Na dole ulotki jest porównanie chmielenia wynika że zamiast 1 funta chmielu na whirpool dali 0,4 cryo 0,25 zwykłego granulatu i 0,15 American noble hops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinez200 Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) tak samo na zimno zamiast funta Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba ten american noble hoops to jest to co zostało po odseparowaniu lupuliny drugi ich produkt ale to po co to dodawać może żeby zmniejszyć ilość ogólną chmielu i przez to straty Edytowane 19 Listopada 2019 przez Martinez200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 @Martinez200 tu masz o cryo hops pogadankę krótką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się