prusak Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Wczoraj wpadły mi w łapy płatki gryczane i tak sobie kombinuję do jakich piw je dodawać i co wniosą. Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Tupta83 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Robilem kiedys takie piwo i bylo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Myślałem o takim zasypie: - pilzeński - 2500g - monachijski I - 1900g - carapils - 250g - barwiący - 40g czy dodanie 500g tych płatków będzie miało jakiś (czy korzystny) wpływ na smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Warzyliśmy kiedyś takie piwo: Słody: Pale ale - 3 kg Karmelowy ciemny 0,3 kg Wiedeński 0,3 kg Płatki gryczne błyskawiczne 0,8 kg Filtracja była koszmarna za to piwo wyszło smaczne, półciemne z fajnymi gryczanymi smaczkami i zapachami. Jeśli chcesz uwarzyć piwo z dodatkiem gryki to lepiej zastosować kaszę niż płatki. Smaki te same a filtracja zdecydowanie szybsza. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 No to poszły konie po betonie, piwko z gryką się filtruje! Co z tego wyjdzie czas pokaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Gryka rulezz pierwszy raz zdażyło mi się "podłączyć" do piwa zaraz krótkiej cichej (10 dni) podczas rozlewu zakosztowałem gryczanej ambrozji, jestem zachwycony - zwykłe piwsko 12 - 14 BLG na pilznie z kaszą jęczmienną i gryczaną (3 kg pilzna, 1 kg gryczanej i 1 kg jęczmiennej - bo jest tania w Realu...) drożdże s-33 i chmiel Sybilla jako goryczkowy i aromatyczny Zobacze po dojrzewaniu, ale juz teraz widzę, że smak gryki z chmielem tworzy cudo po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 zwykłe piwsko 12 - 14 BLG na pilznie z kaszą jęczmienną i gryczaną (3 kg pilzna, 1 kg gryczanej i 1 kg jęczmiennej - bo jest tania w Realu...) drożdże s-33 i chmiel Sybilla jako goryczkowy i aromatyczny Kurcze, brzmi niezle, chyba wloze sobie recepturke w kalendarz :-) Czy moglbys opisac wiecej szczegolow: jak zacierane itp? Czym mozna zastapic Sybille? W lodowce mam Cascade, Goldings i Hallertau, ale moglbym cos dokupic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Dałem Sybillę, bo akurat mam jej najwięcej. Myślę, że każdy chmiel goryczkowy się nada, byle w odpowiedniej ilości. Wahałbym się przed dawaniem Cascade, bo niekoniecznie nuty owocowe będa pasować do gryki. Zacierałem "na lenia" czyli kasza skleikowana, a słód wsypany do wody o temp 68 stopni i pozostawione samemu sobie na 1 h 15 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Robiłem dwa razy piwo gryczane. Piwo gryczane na S04. Zasyp wiedeński 3kg, monachijski I 1kg, monachijski II 1kg, Carapils 0,25kg , Caramunich I 0,25kg, płatki gryczane 0,8kg . Zacieranie 52°C 10min, 62°C 30min, 72°C 30min, 78°C i filtracja (niestety długo ok. 2,5godz.). Chmielenie 90min. od początku 30g Marynki, w 75 minucie 70g Lubelski. Powinno wyjść 26-27l 15°Blg . Burzliwa 6-8 dni zależy od temperatury. Cicha 14 dni. Końcowe °Blg około 3, dodaję 200g glukozy przy butelkowaniu. Piwo jest dobre po 4 tygodniach , a super po 6 tyg. Kolor czerwono-wiśniowy. Piana w kuflu bardzo trwała do końca konsumpcji. Smak i zapach lekko słodowy z wyraźnym zapachem "łąkowo-gryczanym". Robiłem jeszcze raz to piwo na dolnych W34/70.Intensywność zapachu i smaku prawie niweluje różnicę używanych drożdży. Przeciętny konsument nie zauważy różnicy. Zrób to piwo koszmar filtracji wynagradza końcowy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 (edytowane) Myślę, że każdy chmiel goryczkowy się nada, byle w odpowiedniej ilości. Wahałbym się przed dawaniem Cascade, bo niekoniecznie nuty owocowe będa pasować do gryki. Nie mam niestety goryczkowego... Postanowilem ze zrobie tak: Buckale 6-B Blonde Ale Original Gravity: 1,051 (1,038 - 1,054) Terminal Gravity: 1,013 (1,008 - 1,013) Color: 11,22 (5,91 - 11,82) Alcohol: 4,99% (3,8% - 5,5%) Bitterness: 22,8 (15,0 - 28,0) 3000 g English 2-row Pils 1500 g Buckwheat Flaked 200 g Melanoidin Malt 30 g Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 60 min 15 g Hallertau (4,5%) - added during boil, boiled 15 min 15 g Hallertau (4,5%) - added during boil, boiled 0 min 1,0 ea Danstar 3767 Nottingham Co myslisz? :-) Zacierałem "na lenia" czyli kasza skleikowana, a słód wsypany do wody o temp 68 stopni i pozostawione samemu sobie na 1 h 15 min. :-) Powinno wyjść 26-27l 15°Blg . Burzliwa 6-8 dni zależy od temperatury. Cicha 14 dni. Końcowe °Blg około 3, dodaję 200g glukozy przy butelkowaniu. Piwo jest dobre po 4 tygodniach , a super po 6 tyg. Kolor czerwono-wiśniowy. Dziekuje, przepis wyglada smakowicie, ale narobilem sie ostatnio strasznie duzo ciezkawych, skomplikowanych piw i potrzebuje czegos prostego, lekkiego, jasnego... :-) Edytowane 19 Lipca 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 (edytowane) Jasne pełne mocno chmielone Zasyp: pilzneński 4kg, Caramunich I 0,5kg płatki jęczmienne błysk. o,4kg Zacieranie 52°C 10min, 63°C 30min, 72°C 30min, 78°C i filtracja (bardzo szybka) Chmielenie 60min, w 10min 45g goryczkowego, w 40min 50g aromatycznego wychodzi ok.24-25l 12,5°Blg , drożdże S04 na cichej dorzucam 1 tabl. Hop Aroma 200g glukozy przy butelkowaniu Piwo jest gotowe po 3-ech tygodniach ale najlepsze po ok. 2-óch miesiącach Smak lekko słodowy a po chwili wyraźnie goryczkowy( nawet bardzo), ładna sztywna piana do końca kufla kolor herbaty Jesli chcesz piwo bardziej neutralne daj 0,25kg Caramunich I (kolor jasny , mniej słodowy smak), a goryczkowego daj tylko15-20g Jesli Ci się podoba dodaj mi plusa Edytowane 20 Lipca 2010 przez twawrzyniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Właśnie dziś wypatrzyłem w moim Kauflandzie płatki gryczane i to mi przypomniało, że już dawno chciałem zrobić piwo gryczanawe. Kupiłem 2x0.5kg, będę kombinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Piwo gryczane na S04. Zasyp wiedeński 3kg, monachijski I 1kg, monachijski II 1kg, Carapils 0,25kg , Caramunich I 0,25kg, płatki gryczane 0,8kg. Kleikowałeś te płatki? Kolor czerwono-wiśniowy. Piana w kuflu bardzo trwała do końca konsumpcji. Smak i zapach lekko słodowy z wyraźnym zapachem "łąkowo-gryczanym". Chciałbym osiągnąć właśnie taki czerwony kolor, ale zminimalizować słodowość w zapachu i smaku - czy zamiana 0.5kg słodów karmelowych na mniejszą ilość ale ciemniejszego da mi taki właśnie efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Kleikować nie musisz bo są błyskawiczne. Co do reszty to masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Chcę uwarzyć stout gryczany. Jak myślicie smak gryki skomponuje się ze słodem palonym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Wczoraj przelałem RISa na cichą z między innymi pł. gryczanymi na London ESB. Piwo zapowiada się super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Ze dwa tygodnie temu zabutelkowałem risa warzonego dodatkiem kaszy gryczanej. Też myśę, że będzie niezłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Witam, może lamerskie pytanie, ale nie wiem - czy taka kasza gryczana jest już skruszona, i wystarczy kleikowanie, czy trzeba ją jeszcze "dośrutować"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Witam, może lamerskie pytanie, ale nie wiem - czy taka kasza gryczana jest już skruszona, i wystarczy kleikowanie, czy trzeba ją jeszcze "dośrutować"? Kaszę ześrutuj. Zależnie od tego jak zamierzasz zacierać, kleikowanie może być zbędne - ok połowy skrobi gryczanej powinno skleikować w temp. 65C, całkowite kleikowanie przy 69C. Ja zazwyczaj nie kleikowałem i wydajność była raczej normalna. Mates 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się