Adam Wojciechowski Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 Witam, jestem młodym piwowarem więc z góry przepraszam jeśli poruszam temat który był już wielokrotnie omawiany lub poruszający nie mający znaczenia wątek, ale... Do tej pory uwarzyłem kilka warek i zbieram sobie gęstwę, ale po 5 warce zobaczyłem w pojemniku coś jak dla mnie dziwnego. Zawsze wcześniej gęstwa była jednolita z ewentualnymi kraterami na powierzchni świadczącymi o pracy drożdży, ale tym razem są tam gródki i nie wiem czy to źle czy nie (zdjęcie w załączniku). Czy drożdże już "zmutowały", lub zakaziły się i lepiej kupić już nowe czy wszystko jest ok? są to US-05. mimo wszystko zaryzykowałem na nich nową warkę, jak na razie ruszyło i bulgocze prawidłowo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 używałeś Whirlfloc albo mech ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Wojciechowski Posted March 6, 2019 Author Share Posted March 6, 2019 (edited) nie, do klarowania nic nie stosowałem. przy filtrowaniu użyłem tylko łuski ryżowej. chmiel tez tradycyjny, przy gotowaniu Simcoe a na zimo Citra przy gotowaniu dałem tez trochę suszonych skórek z grejfruta i pomarańczy ale to raczej związku nie ma Edited March 6, 2019 by Adam Wojciechowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 Gęstwa jak gęstwa. Wszystko jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 Normalna gęstwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Wojciechowski Posted March 6, 2019 Author Share Posted March 6, 2019 ok., dzięki Panowie. Działam na niej dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 Ja używam nawet do 10 pokoleń i czasami rzeczywiście są różnice w wyglądzie. Nie przejmuję się tym. Jak nie pachnie podejrzanie to używaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 Zawsze mam więcej lub mniej podobnych grudek po użyciu mchu irlandzkiego. Gęstwa wygląda dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts