Adam Wojciechowski Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Witam, jestem młodym piwowarem więc z góry przepraszam jeśli poruszam temat który był już wielokrotnie omawiany lub poruszający nie mający znaczenia wątek, ale... Do tej pory uwarzyłem kilka warek i zbieram sobie gęstwę, ale po 5 warce zobaczyłem w pojemniku coś jak dla mnie dziwnego. Zawsze wcześniej gęstwa była jednolita z ewentualnymi kraterami na powierzchni świadczącymi o pracy drożdży, ale tym razem są tam gródki i nie wiem czy to źle czy nie (zdjęcie w załączniku). Czy drożdże już "zmutowały", lub zakaziły się i lepiej kupić już nowe czy wszystko jest ok? są to US-05. mimo wszystko zaryzykowałem na nich nową warkę, jak na razie ruszyło i bulgocze prawidłowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 używałeś Whirlfloc albo mech ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Wojciechowski Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) nie, do klarowania nic nie stosowałem. przy filtrowaniu użyłem tylko łuski ryżowej. chmiel tez tradycyjny, przy gotowaniu Simcoe a na zimo Citra przy gotowaniu dałem tez trochę suszonych skórek z grejfruta i pomarańczy ale to raczej związku nie ma Edytowane 6 Marca 2019 przez Adam Wojciechowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Gęstwa jak gęstwa. Wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Normalna gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Wojciechowski Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 ok., dzięki Panowie. Działam na niej dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Ja używam nawet do 10 pokoleń i czasami rzeczywiście są różnice w wyglądzie. Nie przejmuję się tym. Jak nie pachnie podejrzanie to używaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Zawsze mam więcej lub mniej podobnych grudek po użyciu mchu irlandzkiego. Gęstwa wygląda dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi