lixe Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Cześć, Bardzo proszę o ocenę/radę Moje cele to: względnie niski poziom alkoholu tj. max 7% alkoholu (nieceluję w mocne "rozgrzewające" alkoholowe nuty) trwała piana kremowość, pełnia smakowa pozostawienie słodyczy (tu proszę o pomoc z doborem drożdży) smak karmelowy, bardziej czekoladowy niż kawowy, herbatnikowy też może być Pomysł to warka ok. 20L: z zasypem: slód Pilznenski Viking Malt - 4kg - Czy może lepiej użyć Pale ale ? slód Monachijski Typ 1 Viking Malt - 1kg slód Karmelowy 150 Viking Malt - 0,2kg slód Karmelowy 300 Viking Malt - 0,2kg slód Czekoladowy 400 Viking Malt - 0,4kg Viking Malt pszenica prażona 1000EBC 0.2 kg - dla barwy - Czytałem, że wnosi "wyraźne posmaki palone". Czy to znaczy bardziej kawowe czy czekoladowe? Może zamiast pszenicy lepiej użyć ciemnego słodu czekoladowego? płatki owsiane - dla trwałości piany - niestety nie wiem ile mogę/powinienem ich wsypać? Rozważam też Slód bursztynowy Viking Malt - by dodać delikatny herbatnikowy aromat. Tu chętnie poproszę o rady dot. ilości tego słodu i zasadności stosowania Drożdże 2xS-04 lub 2xT-58 lub 2xDanstar Nottingham - Nie wiem, które będą odpowiednie do tego zasypu. Proszę o radę Rozważam też opcję podzielenia nastawu na 2x10L i zastosowania różnych drożdży w obu nastawach. Chmiel: Chmielone na goryczkę i smak. Nic na aromat. Tu zastanawiam się nad jednym z lub kombinacją kilku: Sybilla - spodobał mi się w Świątecznym z Browaru Barbakan. Aromat: Korzenny, ziołowy, kwiatowy, cytrynowy Zula - Byłby pewnie dobrym pomysłem na goryczkę i smak ze względu na kojarzące się ze świętami: śliwką, morelą, pomarańczą, mandarynką Lublin - Aromat: Bergamotowy, cynamonowy, cytrusowy Izabella - Chmiel ten cechuje się przyjemnym .cytrusowo-sosnowym aromatem, możemy w nim odnaleźć nuty pomarańczy, cytryny, mirabelki, agrestu oraz delikatne aromaty kojarzące się z lasem iglastym Który Waszym zdaniem spełni swoją rolę? Kursywą oznaczyłem pożądane przeze mnie aromaty. Aktualnie skłaniam się ku użyciu Sybilli i Zuli Przyprawy - do ustalenia. Na pewno curacao 10g, cynamon 4g , imbir (suszony) 1-2g, goździki 2-3szt, gałka muszkatołowa 1-2g, pewnie kardamon 2-3g Edytowane 6 Marca 2019 przez lixe korekta pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) (post się zduplikował, nie wiem jak usunąć, przepraszam!) Edytowane 6 Marca 2019 przez lixe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Na szybko dwie rzeczy. Wszystkie wybrane drożdże dadzą Ci piwo raczej wytrawne. Jeśli chcesz słodowości czy odczucia słodyczy, pomyśl np.nad Danstar Windsor. Co do chmielu, poszedłbym tylko w goryczkę, i użył Sybilli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Primo, lepiej zapodać gęstwe niż 2 paczki sucharów. Secundo. Nie chmielilbym tego na smak wcale. Przyprawy dadzą dosyć smaku. Tetro. Platki dałbym zytnie, 5-10%. Last but not least. S04 z tej puli będą najlepsze, ale drożdże bardziej angielskie. Windsor albo London esb z danstara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Dzięki, Pójdę zapewne w rodzielenie warki na 2x10L i podanie drożdży 1xS04 i 1xT-58 bo takie mam już dostępne. Windsor albo London esb z danstara może dokupię lub wypróbuję następnym razem @Jankasper Dlaczego płatki żytnie? Rozumiem, że sugerujesz by użyć ich zamiast płatków owsianych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 33 minutes ago, lixe said: Dzięki, Pójdę zapewne w rodzielenie warki na 2x10L i podanie drożdży 1xS04 i 1xT-58 bo takie mam już dostępne. Windsor albo London esb z danstara może dokupię lub wypróbuję następnym razem @Jankasper Dlaczego płatki żytnie? Rozumiem, że sugerujesz by użyć ich zamiast płatków owsianych? Maja pełniejszy smak. Lepiej też w moim odczuciu znoszą dojrzewanie. To nie jest tak, że owsiane będą złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się