chemikpablo Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Nigdy nie warzyłem piwa, dlatego chciałbym spróbować zrobić piwo z Brew Kitu najlepiej pszeniczne. Czy polecacie jakiś brew kit pszeniczny ? Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Na początek proponuję Ipe. Nawet jak popełnisz parę błędów to chmiele wiele z nich przykryją. Ja zaczynałem od Mangrove Jack's z dobrym rezultatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 3 godziny temu, chemikpablo napisał: Nigdy nie warzyłem piwa, dlatego chciałbym spróbować zrobić piwo z Brew Kitu najlepiej pszeniczne. Czy polecacie jakiś brew kit pszeniczny ? Dzięki za pomoc Może coś prostszego niż pszeniczne. Dobra pszenica wymaga nieco gimnastyki przy drożdżach i fermentacji. Lepiej może Tak jak kolega radzi coś na neutralnych drożdżach, mocniej chmielonego. Np APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NicksNac Opublikowano 9 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 A jak nie IPA to może Stout? Sam tak zacząłem, w miarę łatwy i przyjemny styl, który wybacza błędy początkującego Jeśli chodzi o firmę to ja "warzyłem" przy użyciu brewkitów od Coopersa, zawsze wszystko było spoko, tylko kieruj się raczej instrukcją z forum a nie tą z etykiety ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Napisz jaki masz sprzęt i warunki temperaturowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemikpablo Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 8 minut temu, Jancewicz napisał: Napisz jaki masz sprzęt i warunki temperaturowe Mam zwykłe trzy balony(z rurką), jeden z kranikiem, cukromierz, termometr, refraktometr, wężyk . Jeżeli chodzi o temperature to mam w mieszkaniu przeważnie okolo 20 stopni, i do tego też mam chłodniejszą piwnice. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 20C to za dużo,chyba że odpowiednie na jakieś ciepłolubne drożdże np. kveiki. A piwnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemikpablo Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Mysle ze okolo 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 To już lepiej aczkolwiek ciut nisko jeśli chodzi o drożdże górne i ciut za wysoko na drożdże dolnej fermentacji. Możesz zacząć w piwnicy i skończyć w tych 20C. Kup więc jakiś pszeniczny brewkit (byle nie marki Gozdawa) i go zrób. Zastanów się też nad ekstraktami niechmielonymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemikpablo Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Dzięki za każdą radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Futer Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Ja popełniłem ten błąd i zaczalem od pszenicy z gozdawy. Cała warka wyładowała w kiblu. Później była ipa z buldoga i tu wyszło już wszystko jak należy. Tez polecam zamiast cukru użyć ekstraktu niechmielonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się