miodek557 Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Witam, Chciałbym zrobić takie piwo: https://www.homebrewing.pl/neipa-vermont-ipa-16blg-zestaw-surowcow-viking-malt-20l-p-1276.html W specyfikacji jest podane że zalecają 2 saszetki drożdży. Pierwszy raz się spotkałem żeby IPE robić z 2 saszetkami. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Tu: https://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki masz opisane jak stosujemy drożdże ( jest tam kalkulator ) . Przy ekstrakcie 12 blg , 20 l wystarczy jedna saszetka , przy większych ekstraktach dajemy więcej . miodek557 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 17 minut temu, miodek557 napisał: Witam, Chciałbym zrobić takie piwo: https://www.homebrewing.pl/neipa-vermont-ipa-16blg-zestaw-surowcow-viking-malt-20l-p-1276.html W specyfikacji jest podane że zalecają 2 saszetki drożdży. Pierwszy raz się spotkałem żeby IPE robić z 2 saszetkami. Co o tym sądzicie? Jeżeli trafisz w taki ekstrakt, lub około, to jedna paczka będzie zdecydowanie zbyt mała. Dwi paczki to rozsądny wybór. Vermont powinien być 'soczkowy' więc warto wybrać drożdże, które nie fermentują zbyt głęboko. Osobiście z wymienionych szczepow wybrałbym s33 i fermentowalem bliżej wspólnej granicy temperatury. Jak uda Ci się dobrze odfiltrować chmieliny, co jest dość trudne w domowych warunkach, powinno wyjść smaczne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się