miodek557 Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 Witam, Chciałbym zrobić takie piwo: https://www.homebrewing.pl/neipa-vermont-ipa-16blg-zestaw-surowcow-viking-malt-20l-p-1276.html W specyfikacji jest podane że zalecają 2 saszetki drożdży. Pierwszy raz się spotkałem żeby IPE robić z 2 saszetkami. Co o tym sądzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 Tu: https://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki masz opisane jak stosujemy drożdże ( jest tam kalkulator ) . Przy ekstrakcie 12 blg , 20 l wystarczy jedna saszetka , przy większych ekstraktach dajemy więcej . miodek557 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 17 minut temu, miodek557 napisał: Witam, Chciałbym zrobić takie piwo: https://www.homebrewing.pl/neipa-vermont-ipa-16blg-zestaw-surowcow-viking-malt-20l-p-1276.html W specyfikacji jest podane że zalecają 2 saszetki drożdży. Pierwszy raz się spotkałem żeby IPE robić z 2 saszetkami. Co o tym sądzicie? Jeżeli trafisz w taki ekstrakt, lub około, to jedna paczka będzie zdecydowanie zbyt mała. Dwi paczki to rozsądny wybór. Vermont powinien być 'soczkowy' więc warto wybrać drożdże, które nie fermentują zbyt głęboko. Osobiście z wymienionych szczepow wybrałbym s33 i fermentowalem bliżej wspólnej granicy temperatury. Jak uda Ci się dobrze odfiltrować chmieliny, co jest dość trudne w domowych warunkach, powinno wyjść smaczne piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now