Jump to content

Klon London Pride


Recommended Posts

Chciałbym po raz pierwszy uwarzyć klona istniejącego piwa. Wybór padł na London Pride z Füllersa. Problem stanowią znaczne rozbieżności w recepturach podawanych na różnych portalach internetowych, głównie angielskojęzycznych.

 

Wszystkie receptury mają wspólne:

 

Drożdże ESB

 

Słód pale ale + crystal. Niektóre receptury podawały crystal dark, a jeszcze inne dodatek około 30g jęczmienia palonego

 

Chmiele:

Target, Northdown, EKG, Challanger.

Z chmieleniem spotkałem się z największą ilością wariacji. Część podawała sam EKG, cześć mieszankę na gorycz + EKG na aromat, część target na gorycz + mieszankę pozostałych na aromat (raczej do tej wersji się skłaniam)

 

Pytanie moje jest następujące. Której, z jakiś 30 znalezionych receptur miałbym się trzymać. Na pewno ktoś już przerabiał ten temat i może miałby jakieś spostrzeżenia. To piwo jest dosyć popularne, więc może ktoś posiada swój własny sprawdzony przepis.

 

Ogólnie wszystkie słody, chmiele i drożdże ESB mam zakupione. Planuję kilka różnych warek na jednych drożdżach przerobić, więc zakupy zrobiłem na zapas też z myślą o późniejszych warzeniach.

 

Edit:

Chyba założyłem temat w złym miejscu. Nie wiem, czy admin może przenieść temat do działu receptur

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

Fuller’s London Pride clone
(5 gallons/19 L, extract with grains)
OG = 1.048 FG = 1.012
IBU = 33  SRM = 14
ABV = 4.7%

Ingredients
6.6 lbs. (3.0 kg) Muntons Light liquid malt extract
14 oz. (0.40 kg) crystal malt (75 °L)
5.83 AAU Target hops (60 min)
    (0.53 oz./15 g of 11% alpha acids)
2.63 AAU Challenger hops (15 min)
    (0.35 oz./9.9 g of 7.5% alpha acids)
2.98 AAU Northdown hops (15 min)
    (0.35 oz./9.9 g of 8.5% alpha acids)

 

To jest podstawowy przepis podany zresztą przez piwowara, konkretnie dyrektora Fullers'a.

Link to comment
Share on other sites

Na all grain przepis jest taki:

Fuller’s London Pride clone

(5 gallons/19 L, all-grain)
OG = 1.048  FG = 1.012
IBU = 33  SRM = 11  ABV = 4.7%

This recipe is for the bottled version of London Pride. In the UK, London Pride is brewed to 4.1% ABV for cask and keg. In North America, the keg version available is the same strength as the bottled 4.7% ABV.

Ingredients
9 lbs. (4.1 kg) Muntons pale ale malt
14 oz. (0.40 kg) crystal malt (75 °L)
5.83 AAU Target hops (60 min.) (0.53 oz./15 g of 11% alpha acids)
2.63 AAU Challenger hops (15 min.) (0.35 oz./9.9 g of 7.5% alpha acids)
2.98 AAU Northdown hops (15 min.) (0.35 oz./9.9 g of 8.5% alpha acids)
Wyeast 1968 (London ESB) or White Labs WLP002 (English Ale) or Lallemand London ESB yeast
2/3 cup corn sugar (if priming)

Step by Step
Mash at 149 °F (65 °C) for 60 minutes. Boil for 60 minutes adding Target for the full boil. With 15 minutes left in the boil, add Challenger and Northdown hops. Cool wort, transfer to fermenter and pitch yeast. Ferment at 68 °F (20 °C).

 

Pozdrawiam

Rafał

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.