Grzegorz Żukowski Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Chciałbym po raz pierwszy uwarzyć klona istniejącego piwa. Wybór padł na London Pride z Füllersa. Problem stanowią znaczne rozbieżności w recepturach podawanych na różnych portalach internetowych, głównie angielskojęzycznych. Wszystkie receptury mają wspólne: Drożdże ESB Słód pale ale + crystal. Niektóre receptury podawały crystal dark, a jeszcze inne dodatek około 30g jęczmienia palonego Chmiele: Target, Northdown, EKG, Challanger. Z chmieleniem spotkałem się z największą ilością wariacji. Część podawała sam EKG, cześć mieszankę na gorycz + EKG na aromat, część target na gorycz + mieszankę pozostałych na aromat (raczej do tej wersji się skłaniam) Pytanie moje jest następujące. Której, z jakiś 30 znalezionych receptur miałbym się trzymać. Na pewno ktoś już przerabiał ten temat i może miałby jakieś spostrzeżenia. To piwo jest dosyć popularne, więc może ktoś posiada swój własny sprawdzony przepis. Ogólnie wszystkie słody, chmiele i drożdże ESB mam zakupione. Planuję kilka różnych warek na jednych drożdżach przerobić, więc zakupy zrobiłem na zapas też z myślą o późniejszych warzeniach. Edit: Chyba założyłem temat w złym miejscu. Nie wiem, czy admin może przenieść temat do działu receptur Edytowane 14 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Fuller’s London Pride clone(5 gallons/19 L, extract with grains) OG = 1.048 FG = 1.012 IBU = 33 SRM = 14 ABV = 4.7%Ingredients 6.6 lbs. (3.0 kg) Muntons Light liquid malt extract 14 oz. (0.40 kg) crystal malt (75 °L) 5.83 AAU Target hops (60 min) (0.53 oz./15 g of 11% alpha acids) 2.63 AAU Challenger hops (15 min) (0.35 oz./9.9 g of 7.5% alpha acids) 2.98 AAU Northdown hops (15 min) (0.35 oz./9.9 g of 8.5% alpha acids) To jest podstawowy przepis podany zresztą przez piwowara, konkretnie dyrektora Fullers'a. Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Super! Dziękuję bardzo. Zaraz się biorę za zacieranie LME do all grain przelicznik przyjmę 0,75. Więc wyjdzie 4kg pale ale i 400g crystal Edytowane 14 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Na all grain przepis jest taki: Fuller’s London Pride clone (5 gallons/19 L, all-grain) OG = 1.048 FG = 1.012 IBU = 33 SRM = 11 ABV = 4.7% This recipe is for the bottled version of London Pride. In the UK, London Pride is brewed to 4.1% ABV for cask and keg. In North America, the keg version available is the same strength as the bottled 4.7% ABV. Ingredients 9 lbs. (4.1 kg) Muntons pale ale malt 14 oz. (0.40 kg) crystal malt (75 °L) 5.83 AAU Target hops (60 min.) (0.53 oz./15 g of 11% alpha acids) 2.63 AAU Challenger hops (15 min.) (0.35 oz./9.9 g of 7.5% alpha acids) 2.98 AAU Northdown hops (15 min.) (0.35 oz./9.9 g of 8.5% alpha acids) Wyeast 1968 (London ESB) or White Labs WLP002 (English Ale) or Lallemand London ESB yeast 2/3 cup corn sugar (if priming) Step by Step Mash at 149 °F (65 °C) for 60 minutes. Boil for 60 minutes adding Target for the full boil. With 15 minutes left in the boil, add Challenger and Northdown hops. Cool wort, transfer to fermenter and pitch yeast. Ferment at 68 °F (20 °C). Pozdrawiam Rafał Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się