szymon396 Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Witam wszystkich, Robiłem piwko z ekstraktów slodowych JASNE PSZENICZNE CYTRUSOWE Skład zestawu: - ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg- ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg- chmiel Hallertauer 30g,- drożdże Safbrew WB-06, - skorki z cytryny i pomarańczy początkowe blg 11,5 zeszło do 2,5 moje pytanie brzmi jak mocno i czy powinno wyjść piwo kwaśne, podejrzewam że tak ale jest dosyć mocno kwaśne, dopiero tydzień po butelkowaniu chyba że się jeszcze dosyć ułoży... ta kwasowos była już przed butelkowaniem, przed fermentacja przy sprawdzaniu początkowego blg kosztowalem więc myślę że to nie infekcja? ? czy tak powinno być? Mial ktoś podobny problem ?albo to nie problem tylko tak ma byc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 (edytowane) Nie opisałeś jak dużo tych skórek wrzuciłeś. U mnie przy wsadzie 20-30g suszonej skórki kwasowość się ułożyła. Uważam, że przy większej ilości byłoby zbyt kwaśne. Jest to uzależnione od wody. Jeżeli piwo jest bardzo kwaśne, to nie liczyłbym na to, że się ułoży. Prawdopodobnie musiałbyś przed butelkowaniem podnieść pH. Odlej małą próbkę i dodawaj metodą prób i błędów po trochu sody oczyszczonej. Jak stwierdzisz, że taka ilość wystarczy, to przemnóż przez objętość warki. Teraz jak jest zabutelkowane, to co najwyżej przed piciem możesz sodą próbować pH korygować Edytowane 18 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Skórki z cytryny dodają kwasowości w aż tak dużych wartościach że nie idzie pić? Jedynie co można dać do piwa to ksylitol. Ja bym zostawił jak jest. Po iluś tam piwerkach zasmakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon396 Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Dokładnie już nie pamiętam ile g skórek z cytryny i pomarańczy Bardziej mi chodzi o to jak mocno może być to piwo kwaśne czy wplyw skorek ma az tak duze znaczenie na kwasowosc, czy da się to odróżnić od infekcji podczas fermentacji żadnego korzucha żadnej pleśni itd Poprostu od początku brzeczki było kwaśne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 pszeniczniaki powinny być lekko kwaskowate, skórki z cytrusów na pewno podbijają to odczucie. jeżeli piwo nie daje Ci octem to jest okej, jeżeli jednak czujesz ocet - no to masz problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon396 Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Octu nie wyczuwam, tylko kwaskowate, to może rzeczywiście tak ma byc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 W skali od 1 do 10 ile uważasz że masz? Może następnym razem kup drożdze płynne i porównasz efekt.Ja lubie pszenice moje tak do miesiąca. Później się zaczyna spadek jakości ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon396 Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Kurczę nie mam porównania żeby mówić o skali pierwsza Warka był pils dolnej fermentacji wyszła super teraz druga spróbowałem to i no jest kwaskowate otworzę druga butelkę na week minie drugi tydz zobaczę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Jak ci twarzy nie skręca tylko jest lekko kwaskowate to tak ma być.Inne pytanie Czy jakby było 25-30C w lato to wypiłbyś ze cztery piwka bez problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon396 Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Schłodzone jasne że tak, A które z piw komercyjnych które mógłbym spróbować jest w miarę kwaskowate żebym miał jakieś porównanie? Może takie ma być może jest zabardzo he bardzo ciężko mi powiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon396 Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Na pewno było by to podejrzane jeśli piwo, brzczeka by inaczej smakowała przed fermentacja, przed butelkowaniem jeśli by nie była wyczuwalna kwasowośc, ale była wyczuwalna po gotowaniu kiedy potem mierzylem blg oraz przed butelkowaniem kiedy też mierzylem blg kwasowośc była taka sama więc może tak powinno być choć mi się wydaje że za mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Najlepiej to znajdź piwowara w okolicy lub pójdź na jakieś spotkanie.U mnie alternatywa pszenice zrobiła. Ale mam za daleko do nich ;(Jak będziesz kupował w jakimś sklepie to pamiętaj aby było jak najświeższa pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się