sasuke5055 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) #49 Brett Berliner Data: 21.06Litry: 16Blg: 8Surowce piwa: MepAle 1.4kg Płatki owsiane 0.25kg Kasza manna 0.5kg Carahell 0.1kg Łuska ryżowa 50g Drożdże: gęstwa po poprzednim berlinerzeZacieranie : 68-66°C -65' 78°C -5' Gotowanie 5 minuta: 1' - Ekstrakt citra, 5 kropelek Dodatki na cichą: 0.2 kg Marakuja 0.35 kg Guawa Uwagi: Owoce dodane 01.07 Edytowane 1 Lipca 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 (edytowane) #50 Belgian Pale Ale + Marakuja Data: 27.06Litry: 12Blg: 14Surowce piwa: MepAle 2,6 kg Abbey 0.2kg Carabelge 0.1kg Drożdże: Wyeast Belgian Ardennes 3522Zacieranie : 64°C - 40 72°C -25' Gotowanie 60 minut: 60' - Sybilla 15g 10' - Huell Melon 15g Dodatki na cichą: Marakuja 0.35kg Guawa 0.1kg Uwagi: Pulpy dodane 01.07 Edytowane 1 Lipca 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Prezbiterium Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 W dniu 6.04.2019 o 10:48, sasuke5055 napisał: #36 NEIPA Data: ??Litry: 12Blg: 16,5Surowce piwa: Pils 3kg Pszeniczny 0,5kg Płatki owsiane 0.4kg Płatki jęczmienne 0.4kg Płatki pszenne 0.4kg cukier 0.1kg Drożdże: s-33Zacieranie : 66°C - 55' Gotowanie 90 minut: Whirpool 25minut, Simcoe, Sabro po 20g Dodatki na cichą: Simcoe 30g na burzliwą Sabro 30g, simcoe 50g, equinox 10g na cichą Uwagi: Piwo zeszło do 6blg, s-33 dały ciała, dodana amylaza, Dodatkowo uciekła temperatura i piwo jest mega alkoholowe + za wysoki ekstrakt, zdecydowanie na minus Piwo w kegu, ale w planach zaraz druga neipa na wlp644 i wtedy wywale tamto, chyba ze sie cudownie ułoży, to zdobędę butelki Kanał! Bądź cierpliwy. Brut IPY potrzebują nieco kondycjonowania, dojrzeją i będziesz jeszcze Pan zadowolony. U mnie po 3-4 tygodniach dojrzewania rozeszły się wśród znajomych jak świeże bułeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 W dniu 21.06.2019 o 16:55, Browar Prezbiterium napisał: Bądź cierpliwy. Brut IPY potrzebują nieco kondycjonowania, dojrzeją i będziesz jeszcze Pan zadowolony. U mnie po 3-4 tygodniach dojrzewania rozeszły się wśród znajomych jak świeże bułeczki U mnie problemem były chyba estry od s-33 które już przyjemne nie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) #51 Brett IPA Data: 3.07Litry: 12.5Blg: 14.9Surowce piwa: MepAle 2,4 kg Abbey 0.5kg Monach II 0.2kg Crystal 160 0.05kg Płatki owsiane 0.3kg Pszeniczny 0.2kg Drożdże: wlp 648 od ProfesjiZacieranie : 67°C - 50' 77°C -5' Gotowanie 60 minut: 60' - Columbus 15g 5' - Chinook 30g HopStand - Cascade, Citra, po 25g Dodatki na cichą: Na zimno, na 3 dni - Hellertau Blanc 30g, Cascade Citra po 25g Uwagi: Szybko sprawnie, pachnie ładnie, hopstand około pol godziny, potem do wanny, mam nadzieje z bedzie super 1.08 rozlane do butelek, do połowy dodany kwas mlekowy w ilości 2.65 ml/l piwa, na przyszłość można nawet 3ml/l Edytowane 5 Września 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) #52 Belgian Blonde Data: 08.07.19Litry: 14Blg: 16,5Surowce piwa: MepAle 2.9kg Monach I 0.2kg Pszeniczny 0.3kg Abbey 0.15kg Cukier 0.2kg Drożdże: Belgian Ardennes WyeastZacieranie : 64°C -40 72°C -20 Gotowanie 75 minut: 60' - Sybilla 15g 5' - Hallertau Blanc 15g, 10 kropli Citra Uwagi: Szybko sprawnie, słody wrzucone do wody w 52 stopniach, podgrzewane dalej, wygrzew z 77 stopniach Edytowane 18 Lipca 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) #53 Belgian Quad Data: 08.07.19Litry: 11,5Blg: 22Surowce piwa: MepAle 3.75kg Cara Blonde 0.2kg Special B 0.2kg Caramunich II 0.25kg Monach I 0.5kg Cukier (Kandyzowany 400ebc) 0.3kg Drożdże: Belgian Ardennes WyeastZacieranie : 64°C -40 72°C -20 Gotowanie 75 minut: 60' - Sybilla 30g Uwagi: Warzone jednocześnie z warką 52, poszło o dziwo sprawnie. W planach napowietrzenie w pierwszym dniu fermentacji Piwo uciekało w trakcie fermentacji - rozdzielone na 2 wiadra, duuuża piana 3.08 zaniesione do piwnicy, poleży z 2/3 tygodnie, albo zleję na cichą i troche dłużej 9.10 - no wyszło chyba brett edition, wiadro pójdzie do dezynfekcji po rozlaniu do baniaczków 5l, musze sie zdecydowanie za to zabrać. NaOH + StarSan ponownie... 17.10 - dodane bertty wlp 648 i wędrówka do balona 10l Edytowane 19 Października 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) #54 BPA + #55 Lambic 3.0 Data: 18.07Litry: 11; 17Blg: 13; 11,5Surowce piwa: MepAle 4.2kg Pszenica 1.6kg Płatki owsiane 0.4kg Płatki jęczmienne 0.4kg Drożdże: Belgian AldennesZacieranie : 71°C -> 67°C- 60' Gotowanie 60 minut: 60' - 15g Sybilla 5' - 20 kropli Citra Lambic nie gotowany w ogóle Uwagi: Odebrana brzeczka 7.5 litra 16blg, rozcieńczona i gotowana jako BPA, reszta odebrana i chłodzona jako lambic Drożdże to gęstwa z Lambic 2.0 czyli -S-33 -Wyeast Lambic Blend -WLP 648 -TYB Melange sour blend -Lactobacillus Plantarum 27.06.2020 - odlane 9l na koncentrat wisniowy Edytowane 27 Czerwca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) #56 Belgian Dubbel Data: 29.07Litry: 13Blg: 17Surowce piwa: MepAle 2.1kg Pszeniczny 0.2kg Monach I 0.6kg Abbey 0.3kg Special B 0.15kg Caramunich II 0.1kg Carafa II special 0.05kg Cukier kandyzowany ciemny 0.2kg Cukier trzcinowy 0.2kg Drożdże: Belgian Ardennes Wyast 3522Zacieranie : 63°C - 45' 72°C - 15' Gotowanie minut: 60' - 15g sybilla 20' - 10g sybilla 10' - 15g Huell Melon Uwagi: Schłodzona do 20 stopni, napowietrzona, dodane 450 ml gęstwy Fermentacja 2 dni w 19 stopniach otoczenia, potem do domu, stopniowo podnoszona do 26 stopni Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) #57 MILKSHAKE RASPBERRY APA Data: 31.08Litry: 21Blg: 14 Surowce piwa: MepAle 3,2kg Pszeniczny 0.6kg CaraBlonde 0.2kg Płatki owsiane 0.8kg laktoza 0.65kg Drożdże: US-05 11,5g Zacieranie : 67°C - 60' Gotowanie 60 minut: 60' - Columbus 15g 5' - Enigma 25g 0' - Enigma 25g Dodatki na cichą: Maliny 1,2kg Uwagi: 9 litrów do butelek, 11 litrów do kega Smak i zapach bardzo obiecujący Edytowane 4 Września 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) #58 AMERICAN WHEAT Data: 8.08Litry: 18,5Blg: 11,Surowce piwa: MepAle 2kg Pszeniczny 2kg Zakwaszający 0,15kg Cukier 0.2kg Drożdże: Fm 52?? Zacieranie : 66°C - 60' Gotowanie 60 minut: 5' - Amarillo 100g Dodatki na cichą: Do 9 litrów dodam sok z mandarynek, litr albo 2 Uwagi: 04.09 do 9 litrów dodane 2 litry soku z mandarynek, 9.5 litra w kegu Smak dobry, w aromacie troche siary, liczę że zejdzie Dodana resztka koncentratu citry, piwo bardzo dobre mimo, że temperatura troszke uciekła w środkowej fazie Edytowane 8 Października 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 5 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 (edytowane) #59 Weizen Data: 05.09.2019Litry: 14Blg: 11,8 Surowce piwa: Pszeniczny 1.6kg MepAle 1.15 kg Zakwaszający 0.1kg CaraHell 0.1kg Łuska ryżowa 0.1kg Drożdże: FM 41 Gwoździe i BananyZacieranie : 44°C - 19' 64°C - 45' 72°C - 15' 78°C - 1' Gotowanie 60 minut: 60' - odrobina Huell Melon 20' - 20g Huell Melon Dodatki na cichą: Do połowy dodane 2 litry soku jabłkowego Uwagi: Zadane drożdże z fiolki wieczorem 5.09, po 24 godzinach (6.09 wieczór) pierwsze oznaki fermentacji. Brzeczka pachniala slodkim melonem, czy to chmiel czy sila sugestii? Ciekawe Fermentuje w piwnicy w temp otoczenia 18° 11.09 wyniesione do domu do 21 stopni Zabutelkowamy 18.09, siara zeszla do zera 23.09 ledwo nagazowany i od razu urywa! Edytowane 23 Września 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 11 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 (edytowane) #60 Red Sour Kveik AIPA Data: 11.09Litry: 13Blg: 15,1Surowce piwa: Mep Ale 2.7kg Monachijski I 0.3kg Crystal 160 0.17kg Carafa II Special 0.1kg Cukier 0.18kg Drożdże: Ebbegarden KveikZacieranie : 66°C -55' Gotowanie 45 minut: 45' - 5g Centennial 10' -40g Cascade 5' - 40g Centennial Dodatki na cichą: Na zimno po 25g Cascade i Centennial na 3 dni Uwagi: Drożdże zadane do 28 stopni, planowana temperatura to 35 stopni Gęstwa zadana o 13:00 (20ml?) Chmielenie na zimno (18.09) 26.09 - piwo prawie nagazowane, smak super, centennial dał super liczi w aromacie, goryczka troszkę za niska Edytowane 27 Września 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 27 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) #61 Desitka Data: 26.09Litry:11,5Blg: 10,5Surowce piwa: Pale Ale 1,8kg Monachijski typ I 0.1kg Carapils 0.1kg Melanoidynowy jasny 50g Drożdże: NMJ M84 Bohemian Lager 10gZacieranie : 64°C -40' 72°C -15' Gotowanie 60 minut: 10' - Oktawia 40g (150g mokrej szyszki) Uwagi: Schłodzone do 12, napowietrzone, zadane drożdże i chłodzone dalej docelowo do 8-10 stopni 4.10 i 6.10 zmierzone 6brix (2,7blg po przeliczeniu), spławik pokazuje około 4 (??). Sprawdzę za 2 dni i najwyżej zleję na cichą po cold crushu 8.10 blg stoi wiec clod crush 9.10 zlane na cichą i do lodówki na 3°C, gęstwa w słoiczku, czeka na pilsa sh zula 27.12, piwo zdecydowanie urywa mimo średnio przeprowadzonej fermentacji, pije sie cudnie, aromaty owocowe, lekko ziołowe, wydają się słodkie, w smaku jednak mniej słodkie niz się człowiek spodziewa. Edytowane 27 Grudnia 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 27 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) #62 Weizen Data: 26.09Litry: 10Blg: 11,5Surowce piwa: Pszeniczny 1.1kg Pale Ale 0.9kg Carahell 75g Melanoidynowy jasny 75g Łuska ryżowa 0.05kg Drożdże: Fm41 gęstwaZacieranie : 44°C -20' 63°C -45' 72°C -15' 78°C -1' Gotowanie 60 minut: 12' - Huell Melon 15g Uwagi: Schłodzone do 21 stopni, napowietrzone, zadane drożdże, schłodzone do 20 Fermentacja od 18 stopni Po 3 dniach właściwie skończyło fermentować - przeniesione do domu do 20 stopni 7.10 butelkowanie Edytowane 7 Października 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 (edytowane) #63 Pils Izabella Data: 14.10.19Litry: 21Blg: 12.5 (może nawet 13)Surowce piwa: Mep Pilzneński 3,9kg Monachijski I 0,3kg Carapils 0.1kg Drożdże: Mj Bohemian Lager gęstwaZacieranie : 50°C-1' 63°C -35' 72°C -20' Gotowanie minut: 60' - Iunga 10g 15' - Izabella 50g 5' - Izabella 50g Dodatki na cichą: Uwagi: 15.10. Schłodzone do 10°C, zadana gęstwa cała po 10l desitki, napowietrzone W planach napowietrzanie 16.10 i 17.10 W lodówce temperatura 5°C mam nadzieję ze uciągną. Po 4 dniach temperatura powoli podnoszona do 9,5 Po 10 dniach temperatura do 11, wyszła siarka, wrzucony kawalek miedzi po 12 dniach temperatura do 13 - tak potrzymam jeszcze z 4/5 dni Po 18 dniach zlane, 3blg koncowe 10.12 masło, ale to nic, do kega dodane 60g galaxy, potrzymam tydzień. Edytowane 10 Grudnia 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 21 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 (edytowane) #64 APA Data: 21.10.19Litry: 12Blg: 12.7Surowce piwa: Mep Pilzneński 1,7kg Mep Pale Ale 0.5kg Carapils 0.15kg Abbey 0.15kg Płatki owsiane 0.2kg Drożdże: US-05Zacieranie : 68°C -58' 72°C -1' Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga 5g 5' - Centennial 25g, Galaxy 25g Dodatki na cichą: Galaxy 15g, Cascade 35g - 3 dni Fermentacja: 15 stopni otoczenia w piwnicy, na koniec do domu do 19 st Zlane po 10 dniach, chmiel na zimno Uwagi: Piwo na preeliminacje do Bitew Piwnych, może da radę ^_^ Warzenie szybkie, bez zbędnego przełomu, Galaxy 2019 z TB po otwarciu walił skarpetą, potem już okej, ale i tak, nigdy wiecej chmielu z tego SUPER sklepu Napowietrzone o 1:00 22:10 po 20 godzinach nic nie rusza (?) Po 30h ruszyło, pachnie ładnie Po 6 dniach przeniesione do 20 stopni (do domu) w celu dojedzenia i posprzątania. Utrzymuje się warstwa drożdży na górze, napowietrzanie mikserem daje jednak duże różnice Sklarowane żelatyną, rozlane do butelek, nagazowane ładnie już w tydzień. Edytowane 22 Listopada 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) #65 American LagerData: 07.11.19 Litry: 10 Blg: 12 Surowce piwa: Mep Pilzneński 1,6kg Carapils 0.2kg Ryż (płatki) 0.25kg Kukurydza (Płatki) 0.25kg Drożdże: Mj M84, gęstwa 0.25lZacieranie : 50°C -5' 63°C-35' 72°C -15' 78°C-1' Gotowanie 60 minut: 60' - 5g Lubelski (PolishHops) 10' - 25g Lubelski (PH), 25g Hallertau hersbrucker Fermentacja Drożdze zadane do 7°C brzeczki, napowietrzone Po dobie napowietrzenie jeszcze raz i temperatura do 8°C, 7 dni 8°C 1 dzien 8.5°C 1 dzień 9°C 1 dzień 9,5°C na 4 dni do 14 °C Uwagi: Wysładzanie trochę się cięło, ale nieźle, jak na drobne śrutowanie. 16.11 - Zmierzone brix 7,0 (refrakto), po przeliczniu 3,5blg, co daje odfermentowanie 72% i 4,7% ABV 16.11 - puszczam luzem do 14 stopni na diacetylową (4 dni łącznie) 10.12 - masło masło masło, nigdy wiecej MJ, bo z tego co mowi lud, proces nie wskazuje na taka jego produkcje następne lagery tylko na w34/70 20.01 - wnioski takie, że chmielu za mało, goryczka za niska, drożdże nie takie, fermentacja za nisko i tyle. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) #66 SMaSH APAData: 09.11 Litry: 11 Blg: 13 Surowce piwa: Pilzneński 2.75kg Drożdże: HotHeadZacieranie : 68->66°C -60' Po 30 minutach odebrane 3 litry zacieru i gotowane 20 minut (niby dekokt), zwrócone do całości 78°C - 1' Gotowanie 60 minut: 50' - Oktawia 10g 10' - Oktawia 40g (szyszka 2019) Fermentacja 22°C temp zadania, planuje trzymac w domu w tym zakresie temeratur Dodatki na cichą: 60g Oktawii na cichą 17.11 Uwagi: Drożdże zadane ok 12:00, zaczęły pracę po 5 godzinach 16.11 - Zmierzone brix 6,9 (refrakto), po przeliczniu 2,5blg, co daje odfermentowanie 81% i 5,7% ABV, (muszę przy rozlewie wlać do menzurki i zmierzyć spławikiem, bo piwo wydaje sie dosc słodkie, acz finisz wytrawny) 22.11 - rozlane piwo, blg nie zmierzone oczywiście, do ostatnich 5l dolane 12ml kwasu mlekowego. Piwo dość obiecująco się zapowiada. Edytowane 22 Listopada 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Raczej SMaSH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 44 minuty temu, skazi napisał: Raczej SMaSH człek pisze i nie czyta co pisze xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 (edytowane) #67 Porter BałtyckiData: 25.11 Litry: 23 Blg: 20 Surowce piwa: Bestmalz Monach I - 7kg Mep Pils - 0,5kg Crystal 150 - 0,25kg Caraaroma (400) - 0,55kg Carafa II special - 0,25kg Płatki owsiane - 0.2kg Cukier - 0.2kg Drożdże: MJ84 Gęstwa 0,5 litraZacieranie : 55°C -10' 63°C -35' 72°C -40' 78°C - 1' Gotowanie 120 minut: 60' - 30g Iunga 25' - 20g Lubelski Fermentacja 9 stopni przez dobę po zadaniu 10 stopni przez 6 dni 11 stopni przez 6 dni 11.5 przez dobę 12 stopni przez 3 dni 13 stopni przez 3 dni 13,5 stopnia przez 7 dni 11 stopni otoczenia miesiąc 18 stopni 7 dni CC Dodatki na cichą: Uwagi: Fermentacja ruszyła po dobie, Napowietrzone przy zadaniu, dobę po, i 2 doby po 23.01 Przenosze piwo do temperatury pokojowej na tydzień, potem cc i rozlew Rozlane 15l, 7l lezy z dodatkiem suski mrozonej Zacierać chyba troche niżej 8.05.20 lekko zbyt karmelowe, troche za mało palone. Edytowane 8 Maja 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) #68 Imperial NEIPAData: 20.12 Litry: 14 Blg: 17 Surowce piwa: MepPils 2,4kg Owsiany Steinbach 1kg Pszeniczny 0,5kg Abbey 0.2kg Carapils 0,2kg Płatki pszeniczne 0,4kg Płatki owsiane 0,2kg Laktoza 0,2kg Drożdże: HazyDaze 150mlZacieranie : 69°C -55' 78°C -1' Gotowanie 60 minut: Hopstand - 40g Vic Secret - 25' Fermentacja 18°C - 1 dzień 18,5°C - 2 dzień 19°C - 3 dzień + 30g Nelson 19°C+ w domu (luzem) Dodatki na cichą: Vic Secret - 60g - 5 dni Nelson Savuin - 70g - 5 dni Uwagi: Gęstwa z browaru devins, zadana cała, piwo napowietrzone, fermentacja w lodówce 28.12 chmielenie na zimno 1.01 cold crush 2.01 rozlew Edytowane 28 Grudnia 2019 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) #69 American WheatData: 27.12.19 Litry: 14 Blg: ~11,5-12 Surowce piwa: Pilzneński 1,9kg CaraPils 0.25kg Pszeniczny 1,6kg Drożdże: US-05 Paczka 11gZacieranie : 66°C -55' 72°C -5 Gotowanie 60 minut: 60' - 10g Iunga Hopstand (25') - Amarillo 50g, Wai-iti 50g Fermentacja 2 dni 18°C 1 dzień 18,5°C 1 dzień 19°C 1 dziem 19,5°C 7 dni w domu Uwagi: Uwarzone na piwowarzone eliminacje. Piwo moim zdaniem nachmielone bardziej niż wskazuje styl, ale ma byc poprawne i bez wad, mimo 30 dni na fermentacje. Warzenie równolegle z robieniem sera Filtracja się srała, mało powiedziane, dużo więcej łuski się przyda nastepnym razem, nie oszczędzać przy takiej ilosci pszenicy... Edytowane 1 Stycznia 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) #70 Mango Hazy PAData: 02.01.2020 Litry: 19 Blg: 13,5 Surowce piwa: Mep Ale 3kg Pszeniczny 0,4kg Płatki owsiane 0.8kg Drożdże: Hazy Daze gęstwaZacieranie : 67°C - 60' 72°C -2' Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga 15g Hopstand (25 minut) - Zula 80g Fermentacja 1 dzień 17,5°C 1 dzień 18°C 1 dzień 19°C 1 dzień 20°C Przeniesione i puszczone luzem w domu Dodatki na cichą: Mango pulpa 1,7kg (na cichą) Sok brzoskwiniowy 1l (na burzliwą) Uwagi: Wyszło 19 litrów nastawne 11,25 blg po zadaniu drożdży i dolaniu litra soku brzoskwiniowego Drożdże zadane o 15, pierwsze oznaki fermentacji okolo 22 07.02 - piwo lekko zbrecone, ale pachnie dobrze, zobaczymy 06.03 - 50g citry na cichą w piwnicy Edytowane 11 Marca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się