sasuke5055 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) #71 Jedenáctka (Czeski Pils)Data: 06.01.20r Litry: 11 Blg: 11 ABV: 4,7 Surowce piwa: Pilzneński MEP 2kg Monachijski typ I 0,3kg Drożdże: FM30 Bohemska rapsodiaZacieranie : Woda: 13l RO + 1l kranowki do zacierania + 1l kranowki do wysladzania + 1l RO po gotowaniu 52°C - 10' 66°C->63°C - 55' 77°C - 1' Gotowanie 75 minut: 60' - Iunga 15g 5' - H.Hersbrucker 25g, Lubelski 25g 0' - Lubelski 25g Fermentacja 9,5°C - 1 doba 6-7.01 10°C - 6 dni 7-13.01 11°C - 2 dni 13-15.01 12°C - 12h 15.01-15.01 Wieczór 13°C - 12h 15.01 Wieczór - 16.01 Rano 14°C - 5 dni 16.01 Rano -> Uwagi: Napowietrzone 2 razy, przy zadaniu i po dobie. Starter z fiolki, 1,5l jedną dobę w słoju, drugą dobę na mieszadle Po dobie ładnie fermentuje. 11.01 piękna woń siarkowodoru unosi sie w calej piwnicy... ponoć ten typ tak ma. 13.01 wyglada jakby fermentacja burzliwa sie (s)kończyła. Podniose do 11 i sprawdze blg 15.01 blg po przeliczeniu około 2,3. Nie zejda raczej wiecej, aromat siarczany, dam im czas. 22.01 zlane na cichą, blg około 2,2 więc skończyło fermentować. Ostatnie kilka dni w domu w 17 stopniach, teraz przeniesione do temperatury około 2°C w celu oddzielenia drożdzy i wyczyszczenia trochę profilu. Jest bardzo przyjemnie nawet teraz, z odrobiną drożdży. Odfermentowanie 80,5% Edytowane 22 Stycznia 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) #72 Double IPAData: 21.01.20 Litry: 13 Blg: 17,4 Ibu: ~110 Surowce piwa: MepAle 3,1kg Monachijski 0,7kg Crystal 150 0.265kg Caramunich II 0,05kg Cukier 0,25kg Drożdże: HotHead AleZacieranie : 66°C -55' 78°C -1' Gotowanie 60 minut: 60' - Columbus 40g, Iunga 13g 15' - Gips 2,5g, CaCl2 1,5g, Sól 1g 10' - Oktawia 30g 5' - Cascade (2k17 szyszka) 50g 0' - Chinook 50g Fermentacja 30°C - tydzień Dodatki na cichą: Chinook 50g Uwagi: Nie używać whirflocka do piw over 14blg... 06.03 - po nagazowaniu jest ok, przyjemnie i karmelkowo Edytowane 11 Marca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 W dniu 29.03.2019 o 13:14, sasuke5055 napisał: #31 Dubbel w kooperacji z browarem Lchtus Data: ??Litry: 20Blg: 16,6Surowce piwa: Castle 6-rzędowy pizneński 3.5kg Strzegom Monach typ II 1.5kg Abbey 0.5kg Pale ale 0.35 Special B 0.115 kg Cukier kandyzowany ciemny 0.3 kg Drożdże: Wyeast - Belgian WitZacieranie : 63°C -35 72°C -20 Gotowanie 60 minut: 60' - EKG 25g 20' - EKG 25g Dodatki na cichą: Wyciąg z diacetylu Uwagi: W piwie wyszedł niesamowity diacetyl, najpewniej przez dodatek cukru kandyzowanego przed tym jak drożdże się namnożyły, przez co zaczęły smrodzić w wiadrze Piwo leży w kegu i czeka na lepsze czasy nie diacetyl a aldehyd octowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 W dniu 20.01.2020 o 00:34, sasuke5055 napisał: #72 Double IPA Nie używać whirflocka do piw over 14blg... Możesz rozwinąć czemu nie chcesz używać whirflocka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) W dniu 2.02.2020 o 20:49, Lichtus napisał: nie diacetyl a aldehyd octowy Ano racja, mylą mi się te 2 nazwy Edytowane 10 Lutego 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 W dniu 2.02.2020 o 20:53, anatom napisał: Możesz rozwinąć czemu nie chcesz używać whirflocka? Im gęstsza brzeczka, tym słabiej opadają białka i mam problem z odflitrowaniem osadów . anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 W dniu 10.02.2020 o 08:47, sasuke5055 napisał: Im gęstsza brzeczka, tym słabiej opadają białka i mam problem z odflitrowaniem osadów . za mało schłodziłeś albo za krótko czekasz ja używam whirfloca i spokojnie w IIPA 19blg wszystko na dno leci. Robisz coś źle whirlfloc nie ma tu nic do rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Godzinę temu, Fenris napisał: za mało schłodziłeś albo za krótko czekasz ja używam whirfloca i spokojnie w IIPA 19blg wszystko na dno leci. Robisz coś źle whirlfloc nie ma tu nic do rzeczy Nie mówię, że nie opadają, opadają słabiej, nie mam możliwości schłodzić brzeczki do dajmy na to 16 stopni, więc to wszystko się wydłuża, whirflock właśnie ma tu dużo do rzeczy, bo to za jego przyczną te białka się strącają. Nie mam całego dnia na warzenie, więc przy wyższych ekstraktach wylę chyba jednak go nie używać. Stosowałem whirflock przy piwie 26blg, chłodziło się kilka godzina na mrozie i dało radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) #73 Marakuja Hazy PAData: 6.02 Litry: 17 Blg: 11 Surowce piwa: MepAle 2,7kg Pszeniczny 0,4kg Viking Cookie 0,25kg Drożdże: FM53 Voss KveikZacieranie : 67°C - 60' Gotowanie 60 minut: 60' - 13g Iunga 5' - 60g Zula Fermentacja 32°C - 5 dni Dodatki na cichą: Marakuja puszka 3.03 100g citry na zimno 7.03 CC 11.03 pprzelane do kega, zapowiada się sztoos Uwagi: Siarka podczas fermentacji, liczę że zejdzie sama Edytowane 11 Marca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) #74 Hoppy PilsData: 13.02 Litry: 11.2 Blg: 12,5 Surowce piwa: Pilzneński Viking 2,5kg Cookie Viking 0,15kg Monachijski Bestmalz 0,15kg Woda: 9l demineral + 2 litry kran, do zacierania Woda: 6l demineral do wysładzania Drożdże: FM 30 starterZacieranie : 50°C - 10' 65-62°C - 40' 72°C -15' Gotowanie 75 minut: 60' - Iunga 10g Hopstand - Nelson 50g, Citra 25g Fermentacja 7°C - 1 doba 7,5°C - 1 doba 8°C - 5 dni 9°C - 7 dni 14°C - 7 dni Dodatki na cichą: 5.03 - 25g Citra na 5 dni Uwagi: 11.04.02 - nagazowane na bardzo fajnym poziomie. Goryczka lekko sciągająca, ale licze ze się wyleży piwo i gorycz zmaleje. Klarowne, smaczne, zapach przyjemny Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 29 minut temu, sasuke5055 napisał: whirflock właśnie ma tu dużo do rzeczy, bo to za jego przyczną te białka się strącają. ta białka i tak się mają strącić poprzez chociażby przełom. Generalnie mi wystarcza 15-25min ale jeden doświadczony piwowar mówił mi że czeka na opadanie 2-3h więc ja bym nie szukał winy w whirlflocu nie żebym był ambasadorem marki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 17 godzin temu, Fenris napisał: ta białka i tak się mają strącić poprzez chociażby przełom. Generalnie mi wystarcza 15-25min ale jeden doświadczony piwowar mówił mi że czeka na opadanie 2-3h więc ja bym nie szukał winy w whirlflocu nie żebym był ambasadorem marki. No nie, bo przełom nie zawsze jest i nie zawsze jest tak obfity co przy użyciu whirlflocka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) 3 godziny temu, sasuke5055 napisał: No nie, bo przełom nie zawsze jest i nie zawsze jest tak obfity co przy użyciu whirlflocka... niewiele ma to do rzeczy w aspekcie opadania tych białek, niemniej nie ma obowiązku używania whirfloca wcale ale jak dla mnie starasz się wyważyć otwarte drzwi. Edytowane 14 Lutego 2020 przez Fenris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 14 minut temu, Fenris napisał: niewiele ma to do rzeczy w aspekcie opadania tych białek, niemniej nie ma obowiązku używania whirfloca wcale ale jak dla mnie starasz się wyważyć otwarte drzwi. Bardzo dużo to ma w temacie opadania białek, bo jak białek nie ma dużo to nie ma co opadac... Nie wiem w czym problem i w czym kolego szukasz dziury. Sprawa dla mnie prosta, przy wyższym ekstrakcie brzeczka jest gęstsza i białka opadają wolniej, a jako że whirlflock powoduje strącenie się wiekszej ilości białek to może powodować problemy w filtracji przy ograniczonym czasie i przy niemożności schłodzenia brzeczki xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) #75 SahtiData: 24.02.20 Litry: 11,5 Blg: 16 Surowce piwa: MepAle 2,5kg Żytni Viking 0,8kg Płatki jęczmienne 0,4kg Caramunich typ II 0,1kg Drożdże: FM53Zacieranie : 67°C -60' 76°C -5' Kwas mlekowy 3ml + 20g jagód jałowca Gotowanie 30 minut: 30' - 15g Lubelski + 20g jagód jałowca Fermentacja Luzem w domu, zadane drożdże w 24 stopniach Dodatki na cichą: Kwas mlekowy 12,5ml Uwagi: Goryczka lekko wysoka jak na oczekiwania, kwasność w punkt, piwo juz przy rozlewie dobre Edytowane 11 Marca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) #76 Juicy Sour MarakujaData: 27.02.20 Litry: 18 Blg: 14 Surowce piwa: MepAle 1,8kg Pszeniczny Bestmalz 0.95kg Płatki owsiane 0,35kg Laktoza 0.65kg Drożdże: FM53Zacieranie : 68°C -60 72°C -1 Gotowanie 15 minut Zakwaszanie: L.Plantarum (sanprobi IBS) 15 kapsułek 12h w 20°C 24h w 30°C Gotowanie 40 minut: 40' - Iunga 2g 25' - Laktoza 650g Fermentacja 30°C - do czasu startu 32°C - po 5 godzinach + marakuja puszka Uwagi: Pracuje i pachnie, FM53 robią robotę i to szybko. Zadane 3 łyżeczki gęstwy i napowietrzone. Edytowane 30 Marca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 #77 Brett Sweet StoutData: 24.03.20 Litry: 11 Blg: 15 Surowce piwa: Pale ale 2,4kg Abbey 0,2kg Crystal 150 0,1kg Czekoladowy jasny 0,15kg Black 1350 0,2kg Płatki jęczmienne 0,25kg Laktoza 0,33kg Drożdże: S-33 i WLP 648Zacieranie : 68°C -60 Gotowanie 60 minut: 50' - Iunga 10g 10' - Lubelski 35g Fermentacja 18st przez 2 dni temp pokojowa + bretty Dodatki na cichą: Maybe tonka? Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 #78 Belgian blondeData: 31.03.20 Litry: 17 Blg: ~16.5 Surowce piwa: Mep Ale 1,9kg Strzegom Pils 2.1kg Abbey 0,3kg Cukier 0,3kg Drożdże: FM 27 starter 1,6lZacieranie : 52°C -5' 64°C -35' 72°C -20' Gotowanie 60 minut: 50' - Sybilla 30g 5' - Sybilla 30g Fermentacja 24h - 21°C 12h - 21,5°C 12h - 22°C 12h - 22,5°C 12h - 23°C 12h - 23,5°C 12h - 24°C 4 dni - 25°C 1 doba - 24°C do końca - 21°C Uwagi: Pachnie spoko. Fermentacja ruszyła dość szybko. Bez większych uwag. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 #79 Hoppy Sour/ Session IPAData: 16.04 Litry: 11 Blg: 10,5 Surowce piwa: MepAle 1,5kg Pszeniczny 0,8kg Drożdże: US-05 Zacieranie : 67°C - 60' Gotowanie 60 minut: 1' - Mosaic 50g Fermentacja 16°C - 2 doby 16,5°C - 1 doba 17°C - 2 doby 17,5°C - 1 doba 18°C - 1 doba pokojowa - tydzień Dodatki na cichą: Nelson 50g Uwagi: Przed rozlewem podział na pół, i do jednej częście dolewka kwasu mlekowego w ilości 2,4ml/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) #80 RISData: 21.04 Litry: 13 Blg: 25 Surowce piwa: Bestmalz pale ale - 5kg Płatki owsiane 0,4kg Płatki owsiane 0,15kg Abby 0,3kg Special B 0,45kg Czekoladowy 400 0,4kg Carafa II special 0,36kg Black 1350 0,24kg Drożdże: FM52 200ml gęstwaZacieranie : 64°C - 100' 78°C - 10' Gotowanie 120 minut: 80' - Iunga 30g, Sybilla 40g Fermentacja 17°C - 7dni 17,5°C - 7dni 18°C - 2 dni 18,5°C - 1 dzien Do domu Dodatki na cichą: Uwagi: Rusza powoli, z jednej strony zastanawiam sie czy nie za malo drozdzy, a z drugiej strony bulka powoli, więc myślę, że to dobrze xD 15.06 - rozlane do butelek z 30g cukru, smak super, odfermentowało do ~6, 12%ABV Edytowane 15 Czerwca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) #81 WitbierData: 19.05 Litry: 26 Blg: 11 Surowce piwa: Strzegom pils 3kg Pszenica 2kg płatki owsiane 400g cukier 200g Drożdże: MJ Witbier (20 litrów), Suszone HotHeady x Hornidale (5l)Zacieranie : 63°C -45' 68°C - 10' 72°C -5' 78°C -1' MJ Wit: Gotowanie XX minut: 60' - Zula 20g 15' - Kolendra + skórka (10g, 15g) 5' - Kolendra + skórka (10g, 15g), Zula 20g MJ Wit: Gotowanie XX minut: 1' - Zula 120g Fermentacja W pokojowej, od 18st dogrzane do 23 Po tygodniu stanęło (Wit) i zaczelo sie klarowac ...po czym kilka dni później ruszyło, z tym, że pojawił się lekki biofilm. Pachnie jednak ok (???) Dodatki na cichą: Uwagi: Nie wylewam, zobacze za kilka dni jak będzie wyglądać sprawa - blg, smak i zapach Wersja z zulą dziwnie gorzka, ściągająca? Jakby gryźć granulat, wylana. Wit w smaku ok, wlane do kega i do kilku butelek, 4-5 litrów trafi jako część podstawki pod nowego lambika Mocno kolendrowe Edytowane 27 Czerwca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 (edytowane) #82 MarcoweData: 18.06.20 Litry: 15 Blg: 13 Surowce piwa: Pilzneński Strzegom 2,4kg Monachijski I 1kg Melanoidynowy 70 0,5kg Drożdże: Wyeast Munich LagerZacieranie : 64°C -40' 67°C -5' 72°C -10' Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga 10g 15' - Sybilla 25g Fermentacja 8°C - 2 dni 9°C - 7 dni 10°C - 4 dni (od 27.06) 11°C - 3 dni (od 1.07) 12°C - (od 4.07) 12,5°C - (od 5.07) Po 18 dniach wyciągnięte do 17-18°C (Potrzebna lodówka) na dofermentowanie Dodatki na cichą: Uwagi: Napowietrzone 2 razy, po 10 godzinach od zadania i przy zadaniu. Fermentacja startowala mozolnie, może to kwestia drożdży i ich ilości, gęstwa byla przemyta. 28.07 - piwo już nagazowane, choć nie do końca chyba, a do tego wyszła lekka siarka i masełko, dam czas, najwyzej przeniose do domu z piwnicy (w piwnicy 20st) Edytowane 30 Lipca 2020 przez sasuke5055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 #83 Lambik 4.0Data: 26,05,20 Litry: 15 Blg: 12 Surowce piwa: Pale Ale 2kg Kasza manna 1kg Płatki jęczmienne 0,4kg Drożdże: Gęstwa po witbirzeZacieranie : 74°C - 40' Gotowanie 40 minut Fermentacja Na 5 dni w wiadrze, potem zlane na mieszankę drożdży: -S-33 -Wyeast Lambic Blend -WLP 648 -TYB Melange sour blend -Lactobacillus Plantarum -MJ M21 Witbir Dodatki na cichą: ? Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 #84 Kveik APAData: 1.07.20 Litry: 13 Blg: 10-11 Surowce piwa: MepAle 2,4kg Drożdże: HotHead - półlitrowy starterZacieranie : 67°C - 40' Gotowanie 45 minut: 5' - Simcoe 50g Fermentacja 2 dni 32°C 2 dni 35°C Uwagi: Plan zrobienia piwa w 6 dni - od gara do kega, mam nadzieję że da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 #85 Oslo 'Lager'Data: 15.07 Litry: 11 Blg: 11,5 Surowce piwa: Strzegom Pilzneński 2,4kg Woda kranowa Drożdże: OsloZacieranie : 66°C - 55' 72°C - 5' Gotowanie 60 minut: 60' - Iunga 10g 5' - H.Mittelfruh 50g ('18) 0' - H.Mittelfruh 50g ('19) Fermentacja Start do 10h - 21°C 5 dni - 29°C Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się