Skocz do zawartości

Browar Sesquialtera


Rekomendowane odpowiedzi

#71 Jedenáctka (Czeski Pils)

Data: 06.01.20r
Litry: 11
Blg: 11

ABV: 4,7

 

 


Surowce piwa:

  • Pilzneński MEP 2kg
  • Monachijski typ I 0,3kg

 

Drożdże: FM30 Bohemska rapsodia

Zacieranie :

  • Woda: 13l RO + 1l kranowki do zacierania + 1l kranowki do wysladzania + 1l RO po gotowaniu
  • 52°C - 10'
  • 66°C->63°C - 55'
  • 77°C - 1'

 

Gotowanie 75 minut:

  • 60' - Iunga 15g
  • 5' - H.Hersbrucker 25g, Lubelski 25g
  • 0' - Lubelski 25g

 

Fermentacja

  • 9,5°C - 1 doba 6-7.01
  • 10°C - 6 dni 7-13.01
  • 11°C - 2 dni 13-15.01
  • 12°C - 12h 15.01-15.01 Wieczór
  • 13°C - 12h 15.01 Wieczór - 16.01 Rano
  • 14°C - 5 dni 16.01 Rano ->

 

 

Uwagi:

  • Napowietrzone 2 razy, przy zadaniu i po dobie. Starter z fiolki, 1,5l jedną dobę w słoju, drugą dobę na mieszadle 
  • Po dobie ładnie fermentuje.
  • 11.01 piękna woń siarkowodoru unosi sie w calej piwnicy... :) ponoć ten typ tak ma.
  • 13.01 wyglada jakby fermentacja burzliwa sie (s)kończyła. Podniose do 11 i sprawdze blg
  • 15.01 blg po przeliczeniu około 2,3. Nie zejda raczej wiecej, aromat siarczany, dam im czas.
  • 22.01 zlane na cichą, blg około 2,2 więc skończyło fermentować. Ostatnie kilka dni w domu w 17 stopniach, teraz przeniesione do temperatury około 2°C w celu oddzielenia drożdzy i wyczyszczenia trochę profilu. Jest bardzo przyjemnie nawet teraz, z odrobiną drożdży. 
  • Odfermentowanie 80,5%
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#72 Double IPA

Data: 21.01.20
Litry: 13
Blg: 17,4

Ibu: ~110

 


Surowce piwa:

  • MepAle 3,1kg
  • Monachijski 0,7kg
  • Crystal 150 0.265kg
  • Caramunich II 0,05kg
  • Cukier 0,25kg

Drożdże: HotHead Ale

Zacieranie :

  • 66°C -55'
  • 78°C -1'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Columbus 40g, Iunga 13g
  • 15' - Gips 2,5g, CaCl2 1,5g, Sól 1g
  • 10' - Oktawia 30g
  • 5' - Cascade (2k17 szyszka) 50g
  • 0' - Chinook 50g

 

Fermentacja

  • 30°C - tydzień

 

Dodatki na cichą:

  • Chinook 50g

 

Uwagi:

  • Nie używać whirflocka do piw over 14blg...
  • 06.03 - po nagazowaniu jest ok, przyjemnie i karmelkowo 
  •  
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 29.03.2019 o 13:14, sasuke5055 napisał:

 

#31 Dubbel

w kooperacji z browarem Lchtus
 


Data: ??
Litry: 20
Blg: 16,6

Surowce piwa:

  • Castle 6-rzędowy pizneński 3.5kg
  • Strzegom Monach typ II 1.5kg
  • Abbey 0.5kg
  • Pale ale 0.35
  • Special B 0.115 kg
  • Cukier kandyzowany ciemny 0.3 kg

Drożdże: Wyeast - Belgian Wit

Zacieranie :

  • 63°C -35
  • 72°C -20

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - EKG 25g
  • 20' - EKG 25g

 

Dodatki na cichą:

  • Wyciąg z diacetylu

 

Uwagi:

  • W piwie wyszedł niesamowity diacetyl, najpewniej przez dodatek cukru kandyzowanego przed tym jak drożdże się namnożyły, przez co zaczęły smrodzić w wiadrze
  • Piwo leży w kegu i czeka na lepsze czasy

 

nie diacetyl a aldehyd octowy :( 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.02.2020 o 08:47, sasuke5055 napisał:

Im gęstsza brzeczka, tym słabiej opadają białka i mam problem z odflitrowaniem osadów .

za mało schłodziłeś albo za krótko czekasz ja używam whirfloca i spokojnie w IIPA 19blg wszystko na dno leci. Robisz coś źle whirlfloc nie ma tu nic do rzeczy 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Fenris napisał:

za mało schłodziłeś albo za krótko czekasz ja używam whirfloca i spokojnie w IIPA 19blg wszystko na dno leci. Robisz coś źle whirlfloc nie ma tu nic do rzeczy 

Nie mówię, że nie opadają, opadają słabiej, nie mam możliwości schłodzić brzeczki do dajmy na to 16 stopni, więc to wszystko się wydłuża, whirflock właśnie ma tu dużo do rzeczy, bo to za jego przyczną te białka się strącają. Nie mam całego dnia na warzenie, więc przy wyższych ekstraktach wylę chyba jednak go nie używać. Stosowałem whirflock przy piwie 26blg, chłodziło się kilka godzina na mrozie i dało radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#73 Marakuja Hazy PA
Data: 6.02
Litry: 17
Blg: 11

 


Surowce piwa:

  • MepAle 2,7kg
  • Pszeniczny 0,4kg
  • Viking Cookie 0,25kg

Drożdże: FM53 Voss Kveik

Zacieranie :

  • 67°C - 60'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - 13g Iunga
  • 5' - 60g Zula

 

Fermentacja

  • 32°C - 5 dni

 

Dodatki na cichą:

  • Marakuja puszka
  • 3.03 100g citry na zimno
  • 7.03 CC
  • 11.03 pprzelane do kega, zapowiada się sztoos

 

Uwagi:

  • Siarka podczas fermentacji, liczę że zejdzie sama

 

 

Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#74 Hoppy Pils

Data: 13.02
Litry: 11.2
Blg: 12,5

 


Surowce piwa:

  • Pilzneński Viking 2,5kg
  • Cookie Viking 0,15kg
  • Monachijski Bestmalz 0,15kg
  • Woda: 9l demineral + 2 litry kran, do zacierania
  • Woda: 6l demineral do wysładzania

 

Drożdże: FM 30 starter

Zacieranie :

  • 50°C - 10'
  • 65-62°C - 40'
  • 72°C -15'

 

Gotowanie 75 minut:

  • 60' - Iunga 10g
  • Hopstand - Nelson 50g, Citra 25g

 

Fermentacja

  • 7°C - 1 doba
  • 7,5°C - 1 doba
  • 8°C -  5 dni
  • 9°C - 7 dni
  • 14°C - 7 dni

 

Dodatki na cichą:

  • 5.03 - 25g Citra na 5 dni

 

Uwagi:

  • 11.04.02 - nagazowane na bardzo fajnym poziomie. Goryczka lekko sciągająca, ale licze ze się wyleży piwo i gorycz zmaleje. Klarowne, smaczne, zapach przyjemny
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, sasuke5055 napisał:

whirflock właśnie ma tu dużo do rzeczy, bo to za jego przyczną te białka się strącają.

ta białka i tak się mają strącić poprzez chociażby przełom. Generalnie mi wystarcza 15-25min ale jeden doświadczony piwowar mówił mi że czeka na opadanie 2-3h więc ja bym nie szukał winy w whirlflocu ;) nie żebym był ambasadorem marki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, Fenris napisał:

ta białka i tak się mają strącić poprzez chociażby przełom. Generalnie mi wystarcza 15-25min ale jeden doświadczony piwowar mówił mi że czeka na opadanie 2-3h więc ja bym nie szukał winy w whirlflocu ;) nie żebym był ambasadorem marki.

No nie, bo przełom nie zawsze jest i nie zawsze jest tak obfity co przy użyciu whirlflocka...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, sasuke5055 napisał:

No nie, bo przełom nie zawsze jest i nie zawsze jest tak obfity co przy użyciu whirlflocka...

niewiele ma to do rzeczy w aspekcie opadania tych białek, niemniej nie ma obowiązku używania whirfloca wcale ale jak dla mnie starasz się wyważyć otwarte drzwi.

Edytowane przez Fenris
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Fenris napisał:

niewiele ma to do rzeczy w aspekcie opadania tych białek, niemniej nie ma obowiązku używania whirfloca wcale ale jak dla mnie starasz się wyważyć otwarte drzwi.

Bardzo dużo to ma w temacie opadania białek, bo jak białek nie ma dużo to nie ma co opadac... Nie wiem w czym problem i w czym kolego szukasz dziury. Sprawa dla mnie prosta, przy wyższym ekstrakcie brzeczka jest gęstsza i białka opadają wolniej, a jako że whirlflock powoduje strącenie się wiekszej ilości białek to może powodować problemy w filtracji przy ograniczonym czasie i przy niemożności  schłodzenia brzeczki xD 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#75 Sahti

Data: 24.02.20
Litry: 11,5
Blg: 16

 


Surowce piwa:

  • MepAle 2,5kg
  • Żytni Viking 0,8kg
  • Płatki jęczmienne 0,4kg
  • Caramunich typ II 0,1kg

Drożdże: FM53

Zacieranie :

  • 67°C -60'
  • 76°C -5'
  • Kwas mlekowy 3ml + 20g jagód jałowca

 

Gotowanie 30 minut:

  • 30' - 15g Lubelski + 20g jagód jałowca

 

Fermentacja

  • Luzem w domu, zadane drożdże w 24 stopniach

 

Dodatki na cichą:

  • Kwas mlekowy 12,5ml

 

Uwagi:

  • Goryczka lekko wysoka jak na oczekiwania, kwasność w punkt, piwo juz przy rozlewie dobre
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#76 Juicy Sour Marakuja

Data: 27.02.20
Litry: 18
Blg: 14

 


Surowce piwa:

  • MepAle 1,8kg
  • Pszeniczny Bestmalz 0.95kg
  • Płatki owsiane 0,35kg
  • Laktoza 0.65kg

Drożdże: FM53

Zacieranie :

  • 68°C -60
  • 72°C -1

 

Gotowanie 15 minut

 

Zakwaszanie:

  • L.Plantarum (sanprobi IBS) 15 kapsułek
  • 12h w 20°C
  • 24h w 30°C

Gotowanie 40 minut:

  • 40' - Iunga 2g
  • 25' - Laktoza 650g

 

Fermentacja

  • 30°C - do czasu startu
  • 32°C - po 5 godzinach + marakuja puszka

 

 

Uwagi:

  • Pracuje i pachnie, FM53 robią robotę i to szybko. Zadane 3 łyżeczki gęstwy i napowietrzone.
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#77 Brett Sweet Stout

Data: 24.03.20
Litry: 11
Blg: 15

 


Surowce piwa:

  • Pale ale 2,4kg
  • Abbey 0,2kg
  • Crystal 150 0,1kg
  • Czekoladowy jasny 0,15kg
  • Black 1350 0,2kg
  • Płatki jęczmienne 0,25kg
  • Laktoza 0,33kg

Drożdże: S-33 i WLP 648

Zacieranie :

  • 68°C -60

 

Gotowanie 60 minut:

  • 50' - Iunga 10g
  • 10' - Lubelski 35g

 

Fermentacja

  • 18st przez 2 dni
  • temp pokojowa + bretty

 

Dodatki na cichą:

  • Maybe tonka?

 

Uwagi:

  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#78 Belgian blonde

Data: 31.03.20
Litry: 17
Blg: ~16.5

 


Surowce piwa:

  • Mep Ale 1,9kg
  • Strzegom Pils 2.1kg
  • Abbey 0,3kg
  • Cukier 0,3kg

Drożdże: FM 27 starter 1,6l

Zacieranie :

  • 52°C -5'
  • 64°C -35'
  • 72°C -20'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 50' - Sybilla 30g
  • 5' - Sybilla 30g

 

Fermentacja

  • 24h - 21°C
  • 12h - 21,5°C
  • 12h - 22°C
  • 12h - 22,5°C
  • 12h - 23°C
  • 12h - 23,5°C
  • 12h - 24°C
  • 4 dni - 25°C
  • 1 doba - 24°C
  • do końca - 21°C

 

 

Uwagi:

  • Pachnie spoko. Fermentacja ruszyła dość szybko. Bez większych uwag.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#79 Hoppy Sour/ Session IPA

Data: 16.04
Litry: 11
Blg: 10,5

 


Surowce piwa:

  • MepAle 1,5kg
  • Pszeniczny 0,8kg

Drożdże: US-05


Zacieranie :

  • 67°C - 60'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 1' -  Mosaic 50g

 

Fermentacja

  • 16°C  - 2 doby
  • 16,5°C - 1 doba
  • 17°C - 2 doby
  • 17,5°C - 1 doba
  • 18°C - 1 doba
  • pokojowa - tydzień

 

Dodatki na cichą:

  • Nelson 50g

 

Uwagi:

  • Przed rozlewem podział na pół, i do jednej częście dolewka kwasu mlekowego w ilości 2,4ml/l
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#80 RIS

Data: 21.04
Litry: 13
Blg: 25

 


Surowce piwa:

  • Bestmalz pale ale - 5kg
  • Płatki owsiane 0,4kg
  • Płatki owsiane 0,15kg
  • Abby 0,3kg
  • Special B 0,45kg
  • Czekoladowy 400 0,4kg
  • Carafa II special 0,36kg
  • Black 1350 0,24kg

Drożdże: FM52 200ml gęstwa

Zacieranie :

  • 64°C - 100'
  • 78°C - 10'

Gotowanie 120 minut:

  • 80' - Iunga 30g, Sybilla 40g

 

Fermentacja

  • 17°C -  7dni
  • 17,5°C -  7dni
  • 18°C - 2 dni
  • 18,5°C - 1 dzien
  • Do domu :)

 

Dodatki na cichą:

  •  

 

Uwagi:

  • Rusza powoli, z jednej strony zastanawiam sie czy nie za malo drozdzy, a z drugiej strony bulka powoli, więc myślę, że to dobrze xD
  • 15.06 - rozlane do butelek z 30g cukru, smak super, odfermentowało do ~6, 12%ABV
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#81 Witbier

Data: 19.05
Litry: 26
Blg: 11

 


Surowce piwa:

  • Strzegom pils 3kg
  • Pszenica 2kg
  • płatki owsiane 400g
  • cukier 200g

Drożdże: MJ Witbier (20 litrów), Suszone HotHeady x Hornidale (5l)

Zacieranie :

  • 63°C -45'
  • 68°C - 10'
  • 72°C -5'
  • 78°C -1'

 

MJ Wit:

Gotowanie XX minut:

  • 60' - Zula 20g
  • 15' - Kolendra + skórka (10g, 15g)
  • 5' - Kolendra + skórka (10g, 15g), Zula 20g

MJ Wit:

Gotowanie XX minut:

  • 1' - Zula 120g

 

Fermentacja

  • W pokojowej, od 18st dogrzane do 23
  • Po tygodniu stanęło (Wit) i zaczelo sie klarowac
  • ...po czym kilka dni później ruszyło, z tym, że pojawił się lekki biofilm. Pachnie jednak ok (???)
  •  
  •  

 

Dodatki na cichą:

  •  

 

Uwagi:

  • Nie wylewam, zobacze za kilka dni jak będzie wyglądać sprawa - blg, smak i zapach
  • Wersja z zulą dziwnie gorzka, ściągająca? Jakby gryźć granulat, wylana.
  • Wit w smaku ok, wlane do kega i do kilku butelek, 4-5 litrów trafi jako część podstawki pod nowego lambika
  • Mocno kolendrowe 
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#82 Marcowe

Data: 18.06.20
Litry: 15
Blg: 13

 


Surowce piwa:

  • Pilzneński Strzegom 2,4kg
  • Monachijski I 1kg
  • Melanoidynowy 70 0,5kg

Drożdże: Wyeast Munich Lager

Zacieranie :

  • 64°C -40'
  • 67°C -5'
  • 72°C -10'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Iunga 10g
  • 15' - Sybilla 25g

 

Fermentacja

  • 8°C - 2 dni
  • 9°C - 7 dni
  • 10°C - 4 dni (od 27.06)
  • 11°C - 3 dni (od 1.07)
  • 12°C - (od 4.07)
  • 12,5°C - (od 5.07)
  • Po 18 dniach wyciągnięte do 17-18°C (Potrzebna lodówka) na dofermentowanie

 

Dodatki na cichą:

  •  

 

Uwagi:

  • Napowietrzone 2 razy, po 10 godzinach od zadania i przy zadaniu. Fermentacja startowala mozolnie, może to kwestia drożdży i ich ilości, gęstwa byla przemyta.
  • 28.07 - piwo już nagazowane, choć nie do końca chyba, a do tego wyszła lekka siarka i masełko, dam czas, najwyzej przeniose do domu z piwnicy (w piwnicy 20st)
  •  
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#83 Lambik 4.0

Data: 26,05,20
Litry: 15
Blg: 12

 


Surowce piwa:

  • Pale Ale 2kg
  • Kasza manna 1kg
  • Płatki jęczmienne 0,4kg

Drożdże: Gęstwa po witbirze

Zacieranie :

  • 74°C - 40'

 

Gotowanie 40 minut

 

Fermentacja

  • Na 5 dni w wiadrze, potem zlane na mieszankę drożdży:
  • -S-33

    -Wyeast Lambic Blend

    -WLP 648

    -TYB Melange sour blend

    -Lactobacillus Plantarum
    -MJ M21 Witbir

 

Dodatki na cichą:

  • ?

 

Uwagi:

  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#84 Kveik APA

Data: 1.07.20
Litry: 13
Blg: 10-11

 


Surowce piwa:

  • MepAle 2,4kg

Drożdże: HotHead - półlitrowy starter

Zacieranie :

  • 67°C - 40'

 

Gotowanie 45 minut:

  • 5' - Simcoe 50g

 

Fermentacja

  • 2 dni 32°C
  • 2 dni 35°C

 

Uwagi:

  • Plan zrobienia piwa w 6 dni - od gara do kega, mam nadzieję że da radę
  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#85 Oslo 'Lager'

Data: 15.07
Litry: 11
Blg: 11,5

 


Surowce piwa:

  • Strzegom Pilzneński 2,4kg
  • Woda kranowa

Drożdże: Oslo

Zacieranie :

  • 66°C - 55'
  • 72°C - 5'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Iunga 10g
  • 5' - H.Mittelfruh 50g ('18)
  • 0' - H.Mittelfruh 50g ('19)

 

Fermentacja

  • Start do 10h - 21°C
  • 5 dni - 29°C

 

 

Uwagi:

  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.