goldi_WRO Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Cześć, pierwszy raz mam taką sytuacje, drożdże dziobnęły tylko troszkę i się zatrzymały. Czytałem że mogą być takie sytuacje, ale nie wiem jak długo to może trwać. No i chyba US05 nie mają takich przerw w naturze. https://app.ubidots.com/ubi/getchart/page/eSHEPV1XYeJZpTptAHFWExKqxvU Zasyp to głównie PaleAle 55%, słód pszeniczny 18% płatki owsiane i pszeniczne też 18% plus kilogram laktozy. Bez laktozy wyszło mi 11BLG z laktozą podbiło do 14-14.5BLG. Drożdże prosto z torebki, ale rehydratowane przez dwa dni bo czekałem aż temperatura brzeczki zejdzie. Nie wiem czy ich nie przymroziłem bo żeby utrzymać niską temperature stawiałem pojemniki z lodem od spodu fermentora. Temperatura wahała się trochę i wyglądała tak: https://thingspeak.com/channels/641788/charts/1?bgcolor=%23ffffff&color=%23d62020&dynamic=true&results=600&title=Temperatura+piwa&type=line&yaxismax=25&yaxismin=15 Macie jakieś sugestie ? Ja bym poczekał jeszcze z dwa dni i jak nie ruszy to dosypał jeszcze jedną saszetkę. Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez goldi_WRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Ale wiesz, że Prima Aprilis był 4 dni temu? A na przyszłość nie uwadniaj drożdży przez 2 dni. Wlanie trupów do brzeczki nie wpływa korzystnie na tempo fermentacji ? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 14 minut temu, goldi_WRO napisał: rehydratowane przez dwa dni Jeśli drożdże uwodniłeś i dwa dni tak trzymałeś to wszystkie padły z głodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 37 minut temu, goldi_WRO napisał: Drożdże prosto z torebki, ale rehydratowane przez dwa dni bo czekałem aż temperatura brzeczki zejdzie. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) @goldi_WRO Poczytaj tutaj o rehydratacji, polecam głównie punkt 4 w uwagach - wszystko ci się wyjaśni ? http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez msto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 2 godziny temu, goldi_WRO napisał: rehydratowane przez dwa dni to pomyłka w tekście??? jeśli nie to uwadniaj max. pół godziny poza tym chłodzenie brzeczki przez 2 dni to poważne ryzyko infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 "Pokaz mi pan zdrowego chlopa, co dwa dni o samej wodzie wytrzyma" - ze tak bezwstydnie Balcerka sparafrazuje. Tak jak napisali koledzy powyzej - tu pewnie lezy pies pogrzebany. O ile nie masz tam jeszcze pieknej infekcji (po kilku dniach ryzyko duze, moim zdaniem), to zawsze mozesz na szybkiego probowac zapodac nowe drozdze. Czy to ma na dzien dzisiejszy wiekszy sens - to juz niech madrzejsi ode mnie ocenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Miałem na myśli że drugiego dnia zadałem drożdże. Stały w wodzie przez noc. Chyba źle to napisałem. Ale tak czy siak za długo. Z tym że fajnie wystartowały i trochę się zdziwiłem że stanęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Godzinę temu, msto napisał: @goldi_WRO Poczytaj tutaj o rehydratacji, polecam głównie punkt 4 w uwagach - wszystko ci się wyjaśni ? http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ masz na myśli ten fragment ? Uwodnione drożdże najlepiej dodać w przeciągu pół godziny do brzeczki. Jeśli przetrzymamy je dłużnej to ich żywotność może spaść. Każda komórka przed suszeniem ma pewien zapas glikogenu i trehalozy, czyli substancji energetycznych, ich zapas dość szybko się wyczerpuje i później start drożdży w brzeczce może być opóźniony. Ich żywotność może spaść i start może być opóźniony. Ja opóźnienia nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) 14 minut temu, goldi_WRO napisał: masz na myśli ten fragment ? Uwodnione drożdże najlepiej dodać w przeciągu pół godziny do brzeczki. Jeśli przetrzymamy je dłużnej to ich żywotność może spaść. Każda komórka przed suszeniem ma pewien zapas glikogenu i trehalozy, czyli substancji energetycznych, ich zapas dość szybko się wyczerpuje i później start drożdży w brzeczce może być opóźniony. Ich żywotność może spaść i start może być opóźniony. Ja opóźnienia nie miałem. Jeśli zadałeś je w wysokiej temperaturze (20 i więcej) to mogły szybko wystartować. Nie zmienia to jednak faktu, że większość drożdży zdążyła się "utopić" i zdrowych było duuużo za mało. Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez msto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 To najpewniej jest przyczyną. Zawsze zadaje je od razu i jakoś nigdy się nie zastanawiałem co by było gdybym je zadał później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Obecnie tych drożdży nie trzeba uwadniać , wystarczy wsypac do brzeczki Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 A w każdym razie na pewno lepiej wsypać prosto z paczki niż uwadniać całą noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 21 godzin temu, anteks napisał: Obecnie tych drożdży nie trzeba uwadniać , wystarczy wsypac do brzeczki A co się zmieniło,że już nie trzeba ich uwadniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 47 minut temu, Major_07 napisał: A co się zmieniło,że już nie trzeba ich uwadniać? Nie wiem, na opakowaniach których uzywam jest taka naklejka. Na forum chyba był taki temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się