daniol88 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Chciałbym uwarzyć dla żony niskoalkohowy sweet stout. Przeglądając receptury i wzorując się na nich stworzyłem własną. Czy ma ona sens? Założenia to: - około 2% alkoholu - w miarę słodke piwo Planuję warkę na 12l. Moja wydajność 75%. Szacowane blg 8.5. Zacieranie bardziej na słodko 68C. Pale Ale 0.8 kg (39.6%) Monachijski 0.6 kg (29.7%) Carafa III special 0.2 kg (9.9%) Crystal II 0.12 kg 5.9% Fawcett - Pale Chocolate 0.1 kg (5%) Laktoza 0.2 kg (9.9%) Na 60 min Kent Goldings13g, co da około 15 IBU. Drożdże słabo odfermentujące np. S 04. Proszę o uwagi i sugestię. A może ktoś posiada sprawdzoną recepturę na Niskoalkoholowy Sweet Stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Mozesz sprobowac nowe drozdze od fermentum mobileWysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 U mnie to się nazywało Kinder porter, normalnie jak na najprostszy stout, do gotowania chmielu na 30 IBU albo mniej-wówczas nie liczyłem goryczki, 500g cukru trzcinowego na 15 litrów, tak na 9,5blg, ewentualnie korekta trzciną, fermentacja najsłabszymi drożdżami, żeby choć zjechały do 2, na każde 500ml piwa łyżeczka ksylitolu, i słodkie, i bezalkoholowe i dla Żony:) Trzy w jednym. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 4 godziny temu, Bogi napisał: U mnie to się nazywało Kinder porter, normalnie jak na najprostszy stout, do gotowania chmielu na 30 IBU albo mniej-wówczas nie liczyłem goryczki, 500g cukru trzcinowego na 15 litrów, tak na 9,5blg, ewentualnie korekta trzciną, fermentacja najsłabszymi drożdżami, żeby choć zjechały do 2, na każde 500ml piwa łyżeczka ksylitolu, i słodkie, i bezalkoholowe i dla Żony:) Trzy w jednym. Tak z ciekawości, czemu dawałeś cukier do piwa niskoalkoholowego? Przecież to raczej zmniejsza ciało, a zwiększa ilość alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Właśnie od cukru było bardziej gęste, a alkoholu niewiele wyszło, raptem jakieś 4%. Największą rolę odegrał jednak ksylitol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Godzinę temu, Bogi napisał: Właśnie od cukru było bardziej gęste Może przed fermantacją, ale na pewno nie po. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 A skąd wiesz jak go nie piłeś, ani tym bardziej nie warzyłeś? Nie przypominam sobie, żeby mi się obcy kręcił po kuchni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Bogi napisał: Właśnie od cukru było bardziej gęste, a alkoholu niewiele wyszło, raptem jakieś 4%. Największą rolę odegrał jednak ksylitol. Hmm, 4% alkoholu z 9,5Blg to, jak dla mnie, nie tak mało, ale co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Dzięki Bogi za swoją wersję. Przyda się na przyszłość, ale obecnie 4% to trochę za dużo. Na razie chcę uwarzyć niskoalkohowe około 2%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 5 godzin temu, Bogi napisał: A skąd wiesz jak go nie piłeś, ani tym bardziej nie warzyłeś? Nie przypominam sobie, żeby mi się obcy kręcił po kuchni... A ty skąd wiesz, nawet wypiwszy? Zrobiłeś drugie takie samo piwo, tylko bez cukru, żeby porównać? Nie wiesz po 77 warkach że cukier jest zjadany przez drożdże czy trollujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Może już starczy tego offtop'u? Proszę o rady czy mój zasyp ma sens? Nie chcę, aby piwo nie wyszło zbyt wodniste lub wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Dodałbym płatków owsianych, dadzą sporo ciała i gładkości. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się