Skocz do zawartości

Niskoalkoholowy Sweet Stout


daniol88

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym uwarzyć dla żony niskoalkohowy sweet stout. Przeglądając receptury i wzorując się na nich stworzyłem własną. Czy ma ona sens?

Założenia to:

- około 2% alkoholu

- w miarę słodke piwo

 

Planuję warkę na 12l. Moja wydajność 75%. Szacowane blg 8.5.

Zacieranie bardziej na słodko 68C.

 

Pale Ale                                0.8 kg (39.6%)

Monachijski                         0.6 kg (29.7%)

Carafa III special                 0.2 kg (9.9%)

Crystal II                               0.12 kg 5.9%

Fawcett - Pale Chocolate  0.1 kg (5%)

Laktoza                                 0.2 kg (9.9%)

 

Na 60 min Kent Goldings13g, co da około 15 IBU.

 

Drożdże słabo odfermentujące np. S 04.

 

Proszę o uwagi i sugestię. A może ktoś posiada sprawdzoną recepturę na 

Niskoalkoholowy Sweet Stout?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie to się nazywało Kinder porter, normalnie jak na najprostszy stout, do gotowania chmielu na 30 IBU albo mniej-wówczas nie liczyłem goryczki, 500g cukru trzcinowego na 15 litrów, tak na 9,5blg, ewentualnie korekta trzciną,  fermentacja najsłabszymi drożdżami, żeby choć zjechały do 2, na każde 500ml piwa łyżeczka ksylitolu, i słodkie, i bezalkoholowe i dla Żony:) Trzy w jednym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Bogi napisał:

U mnie to się nazywało Kinder porter, normalnie jak na najprostszy stout, do gotowania chmielu na 30 IBU albo mniej-wówczas nie liczyłem goryczki, 500g cukru trzcinowego na 15 litrów, tak na 9,5blg, ewentualnie korekta trzciną,  fermentacja najsłabszymi drożdżami, żeby choć zjechały do 2, na każde 500ml piwa łyżeczka ksylitolu, i słodkie, i bezalkoholowe i dla Żony:) Trzy w jednym.

 

Tak z ciekawości, czemu dawałeś cukier do piwa niskoalkoholowego? Przecież to raczej zmniejsza ciało, a zwiększa ilość alkoholu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Bogi napisał:

Właśnie od cukru było bardziej gęste, a alkoholu niewiele wyszło, raptem jakieś 4%. Największą rolę odegrał jednak ksylitol.

 

Hmm, 4% alkoholu z 9,5Blg to, jak dla mnie, nie tak mało, ale co kto lubi. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Bogi napisał:

A skąd wiesz jak go nie piłeś, ani tym bardziej nie warzyłeś? Nie przypominam sobie, żeby mi się obcy kręcił po kuchni...

A ty skąd wiesz, nawet wypiwszy? Zrobiłeś drugie takie samo piwo, tylko bez cukru, żeby porównać?

Nie wiesz po 77 warkach że cukier jest zjadany przez drożdże czy trollujesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.