korko_czong Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Otóż Browar Otwocki będzie musiał zmniejszyć moce produkcyjne, ponieważ zwiększyłem skalę i od 9 czerwca warzę w Browarze De Brasil Warszawa. Na razie jeszcze restauracja nie działa, ale jak wszystko ruszy oczywiście się pochwalę Fajnie, gratuluje Jak szefostwo, będziesz miał wolną rękę? Będzie szansa na wyjście poza schemat jasne/ciemne/pszeniczne i na jakieś nieszablonowe piwa? Btw. duża jest różnica w warzeniu na instalacji w browarze restauracyjnym a w warunkach domowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (edytowane) na wolną rękę nie liczę. Na wolne 2 dni z rzędu też nie. Różnica między moją warzelnią jest tylko skali i to że nie muszę nosić fermentorów No i zaszczepia się 0,5 kg paczkę drożdży Edytowane 22 Czerwca 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Fajnie, gratuluje Jak szefostwo, będziesz miał wolną rękę? Będzie szansa na wyjście poza schemat jasne/ciemne/pszeniczne i na jakieś nieszablonowe piwa? he, he pewnie miodowe @ Wiktor nie zamykaj swojego domowego browarku, uwarz coś czasami aby nie wyjść z wprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Otóż Browar Otwocki będzie musiał zmniejszyć moce produkcyjne, ponieważ zwiększyłem skalę i od 9 czerwca warzę w Browarze De Brasil Warszawa. Znaczy się będziesz "normalnie" jak wszyscy (prawie) warzyć w domu w weekendy, bo w pozostałe dni trza pracować. Gratulacje fajnej fuchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 nie no mam parę piw, które chce uwarzyć, po za tym mam trochę surowców w domu i grzechem byłoby je zmarnować ale wątpię żebym miał jakoś dużo czasu na warzenie w domu... chyba że wyprowadzę swoją aparaturę do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Kolega zrobił logo dla mojego browarku, co o nim myślicie? Widzę, że nie ma odważnych do oceny loga.Może zacznę od tego, że z przemysłem poligraficznym od wielu lat związany jestem. Co nieco wiem na temat loga.Krótko, to logo kojarzy się z.. dworcem bardziej niż z browarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (edytowane) Krótko, to logo kojarzy się z.. dworcem bardziej niż z browarem. Bo w tym logo jest dworzec. Otwocki dworzec oczywiście. Edytowane 22 Czerwca 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 tak, bardzo charakterystyczny i jeden z bardziej reprezentatywny. Jak dla mnie jest charakterystyczne, a po profesjonaliach w zeszłym roku okazywało się że co druga osoba jest z Otwocka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Gratuluję awansu Coraz bardziej czuję potrzebę odwiedzenia stolicy... w końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) postanowiłem zastosować wiedzę z pracy w domu - usprawnienie w myciu butelek (chociaż w pracy butelek nie mam ) otóż odkąd pracuję nie mam czasu na nic z piwem w domu. Oprócz picia, z tym że butelek nawet nie płuczę tylko odstawiam do piwnicy. 2 miesiące pracy zrobiło swoje i chcąc nie chcąc zacząłem odgruzowywać pwinicę z butelek. Ale postanowiłem usprawnić mycie. Otóż postanowiłem zrobić sok z gumijagód który pozwoli mi na łatwe i skuteczne mycie butelek. Oto dr Saczuk radzi: weź stary porysowany fermentor, który nadaje się tylko na magazyn wlej 15 litrów wody dodaj 200 g NaOH, albo kreta pół szklanki bielinki całość wymieszaj i mocz w tym butelki przez 1-2 godziny. Wypłucz w zimnej wodzie i vola, butelki czyste niezależnie od zabrudzenia. Włożyłem butelkę po żytnim, niepłukaną, dojrzewającą 2 miesiące, jest jak nowa. Roztwór wymienić w przypadku silnego zabrudzenia. Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Panie doktorze, cieszę się że ma pan jeszcze czas na zajęcia w domu. U mnie takie lekarstwo nie podziałało w przypadku butelek po długo leżakowanym piwie. czasami osad na dnie na ściance lub wokół szyjki nijak bez szczotki nie chce zejść. Stosowałem znacznie mocniejszy bo 4% roztwór NaOH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 a dodawałeś ACE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 uwarzyłem warkę 61 - weizena, na WBkach. dodając te z pracy to pewnie w tygodniu przekroczę setkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 ech... prawie 3 miesiące zaniechania robót w browarze robi swoje (poza osuszeniem zapasów ). Dziś zajrzałem do piw, które sobie stały i na niektórych naprawdę ciekawe rzeczy wyrosły, zwłaszcza na koelschu. Duvel po paru miesiącach w lodówce tak ściemniał że się zamienił w dubbela. Większość rozlałem w kegi, ale mam nadzieję że niedługo ruszę znów z produkcją w domu. Przygotowałem nawet już syrop do belga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Od czego mógł ściemniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 może od bardzo długiego leżakowania w bardzo niskich temperaturach. Wytrąciło się sporo osadów koloru szaro-brązowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Po długich podchodach rozpocząłem słodowanie sorga na piwo bezglutenowe. Nawet mam parę pomysłów jak zrobić żeby było dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 dziś warzenie - na tapecie ciemny mocny belg, celuję w przynajmniej 20 blg. słodowania ciąg dalszy - ku mojemu zaskoczeniu w fermentorze z namaczającym się sorgo pojawiła się szczypawka zaciekle broniąca swojego miejsca bytowania. Najdziwniejsze jest to że ziarno przemywałem dobre 6-7 razy zimną wodą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 słodowania ciąg dalszy - ku mojemu zaskoczeniu w fermentorze z namaczającym się sorgo . Napowietrzasz jakoś zawartość fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 słodowania ciąg dalszy - ku mojemu zaskoczeniu w fermentorze z namaczającym się sorgo . Napowietrzasz jakoś zawartość fermentora? program moczenia jest następujący: 8 h na mokro 12 h na sucho 4 h na mokro potem domaczanie natryskowe. Mam trochę problem z tym słodowaniem bo nigdy mnie nie ma, dopiero wczoraj po 2 miesiącach znalazłem odpowiednio dużo motywacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 uzyskałem słód z sorgo w ilości 4 kg. Może uda mi się jeszcze dzisiaj zbadać jego aktywność enzymatyczną/rozluźnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 dzisiaj warzyłem pszenicę i taki miałem przełom! to jedna "kluska" wyłowiona z dna po przelaniu do fermentorów podzieliłem warkę na 2 części zobaczymy różnice między Wb-06 a danstarami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 dzisiaj kolejny eksperyment z sorgo zakończył się fiaskiem - w przyszłym tygodniu ostateczne starcie. Saszetka z W3763 bardzo powoli się rozkręca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 dzisiaj kolejny eksperyment z sorgo zakończył się fiaskiem - w przyszłym tygodniu ostateczne starcie. Saszetka z W3763 bardzo powoli się rozkręca. A konkretnie co się stało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 dzisiaj kolejny eksperyment z sorgo zakończył się fiaskiem - w przyszłym tygodniu ostateczne starcie. Saszetka z W3763 bardzo powoli się rozkręca. A konkretnie co się stało? jeśli chodzi o sorgo to po prostu się nie scukrzyło - za mało enzymów i za mało rozluźniony słód, ale jeszcze zrobię z tego piwo co do drożdży to są po prostu stare, ale dużo roboty nie będą miały bo większość ekstraktu jest już zjedzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się