Wiktor Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 może jakąś beletrystykę mógłbym czytać na czymś takim, ale książek technicznych niet. Mam Kunickiego w pdfie i dla mnie to mordęga czytać to w takiej postaci. Może jestem uprzedzony i jakbym spróbował to może i bym się przekonał. Zdaje się że mój kolega ma takie cudo, jak się z nim zobaczę to spróbuję, ale nie wydaje mi się żeby to mnie przekonało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 (edytowane) otworzyłem butelkę pilsa testowego. Zasyp był 7,5 kg optimy 1 kg carapils. chmielenie 60 minut 50 g marynka, 20 minut spalt 30 g. i pojawia się pewien problem, piwo pozostawia jakiś dziwny posmak, w aromacie czuje się chmiel i słód troszeczkę estrów, ale po przełknięciu pozostaje taka nieprzyjemna mdła goryczka. Nie jest to pierwszy raz gdy mam coś takiego: wcześniej to się pojawiło z moim triplu który trafił ma ostatni panel degustacyjny u Infama. ma ktoś pojęcie co to może być? coś nie tak z chmieleniem? z fermentacją? może autoliza drożdży. edit- jedyne wspólne z surowców to carapils i mech irlandzki. Jedno i drugie było z cicha fermentacją. Edytowane 13 Lutego 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 dzisiaj w Otwocku było warzenie i to konkretne bo portera bałtyckiego. Wyszło 43 litry 19,5 blg. Miało wyjść trochę mniej i trochę gęstszego, ale tak też będzie dobrze. Wszystko dobrze napowietrzone pompką i zadane gęstwą z tmavego, które poszło na cichą. okazało się że 14 kg to trochę za dużo na mój kociołek. Na początku były problemy z mieszaniem, potem się okazało że przysypało termometr i przypaliło grzałki. No cóż na przyszłość mniejszy zasyp i zmienię trochę kształt grzałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 (edytowane) co do portera wyglądał on tak: Piwowar: Styl:Baltic Porter Warka:43.00 LAll Grain Charakterystyka --------------- Gęstość z receptury:1.084 OG Goryczka z receptury:33 IBU Kolor z receptury:24° SRM Przewidywane FG:1.021 Alkohol objętościowo:8.2% Alkohol wagowo:6.4% Składniki --------- Amber 0.50 kg, Grain, Mashed Belgian Special "B" 0.75 kg, Grain, Mashed Carafa II malt 0.25 kg, Grain, Mashed Belgian Munich 3.50 kg, Grain, Mashed Belgian Munich 2.00 kg, Grain, Mashed Optima pilsener 7.50 kg, Grain, Mashed Lomik 30.00 g, Pellet, 10minut Marynka 65.00 g, Pellet, 70minut Bavarian Lager yeast 1.00 unit, Yeast, Irish Moss 1.00 unit, Fining, Notatki ------- Notatki do receptury:zacieranie: 55C - 5 minut 62 - 40 minut 72 - 40 minut 78 5 minut Notatki do warzenia: wyszło 43 litry 19,5 blg więc wydajność całkiem niezła jak na taką gęstość (qbrew wyliczył 0,5 blg więcej ale na wydajności dla 12blg). Z zacieraniem były problemy jak wrzuciliśmy wszystko to mieszadło stanęło. Maksymalny zasyp u mnie jest ze 2 kg mniej, będzie nauczka na przyszłość. Tmave poszło na cichą. i teraz drożdży z duvela ciąg dalszy. Wstawiłem butelkę do lodówki i po wyklarowaniu zlałem sobie dzisiaj trochę płynu znad drożdży do szklanki. Nie jest kwaśne, jest klarowne, trochę wodniste i czuć piękny aromat bananów, prawie jak pszenica. Dzisiaj przeszczepię na 2 skosy, a resztę namnożę w starterze i zrobię na tym mini warkę. Edytowane 16 Lutego 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 stało się, dzisiaj powstał u mnie Duvel duvel ----- Piwowar: Styl:Belgian Tripel Warka:22.50 LAll Grain Charakterystyka --------------- Gęstość z receptury:1.081 OG Goryczka z receptury:31 IBU Kolor z receptury:4° SRM Przewidywane FG:1.020 Alkohol objętościowo:7.8% Alkohol wagowo:6.1% Składniki --------- Cane sugar 1.00 kg, Sugar, Other CaraPils 0.25 kg, Grain, Mashed Pilsener Optima 5.30 kg, Grain, Mashed Saaz 25.00 g, Pellet, 15minut Saaz 20.00 g, Pellet, 5minut Styrian Golding 35.00 g, Pellet, 70minut Styrian Golding 25.00 g, Pellet, 65minut Duvel yeast 1.00 unit, Yeast, Irish Moss 1.00 unit, Fining, Wyszło 22,5 litra 17,5°Blg po 3 krotnym napowietrzeniu pompką zadałem zdekantowany starter z drożdży namnożonych z butelki. Odlałem zdekantowaną ciecz co to by ja spróbować i muszę powiedzieć że pomimo braku alkoholu i trochę mdłego smaku to ten płyn postarterowy był o dziwo całkiem smaczny. Zero kwasu albo jakiś dziwnych posmaków, jestem pełen dobrych myśli co do tego piwa. Spróbowałem brzeczki i jest bardzo słodki i bardzo gorzka, nie powiedziałbym że 30 IBU przy takim stężeniu cukru może być tak gorzkie ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Schłodziłem do 17°C, jak fermentacja ruszy i nie będzie chciało piwo uciekać przeniosę do swojego pokoju i owinę kocem żeby podnieść temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 W zasadzie dla takich drożdży zaleca się zrobić najpierw 1-2 litrową miniwarkę testową z ekstraktu. Ale mnie też nie chce się tego robić, wolę zrobić całą warkę, i tak się wypije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Przed warzeniem posmakowałem tego startera i gdyby to było trochę nachmielone i miało ciut alkoholu to bym to wyżłopał. Powiem więcej, to co zlałem znad tych drożdży ze startera było lepsze od kilku moich warek... dlatego nie miałem oporów zrobić pełną warkę. Po za tym sprawdziłem że moja instalacja jest uniwersalna, można robić 20 a można i 45 litrów na raz zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Duvel po 24 godzinach w temperaturze 16°C powoli ruszył i dziś rano trafił do cieplejszego pomieszczenia, teraz ma już prawie 18°C będę sukcesywnie ją podnosić do może nawet 24-25. Mimo że piwo jest w fermentorze (taki półprzezroczysty z BA) to widać cyrkulujące półcentymetrowe kawałki drożdży. W pokoju jest tez telewizor i muszę powiedzieć ze oglądanie piwa jest ciekawsze niż oglądanie telewizji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 W pokoju jest tez telewizor i muszę powiedzieć ze oglądanie piwa jest ciekawsze niż oglądanie telewizji Pod warunkiem, że bulka w rurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 W pokoju jest tez telewizor i muszę powiedzieć ze oglądanie piwa jest ciekawsze niż oglądanie telewizji Pod warunkiem' date=' że bulka w rurce. [/quote'] Burzliwą robię bez rurki więc fonii żadnej nie ma, tylko wizja tańczących drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 po przeniesieniu do ciepłego temperatura skoczyła z 16 do 22. Podniosła się też piana. Czuję że to będzie dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 po przeniesieniu do ciepłego temperatura skoczyła z 16 do 22. Podniosła się też piana. Czuję że to będzie dobre piwo No to liczę, że przywieziesz do Wisły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 jest tylko 22,5 litra więc tak daleko mogę nie dowieźć. Jak będzie sprzęt do wyszynku to wezmę kega z konkursowym marcowym (jak nie będzie sprzętu to wezmę kega i sprzęt ) jak wyjdzie dobre to uwarzę kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 duvel dzisiaj dostał kocyk i temperatura jest 23-24 stopnie. Niestety próbowałem odkleić termometr z fermentora i teraz skala jest tylko do 23. Piana jest 2 razy wyższa niż wczoraj. Nie będę dalej kombinować z podnoszeniem temperatury, poczekam aż fermentacja sie zakończy przeleję na cichą i wyklaruje je trochę w chłodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 to jakby ktoś narzekał na słód z optimy. Zasyp 7,5 kg optimy i 0,5 carapilsa. Chmielone marynką, zacieranie jest ze 2 strony wcześniej jako pierwsza warka na nowym sprzęcie. Można policzyć ile łyków ma ten kufelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 jakoś cicho u mnie ostatnio, nie mam siły żeby się zebrać do rozlania, bo muszę jakieś drożdże przygotować do tego... Zrobię sobie wielki dzień rozlewu i zabutelkuję/zakeguję większość lagerów z piwnicy, ale i ja i one muszą do tego dojrzeć. Dziś przygotowuję się na jutrzejszą warkę - żytnie. Przygotowałem pożywki pod drożdże, właśnie się sterylizują - robię starter bo mam stare munichy danstara przeterminowane 2 lata i nie mam pewności czy ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 no i stało się: roggen ------ Piwowar: Styl:Roggenbier (German Rye Beer) Warka:20.00 LAll Grain Charakterystyka --------------- Gęstość z receptury:1.055 OG Goryczka z receptury:16 IBU Kolor z receptury:12° SRM Przewidywane FG:1.014 Alkohol objętościowo:5.3% Alkohol wagowo:4.2% Składniki --------- Belgian Munich 1.00 kg, Grain, Mashed CaraMunich I 0.25 kg, Grain, Mashed Rye malt 2.50 kg, Grain, Mashed optima pilsener 1.10 kg, Grain, Mashed Lubelski 15.00 g, Pellet, 10minut Lubelski 30.00 g, Pellet, 60minut Irish Moss 1.00 unit, Fining, Danstar wheat yeast 1.00 unit, Yeast, Notatki ------- Notatki do receptury: 44C - 20 minut 67 - 45 minut 72 - 20 minut 78 - 5 minut Notatki do warzenia: poszło nieźle, wyszło ponad 20 litrów (nie mam skali na fermentorze) brzeczki 12 °Blg przy czasie filtracji 67 minut w połowie filtracji włączyłem grzałki i mieszadło i podniosłem temperaturę z 67 do 78°C. Starter niedekantowany, bo bez mieszadła wlany do środka, w temp 16 stopni drożdże się właśnie zabierają do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 dzisiaj dzień rozlewania. Mam zamiar rozlać wszystkie lagery oprócz portera bałtyckiego. Na razie poszło marcowe I do 55 butelek po grolschu z dodatkiem 150 g cukru. Zeszło do 2 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Marcowe piwo.org trafiło do 40 butelek i kega. Jeśli testerzy potwierdzą jakość keg trafi do Wisły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Jeśli testerzy potwierdzą jakość keg trafi do Wisły. ... i będzie płynął aż pod Grunwald, gdzie wyłowią go wojowie króla Jagiełły aby pokrzepić siły piwem o potwierdzonej jakości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 myślałem żeby bardziej go wlać w gardła uczestników zlotu, ale jeśli wola narodu jest inna co mi pozostaje zrobić tmave nie wyszło tak jak chciałem. Za mało słodki i zbyt palone. No mam sporo schwarcbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 tmave nie wyszło tak jak chciałem. Za mało słodki i zbyt palone. No mam sporo schwarcbiera Wszystko wskazuje na to, że moje będzie podobne. Ale śwarcbiera lubię, nawet miałem sobie zrobić w tym sezonie. Robiłem na bazie informacji z artykułu w Brew Your Own. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 no to ja dałem 5 razy więcej carafy niż jest w tym przepisie, więc nic dziwnego że tak wyszło No ale nic się nie stało wypije się takie ale już do Żywca raczej nie pojedzie. Tmavego schwarzbiera wyszedł KEG i 60 butelek, czyli dziś w sumie rozlałem 2 kegi i 155 butelek co daje ponad 110 litrów piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 no to ja dałem 5 razy więcej carafy niż jest w tym przepisie, więc nic dziwnego że tak wyszło To porównamy, bo ja tylko 3x więcej, za to Carafy III (Special, żeby nie było za ostro). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 ja dałem II też specjal 450 g na 49 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się