Jump to content

Refraktometr vs Ballingometr - potężna różnica w pomiarach


Recommended Posts

Witam,

 

Po 2 tygodniach fermentacji mojej nowej IPY, sprawdziłem stopień odfermentowania i strasznie zdziwiły mnie wyniki.

Na ballingometrze w 20C uzyskałem wynik 3.5 BLG, ale że dla wody pokazuje mi 1BLG to znaczy że zawyża o 1, więc oznaczałoby to, że moje piwo ma teraz 2.5 BLG.

Na nowym refraktometrze,  który dzisiaj dostałem wynik wynosi uwaga - 7.5 BRIX czyli 7.2 BLG !! (refraktometr sprawdzany na wodzie w 20C pokazuje idealnie 0 BRIX).

 

I teraz pytania - który wynik jest prawdziwy ? W smaku piwo raczej nie jest specjalnie słodkie, raczej bardziej wytrawne, więc niby cukromierz byłby bliżej realnego wyniku, ale

z drugiej strony, czy taki ballingometr z ATC może się aż tak mylić:

 

https://allegro.pl/oferta/refraktometr-brix-0-32-cukromierz-z-atc-gw-fv-7646662630?snapshot=MjAxOS0wNC0xMlQyMDowNDoxOS41MDJaO2J1eWVyOzk2Y2VhY2YxMDM1MTk4ODI5ZmIzYWFjOGIwOTZmZGQ0MzJjYzgwMDRlOTYwZTg5NWJkNjFmZjVmOWRmODI5NzY%3D

 

???

 

Tutaj wyczytałem, że refraktometru można używać przed zadaniem drożdży a potem wyniki są sfałszowane:

https://alkohole-domowe.com/forum/roznica-w-blg-cukromierz-vs-refraktometr-t17954.html

 

Czy to prawda, i różnica jest tak potężna na niekorzyść refraktometru ?

 

Kurde, gdybym wiedział że nic tym nie sprawdzę (oprócz brzeczki nastawnej) to nie kupowałbym tego badziewia...

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, nitro2311 napisał:

Kurde, gdybym wiedział że nic tym nie sprawdzę (oprócz brzeczki nastawnej) to nie kupowałbym tego badziewia...

Trzeba poczytać inne źródła...

 

Odczyt po fermentacji, czyli już z alkoholem (który wpływa na załamanie światła) się przelicza!!!! np. pierwszy link z googla https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction

 

Było o tym milion tematów...

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za info, w międzyczasie sam sobie odpowiedzałem na to pytanie, ale i tak po przeliczeniu mam dość sporą różnicę w pomiarze.

bo na refraktometrze po korekcie mam ok. 4 BLG a na cukromierzu 2,5 BLG...

No nic uśrednię to i przelewam na cichą ;)

Link to comment
Share on other sites

Jaki miałeś ekstrakt początkowy? Bo jak masz 7.5Brix i Ci wychodzi z przeliczeń 4.0Blg to by było jakieś 12-13Blg początkowego, czyli jak na IPA coś mało.

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.