nitro2311 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Witam, Po 2 tygodniach fermentacji mojej nowej IPY, sprawdziłem stopień odfermentowania i strasznie zdziwiły mnie wyniki. Na ballingometrze w 20C uzyskałem wynik 3.5 BLG, ale że dla wody pokazuje mi 1BLG to znaczy że zawyża o 1, więc oznaczałoby to, że moje piwo ma teraz 2.5 BLG. Na nowym refraktometrze, który dzisiaj dostałem wynik wynosi uwaga - 7.5 BRIX czyli 7.2 BLG !! (refraktometr sprawdzany na wodzie w 20C pokazuje idealnie 0 BRIX). I teraz pytania - który wynik jest prawdziwy ? W smaku piwo raczej nie jest specjalnie słodkie, raczej bardziej wytrawne, więc niby cukromierz byłby bliżej realnego wyniku, ale z drugiej strony, czy taki ballingometr z ATC może się aż tak mylić: https://allegro.pl/oferta/refraktometr-brix-0-32-cukromierz-z-atc-gw-fv-7646662630?snapshot=MjAxOS0wNC0xMlQyMDowNDoxOS41MDJaO2J1eWVyOzk2Y2VhY2YxMDM1MTk4ODI5ZmIzYWFjOGIwOTZmZGQ0MzJjYzgwMDRlOTYwZTg5NWJkNjFmZjVmOWRmODI5NzY%3D ??? Tutaj wyczytałem, że refraktometru można używać przed zadaniem drożdży a potem wyniki są sfałszowane: https://alkohole-domowe.com/forum/roznica-w-blg-cukromierz-vs-refraktometr-t17954.html Czy to prawda, i różnica jest tak potężna na niekorzyść refraktometru ? Kurde, gdybym wiedział że nic tym nie sprawdzę (oprócz brzeczki nastawnej) to nie kupowałbym tego badziewia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Dla refraktometru musisz jeszcze dokonać korekty z uwagi na zawartość alkoholu w przefermentowanej brzeczce. Przykładowe kalkulatory: http://www.beer-calc.pl/korektaReflektometr https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 18 minut temu, nitro2311 napisał: Kurde, gdybym wiedział że nic tym nie sprawdzę (oprócz brzeczki nastawnej) to nie kupowałbym tego badziewia... Trzeba poczytać inne źródła... Odczyt po fermentacji, czyli już z alkoholem (który wpływa na załamanie światła) się przelicza!!!! np. pierwszy link z googla https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Było o tym milion tematów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Dzięki za info, w międzyczasie sam sobie odpowiedzałem na to pytanie, ale i tak po przeliczeniu mam dość sporą różnicę w pomiarze. bo na refraktometrze po korekcie mam ok. 4 BLG a na cukromierzu 2,5 BLG... No nic uśrednię to i przelewam na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Jaki miałeś ekstrakt początkowy? Bo jak masz 7.5Brix i Ci wychodzi z przeliczeń 4.0Blg to by było jakieś 12-13Blg początkowego, czyli jak na IPA coś mało. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się