grzesiuu Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Tak zastanawiam się czy ceny chmielu wzrosną drastycznie w 2010 po powodziach. Ostatnio kupiłem ten chiel od takiej babki z Puław a teraz na droższy o 10zł na kilogramie. Na necie można poczytać np. "Straty są też w Wilkowie w zagłebiu chmielarskim gdzie uprawia się prawie 50% chmielu plantacje po takiej wodzie bedą się nadawać tylko do rekultywacji dlatego zapytam czy ktoś z pprowiczów wie coś o obiecanych dopłatach czy to już koniec zupełny chmielarstwa ? " Więc czy warto zrobić zapasy czy taki chmiel po ponad roku od zbiorów nie wywietrzeje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 "Straty są też w Wilkowie w zagłebiu chmielarskim gdzie uprawia się prawie 50% 50% chmielu w Polsce czy .....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zrozumialem to raczej jako: 50% upraw Wilkowa to chmiel Nie sądze aby powodzie drastycznie wplynely na ceny chmielu- raz że powodziami objęte zostalo 3%powierzchni Polski, więc calego chmielu nie zalalo, a dwa- to Polska nie jest izolowaną wyspą i można sprowadzić chmiel z Czech, Niemiec i innych krajów, co ustabilizuje nadmierne wzrosty cen na rynku krajowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 (edytowane) Zawsze w razie katastrofy chmielu w Europie możesz się zastanowić nad zrzutką na kilka osób i kupnem chmieli ze Stanów, albo z Australii czy N.Z. Np. Hops Direct ma chmiel Willamette 11lbs. (5 kg) za $69. Co prawda do tego dojdzie cena przesyłki (~$25-$50?). http://www.hopsdirect.com/detail.src?SKU=HWILP&Category=Pellet%20Hops Edytowane 6 Czerwca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Wczoraj w TVP widziałem rozmowę z dwoma chmielarzami z Wilkowa. Mówili, że odbudowa upraw to 5-6 lat. Wszystko ci dwaj mają zalane, łącznie z domami po dach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Więc czy warto zrobić zapasy czy taki chmiel po ponad roku od zbiorów nie wywietrzeje? Przecież już jakiś plantator słał smsy z prośbą by ludzie brali za darmo bo za długo trzymał i 50% wywietrzało i puszcza to z dymem. Jeśli patrząc na ceny z ubiegłego roku to cena kg będzie po 30zł - czyli wielkiej tragedii dla nas nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zawsze w razie katastrofy chmielu w Europie możesz się zastanowić nad zrzutką na kilka osób i kupnem chmieli ze Stanów, albo z Australii czy N.Z. Np. Hops Direct ma chmiel Willamette 11lbs. (5 kg) za $69. Co prawda do tego dojdzie cena przesyłki (~$25-$50?). http://www.hopsdirect.com/detail.src?SKU=HWILP&Category=Pellet%20Hops Taaa... chciałem raz zamówić przesyłkę z Morebeer ~15kg, wyliczyło mi cenę przesyłki coś z $1050 Chmiele z USA pojawiają się juz w naszych polskich LHBS -Amarilllo, Willamette, Cascade, co mnie cieszy, bo przyszły sezon chcę zrobić sobie amerykański - IPA, IIPA, APA, CAP, American Lager etc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Taaa... chciałem raz zamówić przesyłkę z Morebeer ~15kg, wyliczyło mi cenę przesyłki coś z $1050 Heee, kropki nie widziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 (edytowane) Taaa... chciałem raz zamówić przesyłkę z Morebeer ~15kg, wyliczyło mi cenę przesyłki coś z $1050 Chmiele z USA pojawiają się juz w naszych polskich LHBS -Amarilllo, Willamette, Cascade, co mnie cieszy, bo przyszły sezon chcę zrobić sobie amerykański - IPA, IIPA, APA, CAP, American Lager etc... Z ciekawości zajrzałem ile UPS policzy za przesyłkę 6 lbs. do Polski (Hops Direct używa UPS) i mi wyszło $215 Co ciekawe, USPS (zwykła państwowa poczta) do Polski kosztuje tylko $41 za paczkę do 20 lbs., a za wage do 4 lbs. tylko $13. BTW, w amerikańskim lagerze używają niemieckich chmieli hallertau, i to piwo niestety nie jest możliwe do ?odtworzenia? w domowych warunkach Edytowane 24 Czerwca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 (edytowane) "Jakby diabeł tańcował" Sadownik z Wilkowa Henryk Kuś rozcina worki wypełnione zebranym chmielem. - Wszystko pogniło. Straciłem sześć ton zbiorów i wszystko na polu - mówi. Henryk Kuś: Straciłem trzy tony zebranego chmielu i wszystko na polu - Jak woda dotarła do spiżarni, to te stukilogramowe worki fruwały. Jakby sam diabeł tańcował - dopowiada żona Kusia, Joanna. źródło - ciekawe ile ubiegłorocznego chmielu z datą zbioru 2010 w tym roku trafi na rynek. Edytowane 24 Czerwca 2010 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Przecież już jakiś plantator słał smsy z prośbą by ludzie brali za darmo bo za długo trzymał i 50% wywietrzało i puszcza to z dymem. Właśnie ze Staśkiem trochę chmielu na podobnej zasadzie wzięliśmy. Jeśli patrząc na ceny z ubiegłego roku to cena kg będzie po 30zł - czyli wielkiej tragedii dla nas nie ma. Na rynku zwykle jest tak, że jak jest byle pretekst to z cenami cuda się dzieją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 I co wiadomo już jakie są ceny tegoroczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Na allegro z tego co widziałem to jeden miał po 30 zł/1kg, ale po jednym dniu dał 35zł Drugi ma 6 odmian i na poprzedniej aukcji było, że to ze zbiorów 2009 i nie było chętnych, więc teraz ma, że ze zbioru 2010 Szkoda że z mojego chmielnika w tym roku zbiorów brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Ocipieli, 17zł za 250g szyszek! :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Czy ktoś was zmusza do kupna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Nikt nie zmusza, wszak wolny rynek tylko zwracam uwagę na fakt iż ktoś sobie kupi taki chmiel, policzy ładnie alfa kwasy i uwarzy piwo, a tu wyjdą skarpetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Wg Hopsteinera prognozy zbiorów w 2010 wyglądają następująco: Niemcy 35,6 tys. ton ( w porównaniu do 2009 roku: + 14%) USA 30 tys.ton ( - 28 %) Polska 2,7 tys.ton (- 28 %) Świat: 98 tys.ton (- 12%) Chyba nie należy się spodziewać istotnych wzrostów cen na chmiel w tym roku zważywszy, że w ubiegłym mieliśmy do czynienia z poważną nadprodukcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Ciekawe jak Chiny, bo słyszałem że to również duży producent;) Ciekawe też czy z ich chmielem jest tak jak z ich czosnkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 No a chmiel amerykański to chyba też czosnkowy lub cebulowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Wg Hopsteinera prognozy zbiorów w 2010 wyglądają następująco: Niemcy 35,6 tys. ton ( w porównaniu do 2009 roku: + 14%) USA 30 tys.ton ( - 28 %) Polska 2,7 tys.ton (- 28 %) Świat: 98 tys.ton (- 12%) Chyba nie należy się spodziewać istotnych wzrostów cen na chmiel w tym roku zważywszy, że w ubiegłym mieliśmy do czynienia z poważną nadprodukcją. Czes a masz może informacje jak wygląda sytuacja produkcji piwa na świecie? Spożycie rośnie, maleje czy jest stałe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 W Polsce spożycie to chyba spadło i to mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Dobry wieczór bo dawno nie zaglądałem. Proszę bardzo Makaron http://www.rynki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=210 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Proszę bardzo Makaronhttp://www.rynki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=210 Ale to chyba z zeszłego roku dane, bo data pod tym artykułem to: "Rynki Alkoholowe, 9/2009" A po drugie Makaron pytał o świat, a to trudniejsze trochę zadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Data dziwna,ale piszą o spadku spożycia w I półroczu 2010, a nie o prognozach. Z kolei tu niestety prognoza 2010,ale szukam dalej ... http://www.reuters.com/article/idUSLDE68K1IN20100921 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 No a chmiel amerykański to chyba też czosnkowy lub cebulowy. Tego to nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi