Skocz do zawartości

Konkursy piw domowych na świecie.


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam nowy watek gdzie będzie można pisać o różnych konkursach, które odbywają się w różnych zakątkach świata. Popatrzmy jak inni je robią, może coś będzie można skopiować lub pouczyć się na błędach innych.

 

Na browar.biz wspomniałem o holenderskim konkursie piw. Napiszę trochę więcej informacji, bo juz się ukazały na oficjalnej stronie.

 

 

Do wiejskiej szkoły na skraju Bilthoven, w piątek 28 maja, 70 skrzynek piwa zostało wniesionych do kontroli. Wszystkie butelki podzielono na 46 różnych stylów piwa. Łącznie 350 piw w milczeniu było oceniane przez 32 sędziów. Dziewięćdziesiąt dwa piwa zostały przedstawione w kategorii A, 36 B, 97 C, 85 D, 18 kategorii otwartej oraz 22 piwa klon Tripel Karmeliet.

Do kalibracji, Tripla Karmelit nabyto w lokalnym sklepie. Pierwsza sesja odbyła się w godzinach 19.00- 24.00. Następnego dnia rano o 8:30 byliśmy na śniadaniu, a o 9:30 rozpoczął się drugi dzień oceniania.

 

Pod koniec drugiego dnia odbyła się ostatnia runda. Wyłącznie najlepsze piwa mogły dojść do drugiej rundy. Nowy mistrz zdobył aż 96 punktów!!! ( na 100)

 

Ogłoszenie wyników 5 czerwca w Amersfoort w miejscowym browarze. Ten dzień będzie cały poświęcony piwu ale nie tylko. Odbędą się rejsy kanałami, zabawy dla dzieci, griil po uprzednim zgłoszeniu via mejl kto i ile osób.

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

70 skrzynek piwa zostało wniesionych do kontroli. Wszystkie butelki podzielono na 46 różnych stylów piwa. Łącznie 350 piw w milczeniu było oceniane przez 32 sędziów.

Imponująca ilość. I co najważniejsze jakość była proporcjonalna do ilości :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako ciekawostkę dopiszę, że oceniany jest także wygląd butelki. Butelka typowo holenderska 0,33l. Butelki uszkodzone są odrzucane, pośrupane dostają punkty ujemne, kapsel nie może mieć żadnych oznaczeń a piwowar sam etykietuje swoje piwo metryczką, która ma byc przyklejona 1,5cm od dna butelki. Na metryczce podaje się swoje nazwisko!!! Inne umieszczenie etykiety - punkty ujemne.

 

Metryczki należy ściągnąć ze strony stowarzyszenia sędziów.

Nie ukrywam, że chciałbym wysłać do nich swoje piwo, może w przyszłym roku da radę, w tym jakoś przegapiłem cała sprawę. :)

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znane są już wyniki. Główną nagrodę zdobył Caspar Kuik, dostał 96pkt na 100. Uwarzył piwo Imperial Red Ale.

 

tu jest jego przepis i ocena sędziów.

 

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15462.0.html

 

Dwa filmiki. Pierwszy z posiedzenia sędziów.

 

 

Drugi to już finał finałów.

 

 

I trochę zdjęć. Panowie w zielonych koszulkach to sędziowie, na niektórych zdjęciach troszku zmęczeni :beer:

 

http://www.cambrinus.nl/ONK2010/index.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przedstawię wam kilka z niemieckiego obszaru językowego. Na początek Szwajcaria.

Nazwa konkursu: SIOS Trophy

Strona internetowa: http://brauseminar.ch/info/trophy.html

Organizator: SIOS Homebrewing

Miejsce konkursu: Wald, Szwajcaria

Termin ostatniej edycji: 20 marzec

Dotychczasowych edycji: 16

Kategorie piw w tegorocznej edycji: Lagerbier spezial hell, Lagerbier dunkel, Bockbier, Weizenbier hell, India Pale Ale, Altbier, Irish Dry Stout, Klosterbier, Kreative Biere, Fruchtbier, Kölsch, Pale Ale

Sposób dostarczenia piw: osobisty lub wysyłka

Uczestnicy konkursu: cały świat

Ilość zgłoszonych piw w ostatniej edycji: 138

Wyniki: http://brauseminar.ch/images/pdf/sios-trophy/2010/Trophy_Daten_2010_Resultate.pdf (jest polskie nazwisko)

Jury: każdy, kto chce po opłaceniu opłaty uczestnika, nie jest wymagane przeszkolenie; grupowo

Dodatkowe konkursy: konkurs etykiet. Ocenie w 10 punktowej skali podlegają: grafika i napis, zawartość informacji, kreatywność, wrażenie ogólne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz przyszła kolej na Niemcy.

Nazwa konkursu: Haus- und Hobbybrauertage - doroczne spotkanie członków stowarzyszenia, w ramach którego rozgrywany jest konkurs

Strona internetowa: http://www.hausgebraut.de/

Formularz zgłoszeniowy i cennik: http://www.hausgebraut.de/files/dwl/downloads/29_AnmeldungHHBT2010.pdf

Organizator: Vereinigung der Haus- und Hobbybrauer in Deutschland (niemiecki odpowiednik PSPD)

Miejsce konkursu: co roku inne, w tym roku Schwalenberg

Dotychczasowych edycji: tegoroczna będzie 15-ta

Kategorie piw w tegorocznej edycji: Westfälisches Landbier (ze względu na Schwalenberg), India Pale Ale, Dunkles Westfälisches Bockbier (Westfälischer Urbock (dunkel)) - wolno dostarczyć piwo tylko w jednej kategorii czyli 1 uczestnik 1 piwo. To samo dotyczy grupy piwowarów - 1 grupa 1 piwo.

Ilość piwa na konkurs: 2 litry

Sposób dostarczenia piw: osobiście, w dniu spotkania

Uczestnicy konkursu: członkowie stowarzyszenia

Jury: każda osoba przekazująca piwa do konkursu jest zobowiązana wziąć udział przynajmniej w rundzie wstępnej lub wskazać inną osobę jako członka jury. W rundzie końcowej może wziąć udział każdy przeszkolony degustator.

Elementy oceny piwa: Aromat, smak, pełnia smakowa, nasycenie, kolor, goryczka, wrażenie ogólne. Max. 10 pkt za każdy składnik

Dodatkowo: seminaria, wycieczki itp.

 

Wskazówki dla uczestników konkursu:

 

Charakterystyka ?Westfälisches Landbier?:

? Fermentacja: dolna

? Ekstrakt: 13,0 - 14,0%

? Goryczka: 25 EBU

? Kolor: 40 - 60 EBC

? Alkohol: 4,8 - 5,6 Vol.-%

? Moment rozlewu: ca. 3,5 bis 4,0 % ekstraktu końcowego (w zależności od ekstraktu)

 

Piwa referencyjne:

? ?St. Annen? der Schlossbrauerei Rheder

? ?Detmolder Landbier? der Brauerei Strate

? ?Pott´s Landbier? der Brauerei Pott´s

 

Charakterystyka ?India Pale Ale?:

? Fermentacja: górna

? Ekstrakt: 12,5 - 17,5 %

? Goryczka: 40 - 60 EBU

? Kolor: 15 - 30 EBC

? Alkohol: 5,1 - 7,5 Vol.-%

? Moment rozlewu: ca. 3,5 bis 5,0% ekstraktu końcowego (w zależności od ektraktu)

 

Zalecenia:

Należy stosować drożdże Wyeast Irish Ale # 1084; Wyeast Scottisch Ale # 1728, Wyeast London Ale # 1028 lub Whitbread Ale Trockenhefe, alternatywnie drożdże do Altbier. Nie stosować drożdży do piw pszenicznych!! Wielokrotne chmielenie, również podczas leżakowania z reguły amerykańskimi lub angielskimi chmielami aromatycznymi np. Cascade. Woda z dużą zawartością składników mineralnych.

 

Piwa referencyjne:

? Hong Kong Dragon´s Back

? Greene King IPA

? IPA Export Strength

? IPA aus der Veldensteiner Bierwerkstatt

 

Charakterystyka ?Westfälischer Urbock (dunkel)?:

? Fermentacja: dolna

? Ekstrakt: 16,0 - 18,0%

? Goryczka: 20 - 25 EBU

? Kolor: ca. 40 EBC

? Alkohol: 6,0 - 8,0 Vol.-%

? Moment rozlewu: ca. 4,0 bis 6,0 % ekstraktu końcowego (w zależności od ekstraktu)

 

Piwo referencyjne:

? Einbecker Urbock Dunkel

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że konkurs niemiecki nie ma wielkiego rozmachu, i nie ma możliwości żeby się do niego podłączyć.

To taka bardziej degustacja piw w gronie znajomych.

Jako, że poruszyłem ten problem na portalu: www.hobbybrauer.de otrzymałem informację, że konkurs jest otwarty i w zasadzie każdy może uczestniczyć (choć jest on rzeczywiście skierowany do członków stow.). Ktoś inny podał link do imprezy dla piwowarów domowych organizowanej przez browar Weißbierbrauerei Schneider & Sohn, w trakcie której przewidziany jest konkurs piw domowych, ale nie wiem czy ma to charakter cykliczny.

I generalnie w Niemczech to wszystko, nie ma żadnej tradycji konkursów dla piwowarów domowych. Są oni zresztą bardzo "rozbici" - Niemcy to państwo federalne i w każdym landzie dużo się dzieje, są strony internetowe, spotkania itp, ale raczej w gronie znajomych. Brak jest więzi ponadregionalnej. Dodatkowo dochodzi fakt, że jest mnóstwo większych i mniejszych browarów, które warzą całą masę piw, mają ogromną tradycję i dominują przestrzeń publiczną dotyczącą piwowarstwa. Jak zdążyłem się zorientować na niemieckim forum internetowym, to niemieccy piwowarzy domowi nie chcą się ścigać z browarami oficjalnymi na to które piwo "jest bardziej w stylu", ich interesuje raczej kreatywność, odejście od klasycznego warzenia, eksperyment, nietypowość składu, receptury, smakowitość piwa itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na koniec jeszcze Austria z obszaru niemieckojęzycznego:

Nazwa konkursu: Mistrzostwa Austrii Browarów Domowych i Drobnych

Strona internetowa: http://www.bierig.org/?mid=9

Organizator: BierIG (odpowiednik BP)

Miejsce konkursu: co roku inne, w tym roku Pöllau

Dotychczasowych edycji: 7

Kategorie piw w tegorocznej edycji: pilzner, pszeniczne, specjalne d.f., specjalne g.f., mocne

Ilość piwa na konkurs: 2 l

Uczestnicy konkursu: tylko browary austriackie

Jury: zgłosić się może każdy dyplomowany sommelier piwny, dyplomowany piwowar, przeszkolony degustator

Ocena piwa obejmuje: standardowo + umiejętność nalewania piwa, jaką każdy piwowar musi zaprezentować zgodnie ze stylem

Przykładowy wynik: 1 miejsce w kategorii pilzner: http://sm.celiper.com/dateien/sieger/1ter_Platz_Heimbrauer_Pils.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.