Jacho Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Robię Brut IPA, z dodatkiem glukoamylazy do fermentora. Gestosc poczatkowa 11,5. Drożdze rehydratyzowane w wodzie ok 30 stopni C. Dodane do brzeczki w temp. 16 stopni, napowietrzonej mechanicznie zdezynfekowaną lagą. Pierwszy tydzień temperatura stopniowo podnoszona do 19, a od około 10 dnia - 20 stopni. Drożdze pracują już 2 tygodnie, utrzymuje się trwała, gęsta piana drożdżowa na powierzchni, tak jak normalnie w pierwszych dniach burzliwej. BLG spadło do ok 2. Intensywny zapach drożdzy. Normalnie po takim czasie w mocniejszych piwach cukry były już przerobione a drożdze opadły i zlewałem na cichą. Zastanawia mnie, co może być przyczyną wolniejszej pracy: niska temperatura, dodatek amylazy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Drożdże US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Na jakim etapie dodałeś glukoamylazę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Drożdze US05, glukoamylaza dodana równocześnie z drożdzami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 16 minut temu, Jacho napisał: Drożdze US05, glukoamylaza dodana równocześnie z drożdzami. Zasadniczo powinieneś dodać ją w momencie gdy fermentacja zwolni tj. gdy brzeczka będzie miała poniżej koło 4 blg, na start te drożdże dostały praktycznie same cukry proste do przerobienia. Podnieś jeszcze temperaturę i czekaj. Tak z ciekawości ile dałeś tej glukoamylazy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Zasugerowałem się tekstem na jakimś anglojęzycznym portalu, by dodać na starcie. Dodałem ok 4-5ml na brzeczkę o objętości 19l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 US-05 mają też tendencję do zostawiania czapy drożdżowej na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Fermentuje bardzo powoli, ale poziom cukru spada. Dzisiejszy pomiar refraktometrem wykazuje ok 4 BRIX. Staram się podnieść temperaturę do ok. 21 stopni, max 22 i będę obserwował co dalej. Dzięki za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 18 minut temu, Jacho napisał: Fermentuje bardzo powoli, ale poziom cukru spada. Dzisiejszy pomiar refraktometrem wykazuje ok 4 BRIX. Staram się podnieść temperaturę do ok. 21 stopni, max 22 i będę obserwował co dalej. Dzięki za podpowiedzi. A skorygowałeś ten wynik kalkulatorem? Kalkulator z brewnness mi pokazuje końcowe blg 0,0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Tak w ogóle, jak masz jakiekolwiek wątpliwości czy fermentacja się skończyła, to lepiej tydzień dłużej potrzymać, niż butelkować niedofermentowane. Edytowane 15 Maja 2019 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Zdarzyło mi się robić Brut IPA kilka razy. Daję 1mL na 1kg słodu na start fermentacji. Dla pewności trzymam 3 tygodnie i jak dotąd zero problemów z przegazowywaniem. Fermentacja w przedziale w temp. otoczenia 15°C-17°C. Raz robiłem na US-05, ale niestety wtedy dodawałem glukoamylazę do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Potrzymałem 17 dni na burzliwej, ładnie zeszło do 0 BLG. Przelałem na cichą z chmieleniem na zimno 3 dni oraz 2 dni na cold crash (+2 C) w celu wyklarowania. W środę planuję rozlew. Rozumiem, że dodatek glukozy normalnie - zgodnie z wskazaniami kalkulatora? Wychodzi mi 180 g glukozy na 19 litrów pakowanego piwa, przy temp. 21 stopni. Planuję ok. 3 vol CO2. Nie za dużo Waszym zdaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 2 minuty temu, Jacho napisał: Potrzymałem 17 dni na burzliwej, ładnie zeszło do 0 BLG. Przelałem na cichą z chmieleniem na zimno 3 dni oraz 2 dni na cold crash (+2 C) w celu wyklarowania. W środę planuję rozlew. Rozumiem, że dodatek glukozy normalnie - zgodnie z wskazaniami kalkulatora? Wychodzi mi 180 g glukozy na 19 litrów pakowanego piwa, przy temp. 21 stopni. Planuję ok. 3 vol CO2. Nie za dużo Waszym zdaniem? Będzie git, swojego zrobiłem 2,8 vol i mocne nagazowanie bardzo fajnie gra w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się