grzesiuu Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 (edited) Tak zazwyczaj przy przelewaniu do butelek lubię sobie spróbować piwa. I niekiedy smak niektórych jest specyficzny (oczywiście całkowicie na plus) a po dodaniu glukozy po nagazowaniu zanika całkowicie. I zastanawia mnie jedno że albo tak jest albo z tą glukozą coś nie tak. Spróbuje dodawać cukier i zobaczymy albo jak Pieron i inni robią i dodaje rezerwę to da się zachować ten unikalny smak? Ma ktoś podobne spostrzeżenia? I to mi się zdarzyło przy różnych glukozach. Edited June 5, 2010 by fabians Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 znaczenie może mieć też to, że pijesz je zazwyczaj cieplejsze z fermentora, nienagazowane, a potem schłodzone i nagazowane. Druga rzecz że piwo w butelkach jest nadal obrabiane przez drożdże i to też niepozostałe bez wpływu na smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 Smak jest zawsze inny, bo drożdże pracują a piwo jest niepasteryzowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted June 5, 2010 Author Share Posted June 5, 2010 Ale i trak coś jest na rzeczy. Popróbuje się różnych rozwiązań to się dojdzie. Ale jak to jest że 100g cukru to zamiennik na glukozę krystaliczną było chyba gdzieś na forum 116g. A wpadłem właśnie na pomysł że jedną butelkę zaleje bez dodatków. Ciekawe a te CO2 przecież smaku nie zmienia tylko gaz no w pewnym sensie buzujący po kubkach smakowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 im więcej CO2 rozpuszczone tym niższe pH, co też wpływa na smak i na reakcje chemiczne w butelce. Woda sodowa ma pH koło 4. Zobacz że woda gazowana ma inny smak niż ta sama niegazowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 no właśni co2 wpływa znacznie na smak, powoduje kwaskowość Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 A wpadłem właśnie na pomysł że jedną butelkę zaleje bez dodatków. Tak, to tylko w przypadku dolnej fermentacji gdy piwo jest bardzo chłodne i dużo związanego CO2. Zrobiłem tak, jednak nagazowanie było minimalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 no właśni co2 wpływa znacznie na smak, powoduje kwaskowość to prawda, poza tym zmienia nasycenie, treściwość piwa. Kombinując nagazowaniem można dostać zupełnie rózne piwa, trzeba do tego podejść z należytą starannością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now