grzesiuu Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 (edytowane) Tak zazwyczaj przy przelewaniu do butelek lubię sobie spróbować piwa. I niekiedy smak niektórych jest specyficzny (oczywiście całkowicie na plus) a po dodaniu glukozy po nagazowaniu zanika całkowicie. I zastanawia mnie jedno że albo tak jest albo z tą glukozą coś nie tak. Spróbuje dodawać cukier i zobaczymy albo jak Pieron i inni robią i dodaje rezerwę to da się zachować ten unikalny smak? Ma ktoś podobne spostrzeżenia? I to mi się zdarzyło przy różnych glukozach. Edytowane 5 Czerwca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 znaczenie może mieć też to, że pijesz je zazwyczaj cieplejsze z fermentora, nienagazowane, a potem schłodzone i nagazowane. Druga rzecz że piwo w butelkach jest nadal obrabiane przez drożdże i to też niepozostałe bez wpływu na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Smak jest zawsze inny, bo drożdże pracują a piwo jest niepasteryzowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 5 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Ale i trak coś jest na rzeczy. Popróbuje się różnych rozwiązań to się dojdzie. Ale jak to jest że 100g cukru to zamiennik na glukozę krystaliczną było chyba gdzieś na forum 116g. A wpadłem właśnie na pomysł że jedną butelkę zaleje bez dodatków. Ciekawe a te CO2 przecież smaku nie zmienia tylko gaz no w pewnym sensie buzujący po kubkach smakowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 im więcej CO2 rozpuszczone tym niższe pH, co też wpływa na smak i na reakcje chemiczne w butelce. Woda sodowa ma pH koło 4. Zobacz że woda gazowana ma inny smak niż ta sama niegazowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 no właśni co2 wpływa znacznie na smak, powoduje kwaskowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 A wpadłem właśnie na pomysł że jedną butelkę zaleje bez dodatków. Tak, to tylko w przypadku dolnej fermentacji gdy piwo jest bardzo chłodne i dużo związanego CO2. Zrobiłem tak, jednak nagazowanie było minimalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 no właśni co2 wpływa znacznie na smak, powoduje kwaskowość to prawda, poza tym zmienia nasycenie, treściwość piwa. Kombinując nagazowaniem można dostać zupełnie rózne piwa, trzeba do tego podejść z należytą starannością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się